Hoppa till huvudinnehåll

"Jäkla klåpare!"

– vill vi ha starka ledare?

Det är inte lätt att leda. Politiken är ett virrvarr av åsikter, trender och beslut. Vi har genom åren sett många slags ledare på lokal-, riks- och internationell nivå.

Alla har vi en bild av vad en ledare är och vad hen står för. Men ska en politisk ledare ställa saker till rätta utan kompromisser? Yles valkompass kan hjälpa dig.

Bra ledarskap betyder att man är öppensinnad och ser många olika människors situation. Det är viktigt att kunna leva sig in och förstå människor. Också om man kanske inte själv har varit med om lika utmanande livssituationer som de

Lilja Österman, väljare i Vanda

Vi har i Finland haft många slags ledarskap. Urho Kaleva Kekkonen (1900–1986) dominerade politiken i Finland i årtionden efter andra världskriget. Han var flerfaldig minister, statsminister och president år 1956–1982.

En del ser vemodigt tillbaka på den tiden, men Kekkonens maktutövning överskred ibland gränserna för vad som i dag skulle anses acceptabelt.

Jäkla klåpare (saatanan tunarit)

Urho Kekkonen i ett brev 1975

I dag är Sanna Marin (SDP) Finlands statsminister. Hon var tidigare fullmäktigeordförande i Tammerfors och blev känd för sitt ledarskap då fullmäktige grälade om spårvagnar.

Marin var 34 år gammal då hon utsågs till statsminister. Hon var då den yngsta statsministern i världen.

Hennes generation ses av många som en symbol för nya tider.

Bildkälla: Lehtikuva.

Kvinnor leder nu regeringen, get over it

Sanna Marin i en tweet år 2021

I kommunalvalet väljer vi våra lokala ledare. I kommunerna är ingen sak för liten för att diskuteras, berömmas och kritiseras. I stads- och kommunhusen utövas stor makt över saker som berör just dig.

Det är de förtroendevalda som fattar besluten i kommunerna. En del av dem blir fullmäktige- och styrelseordförande och har ett extra stort ansvar. Väljarna – det vill säga du och jag – bestämmer vem som väljs in i fullmäktige.

Maria Ohisalo (De Gröna) och Sanna Marin (SDP) leder sitt parti i kommunalvalet. Det gör också de andra partiledarna i regeringen: Annika Saarikko (Centern), Li Andersson (Vänsterförbundet) och Anna-Maja Henriksson (Svenska folkpartiet).

Jussi Halla-aho (på bild) leder Sannfinländarna, Petteri Orpo Samlingspartiet, Sari Essayah Kristdemokraterna och Harry Harkimo Rörelse nu.

Förutom riksdagspartierna ställer otaliga andra partier och grupperingar upp kandidater lokalt i valet.

Folket bestämmer och det lever vi enligt. Det bästa med demokrati är att folket får sådana ledare som det vill ha. Folk ska stå för sin åsikt och gå och rösta

Mario Mäkinen, väljare i Vanda

Hurudana ledare vill vi då ha i politiken i dag? I Yles valkompass inför kommunalvalet finns påståendet

”I politiken behövs det starka ledare som ställer saker till rätta utan kompromisser”.

Du kan själva gå in och svara och se vad din kandidat eller de som representerar ett visst parti tycker.

Du får till exempel veta att Vänsterförbundets kandidater är av annan åsikt, medan Sannfinländarna oftare håller med om påståendet.

Centern dominerar, medelåldern är hög

Fakta om de som leder fullmäktige i dag (perioden som började 2017)

– Nästan hälften är mellan 50 och 64 år gamla

– Medelåldern är 52 år

– 61 % är män, 39 % kvinnor

– 48 % av de som leder fullmäktige och 59 % av de som leder styrelsen representerar Centern

Källa: Tietoja Manner-Suomen kuntien valtuuston ja hallituksen puheenjohtajista, Sirkka-Liisa Piipponen & Marianne Pekola Sjöblom (2017)

Det skulle vara bra om kommunpolitiken mer betonade också unga. Män och kvinnor borde vara lika väl representerade där. Också könet påverkar hurudana frågor som lyfts fram

Lilja Österman, väljare i Vanda

Gjord av

Anders Karlsson

Publicerad 23.5.2021 7:05