Hoppa till huvudinnehåll
USA:s och Rysslands vice utrikesministrar Wendy Sherman och Sergej Rjabkov
USA:s och Rysslands vice utrikesministrar Wendy Sherman och Sergej Rjabkov 10.1.2022 inför det säkerhetspolitiska mötet i Geneve. Bild: LEHTIKUVA / AFP Denis Balibouse

Det säkerhetspolitiska mötet mellan Ryssland och USA i Genève har avslutats – vi följer förhandlingarna

Ryssland vill stoppa Natos expansion österut, USA håller fast vid principen om suveränitet. "Det kan te sig som om allt är nytt och oväntat i förhållandet mellan Ryssland och omvärlden, men i själva verket är Rysslands förhållningssätt oförändrat sedan en lång tid tillbaka", konstaterar Kerstin Kronvall, Svenska Yles medarbetare i Ryssland.

Maria von Kraemer
Viktor Heikel
Erik Ståhl

Bakgrunden

  • Rysslands och USA:s vice utrikesministrar förhandlar med väldigt olika utgångspunkter.
  • Ryssland vill ha kontroll över sina närområden och vill få garantier för att Nato inte expanderar österut.
  • USA håller fast vid principen om suveränitet, territoriell integritet och självständiga nationers rätt att välja sina egna allianser.
  • Oro råder över den ryska militära upptrappningen vid Ukrainas gräns och risken för ett ryskt anfallskrig mot Ukraina.
Erik Ståhl

Utrikesminister Haavisto uppskattar att USA lyssnar på Europa

USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman upprepade i dag USA:s löfte om att inte förhandla "om Ukraina, utan Ukraina". Sherman lovade samma sak om Nato och hela Europa.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) uppskattar att USA tar med européerna i frågor som berör dem.

– USA har informerat Natos medlemsländer och EU om sin linje att inte förhandla över Europa, säger Haavisto till Yle.

Ryssland har inalles tre förhandlingar med västparter den här veckan, en vecka som minister Haavisto bedömer kan vara svår och krånglig.

Han ser ändå positivt på att USA och Ryssland lyckats bänka sig vid samma förhandlingsbord.

Erik Ståhl

"En lovande start, trots stora meningsskiljaktigheter"

Mika Aaltola, chef för Utrikespolitiska institutet, anser att förhandlingarna mellan USA och Ryssland, trots deras ansträngda relation, fick en lovande start.

– Den goda nyheten är att man kom överens om fortsatta förhandlingar och hamnade inte i en återvändsgränd, säger Aaltola till Yle.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov hävdade att landet inte har för avsikt att angripa Ukraina, men det är ingen garanti enligt Aaltola.

– Vad Ryssland menar med det kan vara en kinkigare fråga, för Ryssland erkänner inte Ukraina som stat såsom andra gör det.

Den här veckan ska Ryssland föra samtal med försvarsalliansen Nato och delta i ett möte med OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Aaltola tror däremot att även de diskussionerna främst kommer att vara sonderande.

– Frågorna är kniviga och parterna ligger långt från varandra. Det är svårt att föreställa sig framsteg inom några dagar, säger Mika Aaltola.

Erik Ståhl

Rysslands förhandlare: "Situationen inte hopplös"

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov beskrev måndagens förhandlingar som svåra och långa, men också väldigt professionella och djuplodande.

Minister Rjabkov uppmanade USA att inte underskatta riskerna för en konfrontation, men intygade ändå att Ryssland har inga avsikter att anfalla Ukraina.

Rjabkov konstaterade att Ryssland inte tänker backa från sina säkerhetskrav till Nato, bland annat en skriftlig garanti om att Ukraina inte får ansluta sig till alliansen.

Enligt Rjabkov gjorde parterna på måndagen inga framsteg i den ukrainska Nato-frågan, och enligt ministern är framgång i fortsatta samtal delvis beroende av just den frågan.

Ifall förhandlingarna skulle haverera, skulle Moskvas svar vara av en "militärteknisk karaktär", sa Rjabkov utan att specificera vad det innebär.

Minister Rjabkov bedömer ändå att situationen inte är hopplös.

Källor: AFP, Reuters, TASS

Erik Ståhl

USA:s förhandlare: "Uppriktiga diskussioner"

Den amerikanska vice utrikesministern Wendy Sherman beskriver måndagens förhandlingar med Ryssland som "uppriktiga och raka".

På en pressträff på måndagskvällen sa Sherman att USA hade upprepat sitt motstånd mot de ryska säkerhetsgarantierna.

Enligt Sherman vidhöll USA att ingen utomstående ska få inskränka på försvarsalliansen Natos öppet hus-politik om möjligheten för nya länder att bli medlemmar.

USA upprepade också sitt hot om allvarliga följder för Ryssland om de slår till militärt mot Ukraina. Enligt Sherman förblev det öppet om Ryssland tänker dra sig tillbaka.

– Jag tror inte vi vet svaret på det. Vi var mycket klara med att det är svårt att ha en konstruktiv, produktiv och framgångsrik diplomati utan minskade spänningar, sa Sherman, som sa att USA är öppet för ett möte med Ryssland inom kort igen.

Källor: Reuters, AFP

Erik Ståhl

Expert: "Den europeiska säkerhetsordningen står på spel"

Ryssland spelar ett hårt diplomatiskt spel mot USA och Nato, säger Rysslandsexperten Gudrun Persson till Svenska Yle.

Enligt Persson eftersträvar Ryssland att tillsammans med ett fåtal stormakter kunna bestämma om intressesfärer på ett globalt plan.

Erik Ståhl

Förhandlingarna i Genève har avslutats

Måndagens förhandlingar har avslutats, det meddelade både det amerikanska och ryska utrikesministeriet strax före klockan 18 finsk tid.

Förhandlingarna inleddes vid 10-tiden finsk tid, och pågick därmed i nästan åtta timmar.

Både USA och Ryssland väntas hålla pressträffar om hur förhandlingarna har förlöpt.

Källor: Reuters, TASS

Maria von Kraemer

Finlands säkerhetspolitik har hittills varit försiktig

Stormakternas agerande kan skapa en situation där Finland tvingas ta ställning till Natomedlemskap, till och med mot sin vilja. Det är ett skolexempel på ett klassiskt säkerhetsdilemma, skriver Svenska Yle:s politikreporter Johan Ekman i en analys.

Maria von Kraemer

Analys: Inget nytt i Rysslands attityd

Det kan te sig som om allt är nytt och oväntat i förhållandet mellan Ryssland och omvärlden, men i själva verket är Rysslands förhållningssätt oförändrat sedan en lång tid tillbaka, skriver Svenska Yles medarbetare i Ryssland Kerstin Kronvall.

Ryssland har länge vidhållit att Nato utvidgas på ett aggressivt sätt. Där västvärldens demokratiska syn innebär att varje självständigt land fritt kan välja till vilken försvarsallians man vill tillhöra eller inte tillhöra är den ryska synen en helt annan.

Ryssland anser att Nato väljer nya medlemmar och allierade på ett sätt som gör intrång på den ryska intressesfären.

Ryssland vill med näbbar och klor hålla greppet om sina närmaste grannar, skriver Kronvall.

Maria von Kraemer
Människor på ett möte i Geneve mellan USA och Ryssland
Mötesdelegater i Genève. Bild: Lehtikuva

Nya: paketissa on 10 artikkelia