Hoppa till huvudinnehåll

Klara, färdiga, gå!

Blomklännings- och klackskokärringskidåkningen kan börja

Kärret breder ut sig på båda sidor om landsvägen i Pudasjärvi. Den kvalmiga hettan puttrar över gölar och myrhål, knotten tar varje tillfälle i akt att kalasa på bar hud.

Förberedelserna är ändå i full gång. Skidåkarna, klädda i blommiga sommarklänningar, sprejar insektmedel över varandra och väljer lämpliga skidor försedda med klackskor.

På med nylonstrumporna, nummerlappen ska fästas i bröstet. Snart går startskottet.

Blomklänningen är en gammal erotisk grej på landsbygden, litet som nylonskjortan för karlar då man gick på dans. Klänningstyget böljar och klackskorna drar mot dansgolvet.

Kari Tykkyläinen

Kärrskidningen kombinerar munter flört med en traditionell finländsk idrottsgren, och har nu en självklar plats som ett av Finlands mest originella sommar- och kärrevenemang.

Skidåkarna kommer från hela Finland, och till och med utanför landets gränser.

Evenemanget intresserar även internationell media. För något år sedan var en nyhetskanal från Peking på plats för att filma jippot.

Evenemangets grundare Kari Tykkyläinen, eller Tykylevits, är skulptör och videokonstnär hemma från Pudasjärvi. Han är känd speciellt för sina erotiska och humoristiska Youtube-videor.

Blomklännings- och klackskokärringskidningen var från början Tykkyläinens och hans fotomodellers gemensamma idé.

Lokala damer som på fritiden sysslade med skidåkning poserade för Tykkyläinen i blommiga sommarklänningar, och föreslog att de skulle åka skidor på ett kärr.

Det här är en performansföreställning där kvinnor kan pausa från hushållssysslorna och varva ner i kärret, göra bort sig och njuta av att som vuxen människa vältra sig och klotta. Det är grundidén, och den gäller också män som deltar.

Kari Tykkyläinen

Skidåkarna ställer sig på rad och stämmer upp i Vårt land. Sedan skidar de på kö bort till startstrecket, cirka 30 meter från mållinjen. Flera hålor med mörkt vatten gömmer sig på banan.

Den här gången ordnas lagtävling, dam- och herrklasser, dam- och herrjaktstart utan skidor samt tandemskidning.

Tykkyläinen ger order om start i sin megafon och deltagarna plaskar iväg. Skidorna bär upp åkarna på kärret om de bara skidar tillräckligt snabbt.

Tykkyläinen refererar:

– Och Siiri Rantanen stretar på… avståndet ökar. Ingen har ännu hamnat i plurret. Eller…

Fastnar man med skidan i kärret tar det en bra stund att ta sig upp igen. Å andra sidan är det inte ofta man får prova på hur det känns att ligga inuti mjuk och våt myrmark.

– Det är ljuvligt att ligga upp till armhålorna i kärret, det är varmt och inget biter dig där. Det är som att ligga och gunga på Moder Jords mage, beskriver Tykkyläinen.

Kari Tykkyläinen har samlat en miljonpublik med sina somevideor. Ofta filmar han hemmafruar från Pudasjärvi, iklädda nylonstrumpor och andra finkläder.

Tykkyläinens personlighet väcker många åsikter på den lilla orten, men konstnären själv upplever sig vara terapeut för sina modeller.

Tykkyläinens fru Marja-Leena Tykkyläinen är även hon konstnär. På parets hemgård i Siurua står bådas verk permanent utställda.

Blomklännings- och klackskokärringskidningen tillför en egenartat erotisk och normfri version till de finländska kärrevenemangen. Kari Tykkyläinen vet att evenemanget kan göra ett djupt intryck på folk.

– Många karlar har ringt mig och berättat att frugan börjat använda klänning på fest eller hemma. Man blir ju glad, kanske det här kan förebygga skilsmässor och sånt, funderar Tykkyläinen.

– Det allra bästa är då ett par kommer hit för att skida på kärret tillsammans.

Blomklännings- och klackskokärringskidåkningen i början av augusti. Folk klädda i blommig klänning och klackskor skidar en 30 meter lång sträcka över ett kärr. Man får också delta i "rippikostymen".

Publiktips / Egenland

Det här är ett av Egenlands resmål som publiken tipsat om. Alla resmål finns på Yle Arenan.

Bilder: Kaisa Kumpula

Videor: Rasmus Tåg & Magnus Wikström

Översättning: Eva Pursiainen

Gjord av

Kaisa Kumpula

Publicerad 7.8.2021 8:00