Hoppa till huvudinnehåll
Afghaner fortsätter att köa till gränsövergångarna mot Pakistan. Den här bilden togs i Spin Boldag för ett par dagar sedan.
Afghaner fortsätter att köa till gränsövergångarna mot Pakistan. Den här bilden togs i Spin Boldak för ett par dagar sedan. Bild: EPA-EFE/All Over Press

Talibanerna säger sig nu ha kontroll över hela landet – också Panjshirdalen, talibanledningen lovar skydda hjälparbetare, ett tusental flyende sitter fast på flygplatsen i Mazar-i-Sharif

Talibanerna säger sig ha erövrat det sista motståndsfästet i landet, talibanledningen garanterar hjälparbetarnas säkerhet samtidigt som Afghanistan hotas av en humanitär katastrof. Motståndsrörelsen i Panjshirdalen ligger illa till och vädjar om en vapenvila.

Gjord av

Det här vet vi nu:

  • Den 15 augusti tog talibanerna kontrollen över Afghanistans huvudstad Kabul och utropade sig till krigets segrare. Den 19 augusti utropade talibanerna "Islamiska emiratet Afghanistan".
  • Finland evakuerade 330 personer från Afghanistan. Evakueringarna avslutades den 26 augusti.
  • Ett självmordsattentat inträffade vid Kabuls flygplats den 26 augusti. Terrorgruppen IS tog på sig skulden för bombattentatet.
  • USA har slutfört sin reträtt från Afghanistan och har därmed också avslutat sitt 20 år långa krig. Den amerikanska ambassaden i Kabul har flyttats till Qatar.
Maria von Kraemer

Ahmad Massoud talar i Paris 27.3.2021.
Ahmad Massoud talar i Paris 27.3.2021. Bild: STELLA Pictures / ddp

Motståndet i Panjshir: Ledare uppmanar till "nationellt uppror"

Ledaren för oppositionen i Panjshir uppges ha kallat till "nationellt uppror" mot talibanerna i Afghanistan.

I ett audiomeddelande som sändes till medier i dag, säger Ahmad Massoud, som är kommendör för oppositionens styrkor (Den nationella motståndsfronten NRFA): "Var ni än befinner er, innanför eller utanför, så uppmanar jag er att inleda ett nationellt uppror för värdighet, frihet och framgång i vårt land".

Talibanerna säger å sin sida att kriget nu är slut, och att det allra sista motstsåndsfästet - Panjshirdalen - har tagits över av talibanstyrkorna.

(Källa: AFP)

Maria von Kraemer

Afghanska soldater uppmanas ansluta sig till talibanernas styrkor

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid uppmanar tidigare regeringssoldater att ansluta till talibanernas säkerhetsstyrkor.

– De afghanska styrkor som har tränats i 20 år tillfrågas nu om de tillsammans med talibanmedlemmar vill ansluta sig till landets säkerhetsstyrkor, sa Mujahid i dag under en presskonferens.

Mujahid sa samtidigt att inget motstånd tolereras i landet.

– Det islamiska emiratet är väldigt känsligt för uppror. De som försöker sig på motstånd kommer att slås tillbaka hårt.

Anneli Bülow

Talibanerna säger sig ha erövrat hela Panjshirdalen

Talibanerna säger sig nu ha tagit kontroll över hela Panjshirdalen – det sista motståndsfästet .

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid säger att talibanerna alltså nu kontrollerar alla landets provinser.

Det rapporterar både västerländska nyhetsbyråer och afghanska Tolo News.

Motståndsrörelsen i Pansjhirdalen efterlyste i går kväll en vapenvila med talibanerna och då stod det redan klart att talibanerna hade erövrat en stor del av dalen.

Det rapporteras också att talibanerna snart är beredda att presentera sin nya regering.

Källor: Reuters, AFP

Anneli Bülow

Talibanledningen lovar att hjälparbetare ska skyddas

FN:s humanitära chef Martin Griffiths är på besök i Kabul och mötte flera talibanledare där på söndagen, bland dem talibanernas högsta politiska ledare Abdul Ghani Baradar.

Talibanledarna lovade Griffiths att både manliga och kvinnliga hjälp- och biståndsarbetare i Afghanistan ska skyddas och att de kommer att få röra sig säkert och fritt i landet. Det uppger FN:s talesperson Stéphane Dujarric.

Afghanistan är helt beroende av bistånd från utlandet och många hjälporganisationer har varnat för att landet står inför en humanitär katastrof.

