Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen överens om budgeten: Stora utsläppsminskningar, underskottet 6,9 miljarder

Förhandlingarna tog längre än planerat på grund av svåra förhandlingar kring klimatåtgärder.

Gjord av

Regeringen har nu kommit överens om en statsbudget för år 2022.

Redan inför förhandlingarna låg mycket fokus på om regeringspartierna skulle kunna komma överens om klimatfrågorna. Det var till slut just utsläppsminskningar som förhandlingarna fokuserade på när de drog ut på tiden under dag två och tre.

Det har handlat om vilka åtgärder som behövs så Finlands utsläpp kan minska med 11 miljoner ton koldioxidekvivalenter på årsnivå, vilket är nödvändigt om regeringen ska nå sitt mål om ett klimatneutralt Finland år 2035. Fokus har legat på den så kallade ansvarsfördelningssektorn, alltså utsläppen inom trafik, jordbruk och uppvärmning.

Förutom klimatfrågorna har mycket fokus också legat på sysselsättningsfrågor och beskattning, men regeringskvintetten uppgav redan den första dagen att de var överens om mycket i budgetförhandlingarna.

Du kan se pressträffen simultantolkad till svenska överst i artikeln. Här kan du se den på finska.

Marianne Sundholm

Budgeten ska ta Finland ur coronakrisen

Statsminister Sanna Marin inleder och berättar att regeringen kommit överens om en budget som ska ta Finland ur coronakrisen, balansera upp statsfinanserna och stärka välfärdsfinansieringen.

Regeringen har dessutom kommit överens om utsläppsminskningar för 11 megaton, säger Marin.

Saarikko: Sysselsättningsmålen är nära att nås

Finansminister Annika Saarikko (C) tar sedan över och presenterar budgeten, och också hon fokuserar på återhämtningen efter coronakrisen.

– Nu är det dags att öppna upp samhället och för en stark ekonomisk tillväxt.

Enligt Saarikko skulle den offentliga ekonomin balanseras av en medeltillväxt på 2,25 procent och av en sysselsättningsgrad på 78 procent. Hon säger att regeringens sysselsättningsmål är högt men rätt nära att nås.

Underskott på 6,9 miljarder

Underskottet för statsbudgeten 2022 är 6,9 miljarder euro. Det är omkring fem miljarder mindre än i år.

Jaktplansköpet påverkar underskottet med ungefär 1,5 miljarder.

Ytterligare utgifter kommer från coronahanteringen.

Bland utgiftsökningarna nämner Saarikko också satsningar på polisen, och på en fossilfri färdplan för trafiken utan att höja bränsleprisen.

Gällande beskattningsåtgärder ligger fokus på att stöda investeringar och den gröna omställningen: hushållsavdraget stiger och bilskatten sänks för elbilar.

Ohisalo: Klimatutmaningen försvinner ingenstans

– Trovärdigheten i klimatpaketet har diskuterats mycket de senaste dagarna. Regeringen har förbundit sig till att fatta beslut om ytterligare åtgärder om så krävs, kommenterar De Grönas ordförande Maria Ohisalo budgetbesluten.

Det handlar om en klausul om att regeringen ska följa upp klimatåtgärdernas följder igen i mars, och då vid behov fatta beslut om ytterligare styrning mot minskade utsläpp.

– Vi tror på det här paketet men om det inte räcker har vi beredskap för vidare åtgärder i mars, säger SFP:s Anna-Maja Henriksson om klimatåtgärderna i budgeten.

Marianne Sundholm

HS: Särskild notering om att se över klimatåtgärderna på nytt i mars löste knuten i förhandlingarna

Tidningen Helsingin Sanomat har fått se den formulering som till slut löste knuten om klimatåtgärderna i budgetförhandlingarna. Det handlar om ett stycke som slår fast att regeringen förbinder sig till att besluta om tilläggsåtgärder för klimatet nästa år, om det ser ut som om de åtgärder de kommit överens om nu inte räcker.

Enligt noteringen ska regeringen i mars se över om målen för utsläppsminskningar ser ut att kunna nås enligt planen. I samband med det ska regeringen bestämma om det behövs beslut om ytterligare ekonomiska och juridiska styrmedel för att nå klimatmålen.

Niklas Evers

Yles politikreporter: Regeringskrisen blev aldrig någon riktig kris

Niklas Evers

Regeringen överens om en statsbudget

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att regerinspartierna kommit överens om en statsbudget.

