Hyppää sisältöön

"Työttömälläkö ei saisi olla velvoitteita?" – Aktiivimalli kuumentaa tunteita, mutta puolustajiakin löytyy

Ammattiliitot miettivät yhä, millä keinoilla ne vastustavat aktiivimallia. Etlan tutkimusjohtajan mukaan aktiivimalli tekee työttömyydestä hieman aiempaa ikävämpää.

Kuva: Orna Ben Lulu

Työttömyysturvalakiin kuuluva aktiivimalli nousi torstaina vilkkaan keskustelun kohteeksi, kun mallia vastustava kansalaisaloite sai kokoon eduskuntakäsittelyyn etenemiseen tarvittavat 50 000 nimeä. Iltakahdeksalta nimiä oli kertynyt jo noin 60 000.

Aktiivimalli puhutti runsaasti myös viime viikolla, kun eduskunta hyväksyi sen hallituspuolueiden äänillä. Ammattiliitoilla oli jo tuolloin kovia äänenpainoja lakia vastaan, esimerkiksi Teollisuusliiton valtuusto päätti, että liitto aikoo valmistella paikallisia poliittisia lakkoja.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo, että palkansaajaliike punnitsee vastatoimia yhdessä. Liittojohtajat eivät sulje mitään vaihtoehtoja pois.

– Toivon, että radikaaleihin toimiin ei ryhdytä, mutta se kai edellyttäisi hallitukselta uudelleenharkintaa, Selin sanoo.

– Jos kansalaisaloite ei herätä hallituksen uudelleenarviointikykyä, sitä täytyy varmaan herätellä muulla tavalla, sanoo puolestaan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

– Jos poliittisia lakkoja tulee, niihin on mahdollisuus myös meidän osaltamme, sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Selinin mukaan aktiivimalli on kuitenkin hallituksen eikä työnantajajärjestöjen asia. Myös Niemi-Laine sanoo, että kritiikki ei ole kohdistettu työnantajiin.

Perussuomalaisilta ja vasemmistolta kritiikkiä

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kertoi Twítterissä allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen, ja kuvaili "kyykytysmallia" häpeälliseksi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki totesi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että hallitus löytää vielä "työttömien raippalain" edestään. Demarinuoret kommentoivat (siirryt toiseen palveluun), ettei aktiivisuus välttämättä riitä toimeentulon säilyttämiseen, ja aktiivimalli on Demarinuorten mukaan tosiasiallisesti leikkaus.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK kertoi aamupäivällä tukevansa kansalaisaloitetta.

Mistä parempi malli työttömien aktivointiin?

Hallituksen hyväksymälle aktiivimallille löytyy myös kannatusta. Kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala pyysi Twitterissä aktiivimallin vastustajia kertomaan, mitä aidosti vaikuttavia työmarkkinauudistuksia nämä olisivat valmiita kannattamaan.

Keskustalainen eduskunta-avustaja Sakari Tuomisto taas kysyi, eikö työttömällä saisi olla mitään velvotteita ja piti joutenoloa kaikkein huonoimpana vaihtoehtona.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen puolestaan pohti, voisiko aktiivimallin myötä tulla laajempaa keskustelua tulevaisuuden sosiaaliturvan arvovalinnoista ja siitä, edetäänkö vastikkeelliseen vai vastikkeettomaan suuntaan.

Tutkimusjohtaja: Malli parantaa hieman työllisyyttä

Ylen Ykkösaamussa torstaina vieraillut

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen arvioi, että aktiivimalli parantaa osaltaan työllisyyttä.

Hän kommentoi lähetyksessä samaan aikaan ymmärtävänsä joidenkin työttömien ärtymistä, sillä alueelliset mahdollisuudet työllistyä tai saada koulutusta vaihtelevat paljon.

Aktiivimallilla halutaan kannustaa työttömiä ottamaan lyhytaikaisiakin pätkätöitä vastaan. Määttänen myönsi, että aktiivimalli tekee työttömyydestä hieman aiempaa ikävämpää ja hankalampaa.

Aloitteen tekijä yllättyi

Kansalaisaloitteen työttömyysturvan aktiivimallin kumoamisesta vireille pannut Martin-Éric Racine myöntää STT:n haastattelussa, että aloitteen erittäin nopea kipuaminen yli 50 000 allekirjoitukseen tuli yllätyksenä.

Hän kertoo laittaneensa aloitteen vireille osin siksi, että on itsekin pitkäaikaistyötön, ja olevansa varsin tyytymätön TE-toimistolta saamaansa palveluun.

Racine kertoo toivovansa, että kansalaisaloitteen suuri kannatus johtaa myös sen pohtimiseen, mihin TE-toimistoja ylipäänsä tarvitaan.

– Niistä on tulossa yhä enemmän vain karenssitehtaita, toimivat ne sitten valtion tai maakuntien alaisuudessa.

Lue myös

Työttömien aktiivimallia vastustava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – 50 000 allekirjoitusta kertyi silmänräpäyksessä

Työttömien aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite kerää kannatusta vauhdilla – "Määrä yllätti"

Työttömän mielestä aktiivimalli on kammottava: "Karenssit alkavat paukkua"

Eduskunta hyväksyi työttömyysturvalain aktiivimalleineen – Teollisuusliitto tuomitsee ja väläyttää lakkoa

Suosittelemme sinulle