Hoppa till huvudinnehåll

Vem är det som stjäl våra cyklar?

Svenska Yles reportrar Alexander Uggla och Linda Söderlund undersöker cykelstölder med ett experiment. Vi gömmer sändare på fyra begagnade cyklar och kan via en app följa cyklarnas rörelser.

Över 23 000 stulna cyklar polisanmäldes i Finland i fjol. Men vem är det som stjäl cyklarna? Vart tar cyklarna vägen? Stämmer det att internationella ligor för cyklarna utomlands?

Våra experimentcyklar kommer att stjälas snabbare än vi kunnat föreställa oss. Sändarna ska leda oss till ett möte med en av de misstänka cykeltjuvarna.

Vi placerar ut fyra cyklar i olika parker i Helsingfors under sommaren.

Vi låser fast cyklarna i metallstolpar med vanliga vajerlås. Cykeltjuven måste söndra låset för att kunna ta cykeln.

Intill cyklarna placerar vi övervakningskameror som reagerar på rörelser.

Det är mycket aktivitet vid cyklarna både på dagen och natten.

Så en natt stjäls cykeln i Kajsaniemi. Tjuven använder en batteridriven vinkelslip för att få av vajerlåset. Stölden tar bara några sekunder.

Vår granskning av cykelstölder visar att många av cykeltjuvarna är missbrukare. Cyklar stjäls för att finansiera drogbruket.

Det finns en stark kultur att stjäla cyklar. Det är lätta pengar. I drogvärlden blir man lätt skuldsatt och cykelstölder är ett sätt att bli av med sina skulder

Henri Grönholm, handledare för missbrukare, Huudikoutsit

De två cyklarna i Dallapéparken blir båda stulna efter mindre än en vecka och båda cyklarna åker till Diakonissanstalten några kvarter bort.

Vi letar efter cyklarna på Diakonissanstaltens stora innergård. Där finns flera stödboenden för missbrukare och yrkesskolor. Just våra cyklar hittar vi inte, men det är tydligt att många cyklar slutar sina dagar här.

Det är omöjligt för oss att kontrollera om det finns stulna cyklar på gården. Det bästa sättet att förebygga kriminalitet är ändå att erbjuda bra social- och hälsovårdstjänster

Heli Alkila, chef för kundrelationer, Diakonissanstalten

Flera personer visar intresse för vår cykel i Koffparken, men de ger upp då de märker att cykeln är fastlåst i en stolpe.

Efter 24 dygn i parken blir också den här cykeln stulen till sist. Två tjuvar vrider sönder vajerlåset med en stång.

Vi följer cykelns rörelser och den leder oss till en gata i centrum av Helsingfors.

Cykeln står parkerad på andra sidan gatan. Efter över två timmars väntan ser vi en ung man gå fram till cykeln.

Mannen säger att han köpt cykeln, men vill inte berätta varifrån eller hur mycket han betalat för den.

Vi kontrollerar cykelns ramnummer för att bevisa att cykeln är vår. Den misstänkta tjuven ger tillbaka cykeln utan motstånd.

Varför stjäl folk? Endel är kanske hungriga. Inte vet jag

den misstänkta cykeltjuven

Alla fyra cyklar i vårt experiment stals. Cyklarna var begagnade och inte särskilt fina, men ändå begärliga för cykeltjuvarna. Den snabbaste cykelstölden skedde efter bara fyra dagar i Dallapéparken.

De fyra cyklarna rörde sig i huvudsak i huvudstadsregionen under den tid vi kunde följa dem med sändarna. Ingen av cyklarna åkte alltså utomlands eller såldes vidare i någon annan del av landet.

Alla cykelstölder skedde nattetid. Inget lås stoppade cykeltjuvarna, utan låsen var endast ett litet hinder på vägen. Inte heller dyra och starka lås är tjuvsäkra, men då krävs att tjuven har ordentliga verktyg med sig.

Vi har sökt våra stulna cyklar på säljsajter som Tori och Facebooks Marketplace. Vi har inte sett några annonser om att de skulle säljas vidare, men har inte insyn i alla säljforum.

Läs mera om cykelstölderna och hur cyklar byts mot droger – där kan du också kommentera och diskutera cykelstölder.

Se det undersökande tv-programmet Spotlight på Yle Arenan.

Gjord av

journalist, fotografLinda Söderlund
journalist, fotograf, grafikerAlexander Uggla
visuell journalistElina Ojanotko
fotografErik Vierkens
producentHeidi Grandell-Sonck

Publicerad 5.10.2021 6:30