– Jag vill tacka alla ordförande för ett gott samarbete och en god vilja att hitta en lösning. Vi kan tillsammans vara stolta över det här paketet.

Regeringen informerar mera om budgeten vid en presskonferens klockan 15.00.

Alla partiordföranden understryker hur tacksamma de är över sitt goda samarbete under förhandlingarna.

– Vi kan vara nöjda med att ha hittat en lösning. Jag skulle inte ha varit med och kommit överens om den här lösningen om jag inte skulle vara nöjd med helheten, säger Centerns ordförande Annika Saarikko

De Grönas ordförande Maria Ohisalo ville inte svara på frågor om hur processen påverkat förhållandet mellan De Gröna och Centern. Ohisalo sade sig också vara nöjd med budgeten.

– Klimathelheten är ett paket som vi kan gå vidare med. Jag är tacksam över att regeringskollegorna varit samarbetsvilliga. Alla har kommit emot varandra i förhandlingarna.

Niklas Evers

Regeringen svarar på pressens frågor

Regeringspartiernas ordföranden svarar på pressens frågor klockan 12.45 på Ständerhusets trappor.

Marianne Sundholm

Marin: Det handlar inte om väldigt stora oenigheter

– Nu försöker vi bygga en kompromiss som duger för alla fem partier, säger statsminister Sanna Marin (SDP) när hon anländer till förhandlingarna torsdag förmiddag.

De sista bitarna handlar fortfarande om klimatåtgärder inom ansvarsfördelningssektorn, säger Marin: alltså de utsläpp som inom trafik, jordbruk och uppvärmning som ligger utanför EU:s utsläppshandel.

– Nu handlar det inte om väldigt stora oenigheter utan om att hitta viljan till kompromiss.

Marin ombeds också kommentera De Grönas åsikt om att oenigheterna gäller mycket mera utsläpp än bara 0,2 megaton koldioxid.

– Varje partiordförande kommenterar förstås för sin egen del vad de tycker det handlar om, men visst är det en utsläppsminskning på 0,2 megaton vi pratar om nu.

Marianne Sundholm

Saarikko: De här klimatåtgärderna räcker för stunden

När Centerns ordförande Annika Saarikko anländer konstaterar hon att onsdagskvällens förhandlingarna mellan bara De Gröna och Centern inte gick framåt och att det därför är bra att alla partier förhandlar i dag.

Hon säger att det klimatpaket som förhandlingarna nu handlar om innehåller tillräckliga åtgärder för stunden, och att klimatåtgärderna är något som ska verkställas under en tio år lång period.

– Jag hoppas vi skulle kunna övertygas om att den här helheten, som enligt mig är tillräckligt bra, kunde ros i land.

Marianne Sundholm

Henriksson: Vi är till 99,99 procent överens

– Nu är stunden kommen då lösningar behöver hittas, jag hoppas alla regeringspartier gör sitt bästa. Vi är till 99,99 procent överens, säger SFP:s Anna-Maja Henriksson kort när hon anländer till förhandlingarna.

Marianne Sundholm

Andersson: Det är inte första gången förhandlingarna drar ut, det känns inte som en kris

När Vänsterförbundets ordförande Li Andersson anländer till förhandlingarna upprepar hon att Vänsterförbundet är ute efter ett paket som de kan vara tillräckligt säkra på att innehåller de åtgärder som behövs för att minska utsläppen.

På frågan om det är kriskänsla i regeringen svarar hon att det inte är första gången budgetförhandlingar drar ut och att hon själv inte känner av någon kriskänsla.

Hon ser heller inte oenigheten som något mellan bara Centern och De Gröna.

– Vi fortsätter tills vi har ett paket alla är nöjda med. Det är en regering med fem partier, Vänsterförbundet har också viktiga krav om klimatåtgärderna.

Senaste nytt: paketissa on 10 artikkelia

Många teatrar har gått in för tidigare före­ställ­ningar. Orsaken: folk vill hem tidigare från teatern och pande­mi­va­norna lär delvis sitta kvar. När tycker du före­ställ­ning­arna borde börja? Svara på vår omröstning.

Klockan närmar sig ett på natten. På dansgolvet är det grymt ös, men du och några till sitter ännu kvar vid ett avdukat långbord involverade i ett livligt samtal om… Ja, vilka är de roligaste och bästa diskus­sions­äm­nena på festen?