Hoppa till huvudinnehåll

"Jag får leva mitt pensionärsliv också"

Under coronatider har behovet av vikarier på daghemmen varit större än normalt och det har varit ett pussel att få personalen att räcka till.

I princip varje dag behöver vi vikarier på någon av våra enheter och framförallt nu under pandemitider har det ökat ännu mera.

Annika Heikkilä, chef för småbarnspedagogiken i Kristinestad

I Kristinestad har man löst det med hjälp av sina tidigare anställda, det vill säga pensionärerna.

Det är jättetrevligt att komma hit och inte känns det tungt. Jag vet att det är brist på inhoppare så jag gör det gärna. Lite mer klirr i kassan är också alltid välkommet.

Kaisu Stenberg, pensionerad barnskötare

Behovet kan uppstå på väldigt kort varsel, men pensionärerna har inget emot att pausa sitt pensionärsliv för en stund för att hjälpa till på daghemmen.

Jag får leva mitt pensionärsliv också. Nog går familjen före, men jag hoppar gärna in.

Kaisu Stenberg

Men i Kristinestad förlitar man sig inte endast på pensionärerna. Myllybackens daghem fungerar som ett övningsdaghem för dem som utbildar sig till lärare inom småbarnspedagogik på Åbo Akademi.

Det är viktigt för det tryggar framtiden för oss att få behöriga lärare. Plus att de också fungerar som vikarier i mån av möjlighet. Det är en stor räddning för oss.

Annika Heikkilä

För barnen är det en trygghet att ha vikarier som de känner från förr. Även om Stenberg har en 40 år lång karriär bakom sig, finns det fortfarande ork att sköta om barnen i Kristinestad även i framtiden.

Jag ska försöka göra mitt bästa, bara kroppen håller och knoppen också. Några år till ställer jag nog gärna upp.

Kaisu Stenberg

Gjord av

Juho Teir

Publicerad 25.9.2021 8:44