Hoppa till huvudinnehåll
Petteri Orpo samtalar med Sanna Marin under välfärdsområdesvalets valvaka.
Samlingspartiet tog en seger i valet, men också SDP klarade sig bra. Bild: Silja Viitala / Yle

Kvinnorna i majoritet bland de invalda | Li Andersson fick flest röster | Nylands röstkung Henrik Wickström tacksam och ödmjuk

Vi livebloggar om reaktionerna och svallvågorna efter välfärdsområdesvalet.

Gjord av

Valet i ett nötskal

Lars Gustafsson

Nylands röstkung Henrik Wickström: "Det känns otroligt fint"

SFP:s kandidat från Ingå Henrik Wickström blev röstkung i Nyland och fick tredje mest röster i hela landet i söndagens välfärdsområdesval.

- Det har känts otroligt fint. Jag är väldigt tacksam och ödmjuk inför det här förtroendet som jag har fått av alla som bor i Västra Nylands välfärdsområde, sa Wickström i måndagens Tv-nytt.

- Jag är väldig tacksam och ödmjuk inför det här förtroendet som jag har fått, säger Wickström i Tv-nytt.

Då han får frågan om han tänker ställa upp i riksdagsvalet om ett drygt år, säger Wickström att han får fundera på det under de kommande veckorna.

Det bästa med politiken är enligt Wickström att få höra positiva kommentarer av invånarna att man har gjort någonting som har förbättrat deras vardag.

- Det finns inte nånting bättre än det, säger Wickström.

Lars Gustafsson

Väljarna litade på kvinnor, magistrar och vårdexperter

Svenska Yles analys av välfärdsområdesvalet visar att många väljare valde att rösta på en expert med hög utbildning.

Av de invalda är kvinnorna i majoritet i 13 av 21 välfärdsområden. I Västra Nylands och Vanda och Kervos välfärdsområden är över två tredjedelar av ledamöterna kvinnor.

Läs mer här

Lars Gustafsson

Valet blev en succé för kandidater inom vården

Många av de invalda i välfärdsområdenas fullmäktige har en yrkesbakgrund inom vården. Det var ett plus under valrörelsen, men framför allt ser de det som ett plus inför allt jobb som ska göras nu.

Bara 12 procent av de invalda har uppgett att de inte har specialkunskaper med relevans för välfärdsområdet. Också många av de allra största röstmagneterna har en bakgrund inom vården.

Läs mer här.

Bara fyra östnyländska kandidater fick över tusen röster

Bara fyra östnyländska kandidater i välfärdsområdesvalet lyckades nå ett fyrsiffrigt röstetal.

SFP:s Mikaela Nylander, fullmäktigeordförande i Borgå, knep förstaplatsen som valets röstdrottning i Östnyland med sina 1 990 röster.

Riksdags- och fullmäktigeledamoten i Sibbo, Heikki Vestman (Saml) nådde en andra plats i Östnyland – med 1 770 röster.

Fullmäktigeordförande Otto Andersson (SFP) fick tredje mest röster – sammanlagt 1 539.

Fjärde platsen på den östnyländska röstmagnetslistan knep Borgåbon Anette Karlsson (SDP) som blev invald med 1 232 personliga röster.

Läs mer här.

Statsvetare om resultatet i Österbotten: "Regionala konflikter kan blåsa upp"

33 mandat av 59 i Österbotten ger SFP enkel majoritet i välfärdsområdets fullmäktige. Partiet behöver alltså inte förlita sig på andra för att driva igenom beslut.

– De kan styra och ställa som de vill, konstaterar statsvetaren Thomas Karv.

Enligt Karv kan konfliker ställa till det om man inte kan komma överens inom partiet.

– Det finns stora regionala konflikter som kan blåsa upp, speciellt när den blir fråga om förändringar i servicestrukturen.

Konflikter kan uppstå redan innan man hinner så långt. Innan dess ska man formulera en förvaltningsstadga och dela ut ordförandeposter, och redan där kan det bli problem.

Läs hela intervjun med Thomas Karv här.

Catariina Salo

Minst en invald från varje kommun i Östra Nylands välfärdsområde

Svenska folkpartiet håvade in en tredjedel av rösterna i Östra Nylands välfärdsområde, vilket gav SFP 20 platser i välfärdsområdesfullmäktige. Samlingspartiet tog 13 mandat och Finlands socialdemokratiska parti 10.

