Hoppa till huvudinnehåll
Europeiska rådets ordförande Charles Michel sitter med händerna knäppta framför hakan. I bakgrunden flera EU-flaggor.
Belarus flygkapning kommer att behandlas under måndagens EU-toppmöte. Det meddelade Europeiska rådets ordförande Charles Michels informatör i går kväll.

Senaste nytt 24.5

Dagens nyheter i korthet.

Gjord av

Dagens agenda

Stefanie Lindroos

EU-toppmötet enas om sanktioner mot Belarus och kräver att Roman Protasevitj släpps fri omedelbart

EU-ledarna som möts i Bryssel har enats om nya sanktioner mot Belarus med anledning av söndagens incident i Minsk. Europeiska rådet kräver att journalisten Roman Protasevitj och Sofia Sapega som gripits av belarusiska myndigheter ska släppas omedelbart.

Vidare uppmanas flygbolag från EU-länder undvika Belarus luftrum medan belarusiska flygbolag kommer att portas från EU:s luftrum och från flygplatser i EU-länder.

Stefanie Lindroos

Rättegången om mordet på Viking Sally 1987 inleddes i Egentliga Finlands tingsrätt

Rättegången beräknas pågå åtminstone under hela den här veckan, och möjligtvis in på början av nästa vecka. Åklagarna yrkar på livstids fängelsestraff.

Under första dagen kom det emellertid fram att en del av förundersökningsberättelserna med den åtalade inte får användas som bevis i ärendet, då den åtalade inte hade med sig en försvarsadvokat vid förhören år 2016.

Rättegången fortsätter på tisdag och då ska den åtalade höras närmare.

Stefanie Lindroos

Malta första landet i EU att vaccinera 70 procent av befolkningen

Malta har nått flockimmunitet för covid-19, alltså att 70 procent av befolkningen fått åtminstone den första dosen av coronavaccinet.

Malta är det första landet i EU att nå flockimmunitet, rapporterar The Guardian.

Enligt hälsominister Chris Fearne har 42 procent av befolkoningen redan fått båda vaccinen som behövs för att skydda sig mot covid-19.

Marin: Förbud mot flygningar i Belarus behövs tills fallet är utrett

Statsminister Sanna Marin (SDP), som uttalade sig inför Europeiska rådets möte i Bryssel, anser att Belarus agerande är oacceptabelt.

- Fallet är mycket exceptionellt och starkt förkastligt och det måste naturligtvis utredas av civila luftfartsorganisationen ICAO.

Marin anser att det behövs ett förbud mot flygningar i Belarus luftrum tills fallet är utrett.

- Finland vill att fallet utreds och att man tar detta på stort allvar. Det finns också anledning att diskutera om det går att införa ytterligare sanktioner mot Belarus och hurdana i så fall.

Finland kräver att de personer som gripits friges. Det gäller såväl det aktuella fallet i Minsk som tidigare gripanden av oppositionella och demonstranter.

- Vi måste stödja det belarusiska medborgarsamhället i denna svåra situation och stärka tron på att demokratin kommer att segra till slut.

- EU måste agera kraftfullt och samstämt.

Reporter: Europakorrespondent Rikhard Husu

Stefanie Lindroos

Eurovisionsvinnarnas drogtest var negativt

Italienska Måneskin-bandets sångare Damiano David har testat negativt i sitt drogtest, meddelar europeiska rundradiobolaget EBU.

På en video från Eurovisionsfinalen böjde sig David över bordet där bandet satt och det spekulerades att han använde kokain under rösträkningen.

David och bandet svarade på spekulationerna att ett glas gått sönder på bordet och att de höll på att städa upp glassplittret.

David valde ändå att ta ett frivilligt drogtest.

Bandet Måneskin sitter i green room på en soffa.
En skärmdump från videon i fråga. Bild: Copyright � 2020 BACKGRID UK

Rapport: Forskare i Wuhan blev sjuka innan pandemin bröt ut

Sjuka anställda vid ett laboratorium i Kina har lett till nya rykten om det egentliga ursprunget till covid-19. En rapport visar nu att forskare behövde vård på sjukhus i november 2019 strax innan virusutbrottet offentliggjordes.

Det här väcker nu frågor om huruvida viruset lyckades "rymma" från ett laboratorium. Kina har hittills hävdat att det första covid-19-fallet blev känt först i december 2019.

Läs mera här.

Ingrid Mallén

Coronarestriktionerna lindras i delar av södra Finland i juni

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har slagit fast nya sammankomstbegränsningar för Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands, Kymmenedalens och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt.

I till exempel Nyland blir tillställningar med max 50 deltagare möjliga den första juni.

I Hangö, Högfors, Lojo och Raseborg är epidemiläget bättre och där är sammankomster med max 50 personer också tillåtna inomhus från början av juni.

Peik Österholm

Finnair fortsätter flyga genom Belarus trots landets kritiserade tillslag

Flygbolaget Finnair håller sina flygrutter oförändrade, men ser allvarligt på det uppmärksammade fallet i Belarus där myndigheterna styrde om ett passagerarplan för att gripa en ombordvarande.

– Fallet är oroväckande. Det är bra att de internationella flygorganisationerna IATA och ICAO samt många stater har krävt att händelsen utreds, säger Finnairs kommunikationsdirektör Päivyt Tallqvist.

Hon säger att bolaget ibland flyger genom Belarus och bedömer att det är tryggt att fortsätta göra det.

Ingrid Mallén

THL: 93 nya coronafall i Finland

Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar om 93 nya bekräftade fall av coronasmitta i Finland.

Helsingfors rapporterar 31 nya fall, Vanda nio och Åbo sex nya fall.

De senaste två veckorna har 2 726 nya fall av coronasmitta konstaterats i Finland. Det är 188 fall färre än under de två veckorna därförinnan.

Sju nya coronarelaterade dödsfall har inträffat sedan i fredags.

118 personer vårdas på sjukhus, av dem får 22 intensivvård.

Nya: paketissa on 10 artikkelia