Hoppa till huvudinnehåll
Munskydd på marken på Kungsgatan i Ekenäs.
Bild: Patric Ring / Yle

Soite slopar munskyddsrekommendationen

Vi uppdaterar dig med de senaste nyheterna angående coronaviruset i Österbotten

Gjord av
Jakob Lillas

Soite slopar den allmänna munskyddsrekommendationen

Mellersta Österbottens coronagrupp beslöt på onsdagen att slopa den allmänna rekommendationen om användning av munskydd. Däremot håller man kvar rekommendationen om distansarbete enligt hybridmodell.

Gruppen konstaterar att det fortfarande finns mycket coronasmitta inom Soites område, men att antalet fall går neråt. Incidensen är nu 1 446 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Sexton personer vårdas på Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby för covid-19.

Joni Kyheröinen

Fler får vård på Vasa centralsjukhus än för en vecka sedan

Tisdagens coronasiffror visar att nio personer nu får vård på centralsjukhusets vårdavdelningar, det är en ökning med tre personer. Inom primärvården har antalet dock minskat från 23 till 21. En person får intensivvård, precis som för en vecka sedan.

Totalt alltså 31 personer. Förra veckan var antalet 30 och veckan innan det 39.

Incidensen har gått ner från 924 till 674. Men hemmatesten syns inte i statistiken.

Inga fler dödsfall har konstaterats.

Chefsöverläkare Peter Nieminen bedömer att läget är rätt likt läget för en vecka sedan.

Moa Mattfolk

Fortfarande mycket corona i omlopp i Mellersta Österbotten

Incidenstalet fortsätter att sakta sjunka inom vårdsamkommunen Soite, men fortfarande sprids viruset aktivt, meddelar Soites coronagrupp på måndagen.

Bland äldre och personer i riskgrupp som insjuknar kvarstår även ett stort behov av sjukhusvård. Som bäst vårdas 17 covidpatienter på centralsjukhuset i Karleby, en av dem får intensivvård.

552 nya coronafall bekräftades förra veckan via officiell testning i landskapet. Den siffran kan jämföras med föregående vecka, då antalet nya bekräftade fall var 637. Incidenstalet ligger nu på 1 534 nya fall per 100 000 invånare på 14 dygn, under föregående vecka var motsvarande siffra 1 920.

På Soites område har 23 coronadödsfall registrerats sedan pandemins början.

En rekommendation om att använda munskydd gäller fortfarande i landskapet.

Joni Kyheröinen

Ytterligare fyra dödsfall i Österbotten

I lägesuppdateringen i tisdags (19.4) fanns det inga nya dödsfall, men enligt siffror som välfärdsområdet gav ut på torsdag har fyra personer till avlidit.

Men chefsöverläkare Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområde berättar att dödsfallen inträffade redan under påskhelgen och rapporterades i efterhand. Det handlade om äldre människor.

- Svårt att alltid säga vilken roll covid spelar och vilken roll det allmänna hälsotillståndet, säger Nieminen.

Dödsfallen har således ökat till 48 från 44 tisdagen före påsk.

Joni Kyheröinen

Vasa slopar munskydden i skolorna

Munskyddsrekommendationen gäller inte längre från och med 20.4 för eleverna och de studerande i grundskolorna, gymnasierna och Vamia. Avgörandet baserar sig på det beslut som Österbottens coronasamordningsgrupp fattade 20.4.

Trots uppdateringen av rekommendationen kan var och en enligt eget övervägande fortfarande använda munskydd om hen vill.

För Vasa stads anställda gäller munskyddsrekommendationen till slutet av april.

Anna Ruda

Också Österbotten slopar rekommendation om munskydd

Coronasituationen har blivit bättre i Österbotten under den senaste tiden och nu kan man följa rekommendationerna från Institutet för hälsa- och välfärd, THL, om att man inte lägre rekommenderar användningen av munskydd.

– Läget har faktiskt blivit mycket bättre på ganska kort tid. Vi har mycket färre fall och vi känner oss trygga med det.

