Hoppa till huvudinnehåll
Statsminister Sanna Marin (SDP) i svart munskydd vid Ständerhusets trappor. Hon talar i mikrofoner som ställts framför henne.
Statsminister Sanna Marin (SDP) ville inte uppge detaljer kring vilka framsteg som hittills gjorts i förhandlingarna. Bild: Lehtikuva

Senaste nytt 26.4.2021

Vi följer med måndagens händelser.

Gjord av

Det här hände på måndagen:

Under de kommande veckorna kanske du märker en ny typ av artiklar på svenska.yle.fi. Den här artikeln är ett exempel på det. Vi tar gärna emot respons på dem. Mejla oss på annica.lindstrom@yle.fi eller lukas.lindstrom@yle.fi.

von der Leyen efter Turkietresa: "Jag kände mig ensam som kvinna och europé"

Debatten kring EU-ledarna Ursula von der Leyens och Charles Michels resa till Ankara fortsatte i EU-parlamentet på måndagen. Enligt von der Leyen finns det inget som berättigar den omtalade sittordningen hos Turkiets president.

Den diplomatiska fadäsen som kommit att kallas "sofagate" inträffade i samband med Michels och von der Leyens möte med president Recep Tayyip Erdoğan i Ankara den 6 april. Läs mer om "sofagate" här.

Enligt von der Leyen är känslan att bli åsidosatt något som i synnerhet många av de kvinnliga medlemmarna i Europaparlamentet kan känna igen sig i.

– Jag är säker på att ni vet exakt hur jag kände mig. Jag kände mig sårad och ensam som kvinna och europé.

Saga Mannila

Erdoğan vill att Biden tar tillbaka sitt erkännande om det armeniska folkmordet

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan fördömer att USA:s president Joe Biden betecknade massmordet på armenier i Osmanska riket under första världskriget som ett folkmord. Biden är den första amerikanska presidenten som gjorde det.

På måndagen krävde den turkiska presidenten att Biden ska ta tillbaka sina ord. Erdoğan sa också att erkännandet försämrar relationen länderna emellan.

Erdoğan sa ändå också i samma veva att han är redo "att öppna en ny dörr in en ny period" i ländernas relation och att han ser framemot att diskutera med Biden under det kommande Nato-mötet i juni.

Källor: Reuters, AFP, STT, Yle

Saga Mannila

Saarikko: "Majoritetsregering räcker inte, Finland måste ha en fungerande regering"

Kulturminister Annika Saarikko (C) gav en snabb kommentar om förhandlingsläget kring klockan 20.45 på måndagskvällen.

– Samma stora teman på bordet. Läget är inte lätt, det är säkert klart för alla. Vi har diskuterat Finlands ekonomi, sysselsättningen och hur Finland kan förnyas. Räcker inte att Finland har en majoritetsregering, man måste också ha en fungerande regering, sa hon.

Kulturminister Annika Saarikko (C) talar i mikrofon med munskydd på.
Annika Saarikko (C) kommenterade förhandlingsläget snabbt på måndagskvällen. Bild: Lehtikuva
Saga Mannila

Marin: Förhandlingarna slut för i dag

– I dag har vi fortsatt diskussionerna tillsammans med regeringspartiernas ordförande. Vi har sökt lösningar som kunde vara möjliga för alla. Förhandlingarna är inte färdiga, vi fortsätter i morgon.

Enligt Marin har en del framsteg skett i förhandlingarna, men hon ville inte gå in på detaljer.

– Vi söker hela tiden efter en lösning som alla kan godkänna, men alla måste ge efter lite. Förhandlingsläget har varit svårt, sa hon.

Statsminister Sanna Marin (SDP) i närbild på Ständerhusets trappor i Helsingfors. Hon har ett svart munskydd på sig.
Statsministern sa på måndagskvällen att förhandlingana varit svåra. Bild: Lehtikuva

Sanna Marin talade till reportrarna vid Ständerhuset strax före klockan 20 på måndagskvällen.