Källa: AFP

Anneli Bülow

Över 1 000 människor sitter fast på flygplatsen i Mazar-i-Sharif

Omkring 1 000 människor, amerikaner bland andra, har suttit fast på flygplatsen i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan i flera dagar i väntan på att kunna flyga ut ur landet.

New York Times rapporterade först om gruppen, med hänvisning till den republikanske kongressledamoten Mike McCaul som uppgav att talibanerna vägrat låta planen lyfta om de inte får "någonting i utbyte". Det vill säga att de håller amerikaner och andra "som gisslan".

Den här versionen ifrågasätts av flera anonyma, amerikanska källor för nyhetsbyrån Reuters.

De här källorna anklagar i stället det amerikanska utrikesministeriet för att inte ha informerat talibanerna om gruppen.

En källa inom USA:s utrikesministerium säger till Reuters att eftersom man inte har någon personal på plats kan man inte kontrollera alla uppgifter om de personer som nu försöker flyga ut.

Bland dem som sitter fast på flygplatsen i Mazar-i- Sharif finns alltså både amerikanska medborgare och afghaner med visum till USA och andra västländer.

Källor: Reuters, New York Times

Stefanie Lindroos

Panjshirledare: Vi är redo att diskutera med talibanerna

Motståndsrörelsen i Panjshirdalen meddelade under söndagen att de fängslat hundratals talibansoldater med redskap och fordon, enligt tidningen Al-Jazeera.

Nu uttalar sig Panjshirledaren Ahmad Massoud på Facebook.

Enligt honom är motståndsrörelsen redo att diskutera en lösning för att få slut på striderna i Panjshirdalen. Han skriver också att motståndsrörelsen är redo för vapenvila om talibanerna slutar attackera dalen.

Stefanie Lindroos

USA: Stor sannolikhet för inbördeskrig i Afghanistan

Både talibanerna och motståndsrörelsen i Panjshirdalen säger sig vara redo att ta till våldsamma åtgärder. Många har under de senaste dagarna flytt från byarna i området, enligt den italienska hjälporganisationen Emergency, som driver ett sjukhus i Panjshir.

I USA tror man att inbördeskrig är att vänta.

– Jag tror att det finns en avsevärd chans att situationen i Afghanistan leder till ett större inbördeskrig, säger den amerikanska generalen Mark Milley i en intervju med tv-kanalen Fox News.

Enligt honom skulle den internationella terrorismen troligtvis frodas om ett inbördeskrig skulle bryta ut.

Sara Sundman

Talibanerna avancerar i Panjshirdalen

Talibanerna fortsätter avancera i Panjshirdalen. Trots att motståndsrörelsen uppger att man lyckats hindra islamisternas framfart är motståndsstyrkorna allt mer trängda, enligt analytiker.

Enligt den italienska hjälporganisationen Emergency, som driver ett sjukhus i Panjshir, har talibanerna nått byn Anabah, där organisationen har en kirurgisk enhet. Anabah ligger kring 25 kilometer in i den 115 kilometer långa dalen.

Källa: AFP

Anneli Bülow

Flygplatsen i Kabul öppnar igen – samtidigt skrevs dödssiffran ner efter nattens skottlossning

Kabuls flygplats är på väg att öppna igen. Det uppgav Qatars ambassadör i Afghanistan på lördagen.

Teknisk personal från Qatar deltar i arbetet med att få igång flygplatsen, som varit stängd sen de amerikanska styrkorna lämnade landet.

Afghansk personal vid flygplatsen sågs köa till sin arbetsplats redan på lördagen.

Talibankrigare övervakade en av ingångarna till flygplatsen i Kabul när anställda vid flygplatsen köade dit på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu öppnas flygplatsen i första hand för nödhjälpssändningar och inrikesflyg.

Under eftermiddagens lopp skrev afghanska medier också ner dödssiffran efter nattens skottlossning i huvudstaden Kabul, då talibaner firade en påstådd seger över motståndsrörelsen i Panjshirdalen.

Tidigare hette det att 17 människor skulle ha dödats av alla kulor som sköts upp i luften. Nu rapporterar bland annat Tolo News att bara två dödsoffer bekräftats.

I vilket fall som helst tycks talibanerna ha avfyrat sina glädjeskott för tidigt, för striderna i Panjshirdalen har fortsatt i dag.

Nya: paketissa on 10 artikkelia