Enligt Nieminen finns det så klart ett mörkertal eftersom många tar hemtest som inte registrerats. Men antalet patienter på centralsjukhuset och bäddavdelningarna är också färre.

– Läget har lättat, säger Nieminen

Orsaken till att beslutet från Österbottens coronasamordningsgrupp kommer senare än THL:s beror främst på att påsken kom emot innan man hann ta ett regionalt beslut.

– Vi behövde ha ett möte och göra ett gemensamt beslut, säger Nieminen.

Anne Teir-Siltanen

Läget förbättras ytterligare inom Soite

Inom vårdsamkommunen Soite fortsätter antalet coronafall långsamt att minska. Under föregående vecka konstaterades 637 nya fall av covid-19 och incidensen för de 14 senaste dygnen är 1 920. Motsvarande siffra förra veckan var 2155.

18 personer får sjukhusvård för covid-19, ingen av dem behöver intensivvård.

Ansiktsmask rekommenderas på Soites område på offentliga platser, vid användandet av allmänna transportmedel och transport av personer tillhörande riskgrupper, vid besök i social- och hälsovårdens utrymmen, när personer besöker testplatser för corona samt i situationer där säkerhetsavstånd är omöjliga att hålla.

Anne Teir-Siltanen

Antalet coronafall minskar sakta

Coronaläget i Österbotten lättar men kräver fortfarande stora resurser. 30 personer behöver sjukhusvård för covid-19, av dem får en person intensivvård. Sex personer vårdas på centralsjukhusets vårdavdelningar, övriga inom primärvården.

Veckan innan påsk fick 39 personer sjukhusvård för covid-19.

Österbotten är fortsättningsvis ett område med samhällsspridning. Incidensen på området är 919 för de 14 senaste dygnen. Incidensen veckan innan var 1415.

Inga nya dödsfall rapporteras.

Johanna Ventus

Österbotten håller kvar rekommendationer om munskydd

Institutet för hälsa och välfärd THL meddelade på torsdagen att den allmänna rekommendationen om användningen av munskydd slopas. I Österbotten står rekommendationerna kvar.

Enligt THL kan allmänt bruk av munskydd inte motiveras med dess effekt på befolkningsnivå i nuvarande epidemiläge.

I Österbottens välfärdsområde är ändå rekommendationen om munskydd i offentliga utrymmen inomhus och i kollektivtrafiken i kraft fram till den 30 april.

– Beslutet från tidigare står fast. Det är en bra rekommendation och jag ser ingen orsak att ändra på den nu. Munskydd skyddar ju också mot andra sjukdomar som magsjuka och influensa, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

Joni Kyheröinen

Något färre smittfall i Mellersta Österbotten – skolorna kan slopa munskydden

En liten nedgång i antalet fall. Det konstaterar den regionala coronagruppen i Mellersta Österbotten.

Men incidensen är fortfarande hög, den ligger på 2 129. Och gruppen påpekar att alla fall inte kommer till kännedom, eftersom man i första hand rekommenderar hemtest.

Belastningen på sjukhuset har hållits på samma nivå i flera veckors tid. Just nu får 15 coronapositiva personer sjukhusvård. Men på intensiven har man inte haft någon patient sedan januari.

Munskyddsrekommendationen för skolorna slopas efter påsken. Dock gäller fortfarande rekommendationen att använda munskydd i offentliga utrymmen.

Senaste nytt: paketissa on 10 artikkelia

I våras inleddes ett tvåårigt försök att göra området runt Esplanaderna i Helsingfors centrum mer trivsamt. Nya resultat angående trafik­mäng­derna och stadsbornas åsikter har nu publicerats och åsikterna är delade.

Grundläggande konstun­der­visning för barn och unga ska vara ett långsiktigt arbete, inte endast korta vecko­sluts­kurser. Svenska kulturfonden satsar sex miljoner på projekt där också Raseborg och Hangö deltar.

Finland inleder dam-VM i innebandy i Singapore på lördag morgon då man möter Lettland. Efter förläng­nings­för­lusten i finalen för två år sen är VM-guld det självklara målet för truppen.