Enligt statsministern fortsätter förhandlingarna i morgon klockan 12. På måndagskvällen och på tisdagsmorgonen möts ännu en del riksdagsgrupper, sa Marin.

Saga Mannila

F1-världen överens om att införa helt nytt inslag i årets VM-serie

Under måndagen kom beskedet som ritar om den pågående formel 1-säsongen en aning. I samband med tre lopp kommer en sprinttävling att avgöras på lördagen.

Det handlar om ett upplägg där förarna kör hundra kilometer på lördagseftermiddagen. Resultatet i sprinttävlingen ligger som grund för startordningen i söndagens egentliga F1-lopp.

Det här rör om rytmen för hela helgen. Under fredagen körs en morgonträning och senare på dagen ett normalt kval. På lördagen står också en morgonträning på programmet före sprinttävlingen.

Läs mer om den omdiskuterade sprinttävlingen här.

Saga Mannila

Notan för Logomobron i Åbo fortsätter växa

Logomobron i Åbo blir ännu dyrare än planerat och försenas ytterligare. Nu ansöker stadens tjänstemän om extrafinansiering på drygt två miljoner euro, varav en halv miljon är pengar som reserveras för eventuella risker.

Läs mer om Åbos sorgebarn här.

Saga Mannila

Ohisalo: Knappast klart mer i kväll

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) gav en snabb lägesrapport för reportrarna vid Ständerhuset strax efter klockan 18. Hon sa att hon hoppas på att en lösning hittas.

Inrikesminister Maria Ohisalo i svart munskydd och ytterkläder. Hon talar till reportrar vid Ständerhusets trappa i Helsingfors. Framför henne syns Yles, Iltalehtis, MTV:s och Ilta-Sanomats mikrofoner.
Maria Ohisalo (Gröna) gav en snabb lägesuppdatering till reportrarna på plats vid Ständerhuset vid klockan 18. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hur kan det ta så lång tid? frågade en reporter på plats.

– Situationen är svår. Vi är mitt i en kris och pandemi, ingen vet hur framtiden ser ut. Många svåra frågor ligger på bordet och alla måste lösas. Vi hoppas på en lösning snart, sa hon.

Hon sa ändå att hon tror att en lösning kommer att hittas, men kanske inte mer i dag.

– Vi hoppas på det bästa, sa Ohisalo före hon gick in i Ständerhuset.

Emil Friman

President Bolsonaro hotas av riksrättsprocess för coronahanteringen i Brasilien

Senaten i Brasilien har inlett en utredning som kan bana väg för en riksrättsprocess för president Jair Bolsonaro.

Det är på uppmaning från Högsta domstolen som ordföranden i senaten har bildat en kommission som ska utreda presidentens hälsopolitik och hans eventuella skuld till den dramatiska spridningen av coronasmittan i landet.

De politiska partierna står enade i sitt krav på riksrätt för Bolsonaro. Det uppges också finnas planer på att få presidenten avsatt.

Läs mera om president Jair Bolsonaros eventuella riksrättsprocess här.

Emil Friman

24 nya coronafall bland beväringar på kustflottan i Pansio – nu testas alla beväringar som bor på kasernen

Tidigare har totalt 20 fall konstaterats bland beväringar i Pansio under de senaste två veckorna. Nu har ytterligare 24 fall uppdagats under veckoslutet bland beväringar som var på permission.

De nya fallen konstaterades bland beväringar, som har bott på kasernen och som inte borde ha exponerats för coronaviruset.

Personerna meddelade inte om några symtom, då de åkte på permission i fredags. De gick på coronatester under helgen och 24 av dem gav ett positivt testresultat.

Kommendör Mikko Villikari, stabschef för kustflottan, meddelar att alla beväringar som bor på kasernen ska testas så fort som möjligt.

Nya: paketissa on 10 artikkelia

Här kommer nyhetsquizet med frågor om händelser som Svenska Yle rapporterat om under veckan.