Hoppa till huvudinnehåll

Framtidens spelutvecklare utbildas i Närpes: "Det bästa jag varit med om i hela livet"

För ett par år sedan startades en ny grundexamen inom Media på Yrkesakademin i Närpes. Som en del av denna examen kan studeranden välja kurser bland annat inom spelprogrammering.

Det är nog det bästa jag varit med om i hela livet. Jag har alltid velat göra något där jag får bestämma själv hur jag jobbar.

Elmer Nybjörk, 17-årig blivande spelprogrammerare

Nybjörk var bland de första som började på utbildningen och han hoppas att utexamineras efter det här låsåret. Han lanserade nyligen sitt första spel kallat Darkments.

Men han är inte den enda som är intresserad av utbildningen. 35 studerande går för tillfället kursen inom spelprogrammering.

Vi ville skapa något som utnyttjar kreativiteten hos individen och där alla individer kan utnyttja sin kreativitet på ett sätt som inte har funnits förr.

Kaj Ekroos, ansvarig handledare på YA i Närpes

Spelprogrammering kan vara väldigt brett. Det kan vara allt från att skapa något litet Angry Birds-liknande spel till att skapa en helt ny miljö eller värld.

Enligt Ekroos kan spelprogrammering implementeras på väldigt många områden. Det handlar inte enbart om att skapa traditionella spel.

Flera av deras studerande är vuxna med varierande bakgrund.

För tillfället har vi en indier som sitter och jobbar med humanoid Pepper för att skapa ett socialt spel så att roboten kan interagera med människor. Vi har också en doktor i lingvistik och psykologi som jobbar med ett meditationsverktyg i spelform.

Kaj Ekroos

Ekroos tror också att det finns alla möjligheter att skapa ett spelkluster i Österbotten vid sidan om det energikluster som ofta nämns.

Det tror jag absolut, alla möjligheter finns. Det har varit lite på gång redan för ett par tre år sedan. Det födde kanske lite idéer och samarbeten. Jag tycker att det finns utrymme att skapa mycket mera och jag tycker det här är rätt stadie att börja från.

Gjord av

Juho Teir