Hoppa till huvudinnehåll

Försvinn, Snorkfröken!

Hur mumintrollen blev portade i Karlstad i Sverige.

Här skulle ett blått muminhus byggas, och en muminpark ännu större än den i Nådendal i Finland. Men nu blir det inte så.

Efter ett nej från förvaltningsdomstolen har planerna på en temapark i Karlstad inte längre tillräckligt stort politiskt stöd.

Det blir inga mumintroll på Skutberget.

Det känns som när man vaknar ur en riktigt dålig dröm

Peter Sörensen

Skutbergets friluftsområde ligger sju kilometer utanför solstaden Karlstad, på en udde vid Vänerns norra strand.

Utanför den stängda motionssalen på området sätter sig Peter Sörensen och Eva-Britt Johansson och njuter av vårsolen. Det är två av muminparkens främsta motståndare och lättnaden nu är stor.

– Det känns lika ljuvligt som att sitta här i solen. Vi behöver inte fajtas mer, säger Johansson.

– Det känns som att vakna ur en riktigt dålig dröm och inse åh, det var bara en dröm, säger Sörensen.

De talar varmt om friluftsområdet som de besökt redan som unga, och där de firar både födelsedagar och somrar med familj och vänner. Det vill de fortsätta med.

Debatten om muminparken i Karlstad har pågått i många år.

När Johansson och Sörensen går omkring på Skutbergets klippor och skogsstigar möts de av hejarop och tack, av både en stavgående man och två promenerande damer. Nu när kampen mot muminparken är över önskar Skutbergets användare att området och byggnaderna där skulle rustas upp.

– Det här är en fantastisk plats, den är alldeles utmärkt som den är. Men den har fått förfalla några år av nån märklig anledning, säger Sörensen.

För dem som har jobbat för att etablera parken i Karlstad verkar det ha kommit som en överraskning att motståndet blev så stort.

Karlstad är med sina 95 000 invånare Sveriges 23:e största stad och har hittills varit rätt bra på att locka till sig handel, industri och it-företag. När kommunen för några år sedan sökte fler företagsetableringar kom den i kontakt med Muminvärlden, i Finland känt för den snart 30-åriga parken i Nådendal.

När planen för Karlstads muminpark ursprungligen presenterades stod så gott som alla partier bakom den. Muminvärldens vd Tomi Lohikosk i Finland var optimistisk. Karlstads beslutsfattare erbjöd ett bra läge med vacker miljö, på en plats som ligger bra till för turistströmmar från stora delar av Sverige och också från Norge.

Karlstad går miste om en fantastiskt fin besöksanledning som också hade gett jobb

Per-Samuel Nisser (M)

Per-Samuel Nisser har lett moderaterna och kommunstyrelsen i Karlstad i många år redan och varit med i temaparksprocessen från början. I dag är han besviken.

– Det känns väldigt tråkigt, jag tror parken skulle ha dragit hit väldigt mycket folk, barnfamiljer, och gett jobb här i Karlstad. Men nu verkar det inte bli nånting.

Hur gick det så här, hur blev det så inflammerat?

– Vi i Karlstad jobbar mycket med de företag som finns här och försöker få hit nya etableringar. Det här var ett sånt projekt. Sen blev det en diskussion från olika grupper som inte ville att det skulle vara nån verksamhet på den platsen. Det har vi ju sett på många håll i världen, att det snabbt kan bli väldigt stora grupper som ifrågasätter det ena och det andra. Och den vågen av motstånd drog igång här i Karlstad.

För ett par veckor sedan fick Muminparken nej från förvaltningsrätten.

Domstolen slog fast att parken inte kan anses vara en kommunal angelägenhet: "Kostnaderna för temaparken kan inte betraktas som proportionerliga i förhållande till den förväntade nyttan av parken."

Efter det svängde slutligen Socialdemokraterna, Karlstads största parti, och meddelade att de inte längre stöder parken.

– Det har varit en väldigt hård, ibland väldigt tuff debatt kring de här frågorna, säger Nisser.

Han och kommunstyret skulle fortfarande vara beredda att gå vidare, men utan Socialdemokraterna går det inte.

– Vi har inte egen majoritet längre, så vi har inte möjlighet att gå vidare med det här projektet.

Det blev ett snöpligt slut på flera år av planer och utredningar, men ett efterlängtat slut för dem som protesterat.

Motståndarna har samlat namn på protestlistor, gräddat våfflor och ordnat rundturer på Skutberget, kritiserat konsultutredningen och överklagat detaljplanen och till och med bildat ett parti som bildades för att försvara Skutberget. Partiet fick tre ledamöter invalda i fullmäktige vid förra valet, Peter Sörensen sitter fortfarande kvar.

I Finland säger Muminvärldens vd Tomi Lohikoski att man tar med sig erfarenheterna från Karlstad till nästa temaparksprojekt.

– Förstås kan man vara klok i efterhand och se att saker kunde ha gjorts på ett annorlunda sätt. Kommunikation kräver alltid mycket arbete och där har både vi och Karlstad kommun lite misslyckats, säger Lohikoski.

Han tänker på feluppfattningar om parken som borde ha korrigerats, och på att lokala företagare som skulle ha haft nytta av parken borde ha involverats i planerna tidigare.

Han tror som Per-Samuel Nisser också att dagens diskussionsklimat och sociala medier kan ha bidragit till att frågan blev så polariserad.

– Det har blivit en överreaktion. Jag tror att de som är för det hela har varit lite försiktiga på grund av att motståndet har varit så kraftigt. Har du en kafeteria och anser att det här skulle vara ett bra projekt för Karlstad så kanske du inte vågar säga nåt om du är rädd att tappa kunder.

Muminvärldens strategi är fortfarande att växa. Nästa projekt är en inomhuspark i Vanda, och så är företaget mitt i en etableringsprocess i ett annat europeiskt land som offentliggörs inom ett par månader.

– Vi måste ha flera projekt på gång samtidigt, för som man ser med Karlstad kan det gå snett av olika orsaker.

Välkommen mumin skulle vi väl kunna säga, men inte hit. Ta inte den bästa platsen i Karlstad och förstör.

Eva-Britt Johansson

Men nej, mumintrollen är inte avskydda i Karlstad. Det försäkrar till och med parkens största motståndare. De säger också att mumintrollen alldeles säkert skulle stå på deras sida, om mumintroll fanns på riktigt.

– Jag gillar mumintrollen men då gillar jag mumintrollen den gamla modellen, inte det här sälja, sälja, sälja. Jag vill inte ha muggarna, säger Johansson.

– Och välkommen mumin skulle vi väl kunna säga, men inte hit. Ta inte den bästa platsen i Karlstad och förstör.

– En tid fick jag ont i huvudet bara av att se en muminmugg, säger Sörensen. Jag är uppvuxen med berättelsen om mumintrollen, och aldrig hade jag trott att det var de som skulle komma och försöka ta vår friluftspark ifrån oss. Men det var det ju inte heller, det var ett kommersiellt företag.

– Men min tro på mumintrollen är i viss mån återställd nu. Jag kan till och med tänka mig dricka kaffe ur en muminmugg i sommar tror jag, de är fina.

Gjord av

Marianne Sundholm

Publicerad 29.4.2021 11:15