Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ruotsin kirkko riisui Jeesukselta sukupuolen – pyytää kohun jälkeen anteeksi

Ruotsin kirkko käytti lehti-ilmoituksessa Jeesuksesta sukupuolineutraalia hen -pronominia, koska se tuntui rohkealta.

Krusifiksi
Kuva: YLE Etelä-Karjalan radio
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Sukupuolineutraali hen-pronomini on yleistynyt Ruotsissa viime vuosina. Se korvaa perinteisen naista merkitsevän hon- ja miestä merkitsevän han-pronominin.

Tasa-arvoa rakastavassa Ruotsissakin kuitenkin saavutettiin raja, kun Ruotsin kirkko riisui Jeesukselta sukupuolen ja viittasi häneen hen-pronomilla. Asialla oli Västeråsin kirkko. Se laittoi paikallislehti Västerås Tidningeniin joulun alla ilmoituksen:

– Tervetuloa Jeesus! Joulupäivänä, 25. joulukuuta, syntyi Jeesus, hartaasti odotettu lapsi. "Hen" syntyi, kun onnelliset vanhemmat Maria ja Joosef olivat matkalla. Tervetuloa juhlimaan syntymää jouluseimen ääressä ja joulun jumalanpalveluksissa, ilmoituksessa toivotettiin.

"Ei teologisessa mielessä mies"

Västeråsin kirkon tuomiorovasti Susann Senter puolusti sukupuolineutraalin pronominin käyttöä useissa tiedotusvälineissä vielä eilen torstaina.

– Meidän mielestämme oli aika rohkeaa, ettemme käyttäneet Jeesuksesta sukupuolikoodia, Senter sanoi sanomalehti Expressenissä.

– Teologisesti puhumme Jeesuksesta oikeana Jumalana ja ihmisenä. Ihminen ei ole pelkästään mies.

– Historiallisena henkilönä Jeesus oli mies. Mutta teologisessa mielessä hän on ihminen, joka on mieheyden ja naiseuden yläpuolella.

Hänen mukaansa Västeråsin kirkko on työskennellyt aktiivisesti tasa-arvon puolesta, ja siinä yhteydessä on puhuttu myös sukupuolikoodien käytöstä kielessä.

– Jos provosoisin hieman: Useimmissa 1800- ja 1900-luvun kuvissa Jeesus on melko feminiini. Hänellä on kiharat hiukset, eikä hänen ruumiinrakenteensa ole kovin voimakas.

Moni ilmoitti eroavansa kirkosta

Västeråsin kirkon Facebook-sivulla syntyi vilkas keskustelu hen-pronominin käytöstä Jeesuksesta. Suurin osa keskustelijoista kauhisteli asiaa.

– Kuka on antanut Västeråsin kirkolle oikeuden riisua Jeesukselta sukupuoli?

– Ketä te oikein yritätte hyvitellä? Ne jotka eivät usko, eivät käy kirkossa kuitenkaan ja ne jotka uskovat eroavat kirkosta nyt!

– Valitettavasti tämä on minulle viimeinen pisara. Minä eroan kirkosta.

– Idioottimaista. Eroan kirkosta, koska muututte koko ajan feministisemmiksi ja vasemmistolaisemmiksi.

– Miksi Jumala loisi ihmisen mieheksi ja naiseksi, jos hän ei olisi sitä mieltä, että sukupuolia on kaksi?

Useat kymmenet ärtyneet seurakuntalaiset kirjoittivat kirkon Facebook-sivulle, ja moni ilmoitti eroavansa kirkosta. Osalta löytyi myös ymmärrystä hen-pronominin käytölle.

– Minua ilahduttaa, että kirkon tasa-arvotyö tulee osaksi arkea ja sukupuolikysymyksiin suhtaudutaan vakavasti, ja niitä voi kuvata Kristuksen ruumiin kautta.

Kirkko pyysi anteeksi

Ilmeisesti palautteen määrä sai tuomiorovasti Susann Senterin kääntämään takkinsa torstai-iltana. Hän pahoitteli sukupuolen riisumista Jeesukselta.

– Syntymäilmoituksen tarkoituksena oli kutsua ihmisiä joulun jumalanpalveluksiin. Jos joku on pahoittanut mielensä käyttämistämme sanoista, se ei ollut tarkoituksemme, Senter kirjoitti lehdistötiedotteessa.

Hänen mukaansa kirkko halusi osoittaa avoimuutta käyttäessään Jeesuksesta "hen"-pronominia.

– Ne jotka ovat varmoja puhuessaan Jeesuksesta, voivat jatkaa hen-pronominin käyttöä. Haluamme osoittaa, että eri ilmaisuilla voi avata eri näkökulmia, hän kirjoitti.

Ruotsissa kohusta ovat kirjoittaneet muun muassa Ruotsin radio, Ruotsin televisio, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet ja Expressen.

Suosittelemme