Hoppa till huvudinnehåll

Biden och Putin möttes i Genève

Vi håller dig uppdaterad.

Frida Holmberg
Rikhard Husu
Josefin Flemmich
  • Onsdagens toppmöte mellan Biden och Putin gick förhållandevis bra med tanke på att förväntningarna var körda i botten.
  • Mötet varade i strax under fyra timmar, något kortare än förväntat. Orsaken uppges inte vara särskilt dramatisk: Vi hann diskutera allt på den tiden, menade Biden.
  • Enligt Putin är USA och Ryssland inte vänner och presidenterna har inte bjudit in varandra till nya besök. Inte heller Biden verkar vara alltför optimistisk, trots att han betonar vikten av en stabil relation – och säger att USA inte har något emot Ryssland.
  • Det verkar ändå finnas en vilja att återuppbygga framförallt de diplomatiska relationerna. USA och Rysslands ambassadörer ska få återvända till sina beskickningar, blev resultatet av dagens samtal.
  • Tonen på mötet uppges ha varit vänlig och saklig. Putin verkade nöjd under sin presskonferens efter att mötet avslutats.
  • Biden var nöjd men reserverad: "Jag gjorde det jag kom hit för". Samtidigt betonade han att han låtit Putin förstå att man inte drar sig för att ta till åtgärder ifall Ryssland bryter mot överenskommelser eller mänskliga rättigheter.
  • Det var första gången de två presidenterna träffas sedan Biden tillträdde i januari, och dagens möte var Bidens sista stopp under hans första Europaresa.
  • Nedan kan du se dagens Tv-Nytt där Svenska Yles korrespondenter Rikhard Husu och Ville Hupa samt Svenska Yles medarbetare i Ryssland Anders Mård kommenterade dagens händelser.
Europakorrespondent Rikhard Husu var på plats i Genève, USA-korrespondent Ville Hupa i New York och vår medarbetare i Ryssland Anders Mård kommenterar toppmötet i Tv-Nytt.
Josefin Flemmich

Bidens presskonferens är avslutad

Nu har Biden avslutat sin presskonferens och ses nu lämna området.

Josefin Flemmich

Litar Biden på Putin?

Det handlar inte om det, svarar Biden på en fråga om han litar på Putin. Det handlar om intressen. Och vi får se vad som händer, menar han.

– Ingen vill gå in i ett nytt kallt krig, varken ditt land eller mitt.

Vad tycker Biden om Putins uttalanden om Black Lives Matter-rörelsen och attacken på Capitolium? Frågar en reporter presidenten.

– Det är en skrattretande jämförelse. Att jämföra att kriminella bröt sig in i Capitolium och dödade en polis, med att fredligt demonstrera för sina grundläggande rättigheter, kommenterar Biden.

Josefin Flemmich

Orsaken till det "korta" mötet?

När har två presidenter senast träffats i över två timmar? frågar sig Biden då en reporter undrar ifall det finns någon orsak till att mötet tog en aning kortare tid än planerat.

Mötet pågick i strax under fyra timmar, trots att fyra-fem timmar reserverats.

Svaret är enkelt, menar Biden.

– Vi behövde inte mer tid, vi hann avverka mycket. Efter två timmar såg vi på varandra och tänkte "vad nu?", säger Biden.

Nu måste man helt enkelt följa upp hur det går, menar Biden.

Uttalades det några hot? Undrar samma reporter.

– Det var inga hot, vi talade om fundamentala saker på ett personligt plan. Jag lät honom förstå var jag står, och vad som kommer att hända ifall Ryssland bryter mot något.

Josefin Flemmich

Biden: Nästa gång tar jag till åtgärder

AP:s reporter frågar Biden om cyberattacker. Biden svarar med att en sådan händelse får konsekvenser.

– Putin vet att det får konsekvenser, Putin vet att jag tar till åtgärder nästa gång.

Joe biden håller tal i Geneve efter att ha träffat Putin
Bild: AFP / Lehtikuva
Josefin Flemmich

Biden: Stämningen var bra

Enligt Biden var stämningen på mötet bra.

– Vi var av olika åsikt, men vi stoltserade inte med våra åsikter, sa Biden.

Biden hänvisar till Putins presskonferens och säger att det handlar om praktiska beslut – men att det inom ett par år klarnar ifall man lyckades lägga en grund för en fungerande strategisk dialog.

– Tonen under mötet var bra, jag gjorde det jag kom hit för att göra. Nu har vi en bra grund för hur vi förhåller oss till Ryssland, säger Biden.

Josefin Flemmich

Många diskussionsämnen

Enligt Biden måste USA och Ryssland ha tydliga spelregler. Biden säger att ämnen som diskuterats är cybersäkerhet, Irans kärnvapenprogram och situationen mellan Ukraina och Ryssland.

Också Syrien diskuterades i fråga om humanitära åtgärder så att människor får mat och förnödenheter.

Enligt Biden var Putin inte av annan åsikt vad beträffar Belarus, men hade andra åsikter om hur man ska gå till väga med situationen.

Rikhard Husu
Josefin Flemmich

Biden: Mänskliga rättigheter är del av vårt DNA

Biden betonar att mänskliga rättigheter är en del av det amerikanska DNA:t. Han säger att USA inte är villigt att kompromissa i frågor om mänskliga rättigheter.

– Jag kommer inte heller att tolerera försök att kränka USA:s suveränitet.

Josefin Flemmich

Biden talar: Vi är inte emot Ryssland

– En lång dag för er alla, va? börjar Biden med ett skratt, och så är presskonferensen i gång.

Han fortsätter med att upprepa det han sa åt Putin inför mötet: Det finns inget substitut för att mötas ansikte mot ansikte.

Biden fortsätter med att säga att USA måste ha en stabil och förutsägbar relation med Ryssland.

– Jag sa åt Putin att vi inte är emot Ryssland. Det vi gör - gör vi för USA och dess medborgare.

Joe Biden håller pressinfo efter mötet med Putin i Geneve
Också Biden bjöd till presskonferens. Bild: AFP / Lehtikuva

Nya: paketissa on 10 artikkelia