Hoppa till huvudinnehåll
En läkare utför hälsokoll på en pappa och hans barn i ett migrantläger.
En läkare utför hälsokoll i ett migrantläger i Belarus, nära gränsen till Polen den 11 november. Bild: STELLA Pictures/abaca press

Allt svårare situation för de frusna migranterna vid gränsen mellan Belarus och Polen – EU:s utrikesministrar eniga om sanktioner mot Belarus

Estland, Lettland och Litauen anser att Lukasjenkos regim borde hållas ansvariga för människohandel, Irak organiserar flyg för migranter som vill återvända hem.

Gjord av

Vad har hänt?

  • En ström av migranter tar sig dagligen över gränsen till Polen från Belarus. Belarus bevakar inte gränsen efter att EU införde sanktioner mot landet.
  • Polen, EU och Nato anklagar Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att använda migranter som ett taktiskt hot mot EU som en hämnd för sanktionerna.
  • Polen beskyller president Vladimir Putin, som stöder Belarus, för krisen. På ryskt håll säger man att det är "absurt" och "oansvarigt" att beskylla Kreml.
  • EU:s utrikesministrar enades om nya sanktioner mot Belarus under måndagen, 15.11.
  • Enligt Gränsbevakningsväsendet har mellan 30 och 35 personer kommit till Finland via Belarus sedan juli.
Dan Helenius

Våldsamt vid gränsen mellan Belarus och Polen

Situationen vid den polsk-belarusiska gränsen har förvärrats ytterligare.

Polska säkerhetsstyrkor har använt vattenkanoner mot migranter vid gränsstängslet, uppger det polska försvarsministeriet.

Enligt försvarsministeriet togs vattenkanonerna i bruk efter att polska gränsbevakare utsatts för stenkastning vid gränsen.

Videomaterial från den polska gränsbevakningen ser ut att visa hur en grupp migranter kastar föremål mot polska gränsbevakare. En annan videosnutt visar hur en vattenkanon sprutar vatten över en grupp människor som kastar sten.

Belén Weckström

USA förbereder ytterligare sanktioner mot Belarus

På måndagen meddelade USA:s utrikesdepartement att landet förbereder att vidta ytterligare sanktioner mot Belarus som följd av migrantkrisen.

– Sanktionerna kommer fortsätta att hålla Lukansjenkoregimen ansvarig för attacker mot demokrati, mänskliga rättigheter och internationella normer, säger Ned Price som är utrikesministeriets talesperson.

USA har sedan tidigare infört sanktioner mot nyckelpersoner i president Aleksandr Lukasjenkos regim, men också mot nio statsägda företag. Källa: AFP

Belén Weckström

Merkel och Lukasjenko har diskuterat situationen

Enligt uppgifter från det belarusiska statsägda mediehuset Belta har Tysklands förbundskansler Angela Merkel talat med Belarus president Aleksandr Lukasjenko på måndagen.

Ledarna har diskuterat migrantkrisen vid gränsen och Tysklands vilja att skicka humanitär hjälp dit. Det är första gången som Lukasjenko talat med en ledare för ett västland sedan massprotesterna sommaren 2020.

Källor: AFP, Tass

Belén Weckström

Macron och Putin i samtal om krisen – Putin ska ta upp saken med Lukasjenko

Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild. Bild: Abir Sultan / EPA

Frankrikes president Emmanuel Macron har talats vid med Rysslands president Vladimir Putin på måndagen.

Enligt Macron har ledarna kommit överens om att migrantströmmen vid den polsk-belarusiska måste deeskaleras.

Franska myndigheter säger att Putin lovat Macron att ta upp ämnet med Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

Polen beskyller Vladimir Putin, som stöder Belarus, för krisen.

På lördagen nekade Putin att Ryssland har ett finger med i spelet. Ryssland har sagt att det är "absurt" och "oansvarigt" att beskylla Kreml.

Källa: AFP

Belén Weckström

EU inför sanktioner mot Belarus inom de närmsta dagarna

Europeiska unionens utrikespolitiska representant Josep Borell säger att unionen kommer att införa nya sanktioner mot Belarus inom de närmsta dagarna. Under måndagen har EU:s utrikesministrar träffats för att diskutera nya sanktioner mot Belarus. Enligt Borell ska sanktionerna påverka ett betydande antal individer och företag. Det här blir EU:s femte omgång av sanktioner mot Belarus i migrantkrisens tecken. Källor: Reuters, AFP

Josefin Flemmich

Video visar: Tomt migrantläger på Belarus sida om gränsen

I en video tagen av polsk polis visas något som enligt polisen är ett tomt migrantläger på Belarus sida om gränsen.

Samtidigt uppges en grupp migranter ha tagit sig till gränsövergången i Kuznica.

Exakt var videon är tagen är inte bekräftat.

Josefin Flemmich

Baltiska länderna: Belarus måste hållas ansvarig för människohandel

Belarus tvingar migranter att ta sig över gränsen till EU och president Aleksandr Lukasjenkos regim måste hållas ansvariga för människohandel, enligt EU-medlemsländerna Litauen, Lettland och Estland.

De tre baltiska ländernas presidenter uttalade sig gemensamt efter att ha träffat Polens president Andrzej Duda i ett videomöte.

– Tusentals migranter styrs av belarusiska myndigheter mot gränsen för att storma EU:s yttre gräns, sa Litauens president Gitnanas Nauseda på presskonferensen efter träffen med Duda.

Dan Helenius

EU:s utrikesministrar eniga om Belarussanktioner

EU:s utrikesministrar har enats om att utvidga sanktionerna mot Aleksandr Lukasjenkos regim i Belarus.

Beslutet öppnar väg för nya sanktioner mot personer och företag som ligger bakom migrantkrisen vid gränsen mellan Belarus och EU.

Belarus har flugit migranter från Mellanöstern och sedan skickat dem till gränsen mot bland annat Polen.

EU:s utrikespolitiska representant Josep Borrell sa tidigare i dag att unionen strävar efter att införa sanktioner mot flygbolag, researrangörer och andra aktörer som är inblande i den belarusiska hybridoperationen.

Källa: Reuters, AFP

Josefin Flemmich

Lukasjenko: Belarus är redo att skicka hem migranterna, men "de är inte villiga att åka"

Belarus auktoritära ledare Aleksandr Lukasjenko säger att Belarus "jobbar på att övertala migranterna som sitter fast vid gränsen att åka hem".

Lukasjenko menar att Belarus är redo att skicka tillbaka migranterna till sina hemländer, men säger att de inte är villiga att återvända.

Enligt honom kunde Belarus flyga migranterna till Tyskland, ifall Polen inte upprättar en "humanitär korridor" för dem.

Lukasjenko kommenterade situationen till landets statliga nyhetsbyrå Belta.

Enligt honom vill inte Belarus "att situationen vid gränsen eskalerar till en fullskalig konflikt, eftersom det skulle inverka negativt på landet".

Belarus statliga flygbolag Belavia meddelade i dag att man inte längre släpper personer från Syrien, Irak, Jemen och Afghanistan ombord på sina flyg från Dubai till Minsk.

Nya: paketissa on 10 artikkelia