SFP:s Mikaela Nylander från Borgå var valets röstdrottning med 1990 röster. Näst flest röster fick Samlingspartiets Heikki Vestman från Sibbo med siffran 1 770. Tredje på listan är SFP:aren Otto Andersson från Lovisa med 1 539 röster.

Valdeltagandet i Östra Nylands välfärdsområde var relativt lågt men ändå en procentenhet högre än hela landets deltagande. 48,5 procent av de röstberättigade invånarna i Östra Nylands välfärdsområde använde sin rösträtt.

Av de 59 kommande ledamöterna är 27 från Borgå som också är den största av välfärdsområdets kommuner. 15 av de invalda är från Sibbo och 7 från Lovisa. Lilla Mörskom fick in 2 kandidater och Lappträsk 1, vilket inte alls var en självklarhet.

Catariina Salo

Yles valvakor sågs av över två miljoner finländare

Söndagen den 23.1 bjöds finländarna på valvaka på Yles kanaler.

Totalt nådde Valvakan på Yle Fem 91 000 personer. Mest tittare hade sändningen kl. 21 då 44 000 ögonpar följde med sändningen. På Yle Arenan samlade Yle Fem:s valvaka 17 000 starter.

Den finskspråkiga sändningen Tulosilta på Yle TV1 sågs av 2,22 miljoner finländare. I medeltal lockade valkvällen på finska 890 000 personer.

På Yle Arenan, Yles webbplatser och i Yle-tjänsten följde totalt 614 000 personer med sändningarna.

Även Yles resultatservice har varit i flitig användning: totalt har de olika delarna av resultatservicen 7 miljoner sidvisningar. I resultatservice-tjänsten kunde man i realtid följa med rösträkningen i det egna välfärdsområdet.

Yles valkompass besöktes med 900 000 webbläsare och har totalt använts över 1,3 miljoner gånger. 6 400 kandidater valde att fylla i valkompassen.

– Den solklara utmaningen inför det här unika valet var att försöka öppna upp vad det handlar om, vad som står på spel. Det här styrde det mesta vi gjorde inför valet, både när det gäller på riksnivå och bevakningen i våra regioner i Svenskfinland, och jag tycker vi lyckades med det, säger Pia Johansson, ansvarig producent för Svenska Yles valinnehåll.

Catariina Salo

SFP valets stora vinnare i Österbotten – många vårdare och etablerade politiker i nya fullmäktige

Svenska folkpartiet gjorde som väntat ett mycket bra val och tog 33 mandat i Österbottens välfärdsområde. Det ger SFP egen majoritet i fullmäktige.

På andra plats kom SDP som fick 8 mandat. Trean Samlingspartiet fick 6 mandat. Kristdemokraterna och Sannfinländarna fick 4 mandat vardera.

SFP blev störst i de flesta kommuner i Österbottens välfärdsområde. I Larsmo blev Kristdemokraterna störst medan SDP vann i Kaskö och Centern i Laihela.

Lyckat val för erfarna politiker

Rikspolitikerna Joakim Strand (SFP) och Mikko Ollikainen (SFP) gjorde ett bra val. Strand blev röstkung i Österbottens välfärdsområde med 3 069 röster. Partikollegan Ollikainen fick 1 500 röster.

– Jag är själv väldigt nöjd, jag är ödmjukt tacksam och värdesätter väldigt högt varenda röst. Svenska folkpartiet får ju en väldigt stark ställning i det här nya välfärdsområdet och därför är det extra viktigt att vi också ödmjukt fortsätter att samarbeta gott med de övriga partierna för att förstärka vårdtjänsterna i Österbotten, säger Strand.

Bland de invalda finns också många kända kommunalpolitiker som Carola Lithén (SFP) från Korsholm med 1 280 röster. Närpes tidigare stadsdirektör och nuvarande styrelseordförande Hans-Erik Lindqvist (SFP) fick 1 401 röster. Av de 59 nya välfärdsområdespolitikerna är 43 kommunfullmäktigeledamöter.

Lukas Lindström

Röstmagneternas sommarprat

Vänsterförbundets Li Andersson och SFP:s Henrik Wickström blev välfärdsområdesvalets finlandssvenska röstdrottning respektive kung. Och båda sommarpratade på Svenska Yle i somras! Du hittar dem här.

Li Andersson sommarprat.
Henrik Wickströms sommarprat.

Nya: paketissa on 10 artikkelia