Hoppa till huvudinnehåll
rankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin träffades i Moskva den 7 februari 2022 för att  försöka hitta en gemensam grund gällande Ukraina och Nato.
Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron försökte i Moskva hitta en gemensam grund gällande Ukraina och Nato. Bild: Lehtikuva Bild: AFP

Vi följer: Den diplomatiska karusellen kring Ukraina snurrar på – Macron i Moskva, Scholz i Washington och EU-ministrar i Kiev

Försöken att trappa ner Ukraina-krisen går på högvarv då möten i Moskva, Washington och Kiev inleder ännu en intensiv vecka av diplomati.

Viktor Heikel
Maria von Kraemer

Putin stod värd för Macron, Biden för Scholz

Frankrikes president Emmanuel Macron har besökt sin ryska kollega Vladimir Putin i Moskva.

Målet med mötet var att försöka trappa ner spänningarna som har uppstått mellan Ryssland och Ukraina, och Ryssland och västländerna, efter att Ryssland började stationera en massiv styrka vid den ukrainska gränsen.

Ungefär samtidigt träffades också Tysklands nya förbundskansler Olaf Scholz och USA:s president Joe Biden i Washington.

"I Washington anser man att det är hög tid för Tyskland att höja sin profil gällande engagemanget för Ukraina och Nato", skriver vår korrespondent i USA Ville Hupa.

Maria von Kraemer

Macron till Putin: Stater måste behålla rätten att gå med i Nato

Frankrikes president Emmanuel Macron sa efter mötet med den ryska presidenten Vladimir Putin i Moskva att skapandet av en ny säkerhetsarkitektur i Europa inte kan göras så att man upphäver staters rätt att gå med i Nato.

Macron sa också att han och Putin hade hittat punkter där de närmat sig varandra i fråga om krisen i Ukraina – men att skillnaderna nog kvarstod.

Maria von Kraemer

Putin efter mötet med Macron: Några av Macrons idéer kan leda vidare

Rysslands president Vladimir Putin beskrev samtalet med Frankrikes president Emmanuel Macron i Kreml som användbart, saklig och affärsmässig.

Under en gemensam presskonferens efter mötet sa Putin att en del av Macrons idéer om säkerheten i Europa var realistiska och kan ligga till grund för ytterligare gemensamma steg.

Putin sa vidare att de båda presidenterna kommer att tala i telefon med varandra efter att Macron diskuterat med den ukrainska ledningen.

Putin förnekade rysk aggression

Putin förnekade att Ryssland skulle agera aggressivt mot Ukraina eller väst.

– Om Ukraina går med i det västra militärblocket kan Ryssland hamna i konflikt med europeiska länder. Vill du att Frankrike ska gå i krig med Ryssland? frågade Putin.

Enligt Putin är det de ukrainska myndigheterna som är skyldiga till den fortsatta konflikten i östra Ukraina.

– Kiev avvisar fortfarande alla möjligheter till ett fredligt återställande av sin territoriella integritet, sa Putin.

Maria von Kraemer

Biden: USA, Tyskland och Nato är redo att svara om Ukraina invaderas

USA:s president Joe Biden, sa i dag under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att USA, Tyskland och Nato är redo att svara om Ryssland skulle invadera Ukraina.

Biden påpekade dock att diplomati är den bästa vägen framåt för alla sidor i konflikten med Ryssland om Ukraina.

Biden sa också att han "lovar" att gasledningen Nord Stream 2 till Europa stängs ifall Ryssland invaderar Ukraina "med stridsvagnar och trupper".

Olaf Scholz och Joe Biden
Både Scholz och Biden försäkrade att gemenskapen är stark. Bild: Lehtikuva

Också Olaf Scholz kommenterade Nord Stream 2, och sa att Tyskland och USA kommer att agera tillsammans i frågan, likaså då det gäller eventuella sanktioner mot Ryssland.

Enligt Biden är Tyskland en mycket pålitlig allierad då det gäller krisen i Ukraina.

Viktor Heikel

Natos Stoltenberg: Förstärkningarna i östra Europa kan bli långvariga

Nato överväger att göra de förstärkningar som har skickats till alliansens östra Medlemsländer långvariga, säger alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Nato-länder har skickat tusentals soldater, jaktplan och örlogsfartyg till de östra medlemsländerna som svar på de ryska förstärkningarna vid ukrainska gränsen.

Ryssland har kallat förstärkningarna en aggressiv gest och sagt att de försämrar det säkerhetspolitiska klimatet i Europa.

Nato har för närvarande trupper som rör sig i östra Europa – något som betecknas som en pågående, men inte permanent, närvaro.

Viktor Heikel

Tyska utrikesministern Baerbocks möte med Ukrainas president Zelenskyj inhiberat

Mötet mellan Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj har ställts in, uppger diplomatkällor för Reuters.

Annalena Baerbock och USA:s utrikesminister Antony Blinken. Bild: Kay Nietfeld / EPA

Enligt källorna ställdes mötet in på grund av problem med tidtabellerna.

Baerbock skulle träffa Zelenskyj efter sitt möte med den ukrainska kollegan Dmytro Kuleba.

Kuleba sade inför mötet att han skulle försöka övertala Baerbock att dra tillbaka beslutet att inte sälja Ukraina vapen.

Baerbock har inte kommenterat Kulebas initiativ.

Viktor Heikel

Macron "rimligt optimistisk" inför mötet med Putin

Frankrikes president Emmanuel Macron säger sig vara rimligt optimistisk inför mötet med Vladimir Putin.

Macron, som landade i Moskva för en stund sedan, upprepade att han vill se dialog och nedtrappning som resultat från mötet.

Macron har inför mötet sagt att Ryssland måste dra bort styrkorna vid ukrainska gränsen och sedan återuppta förhandlingarna under det så kallade Normandie-formatet, alltså till direkta samtal med Ukraina.

Ryska regeringens talesperson Dimitrij Peskov sade inför mötet att det är mycket viktigt, men att situationen är så komplicerad att ett möte knappast leder till genombrott.

Viktor Heikel

Macron inför Moskva-mötet: Att ta över Ukraina är inte Rysslands mål

Emmanuel Macron har inför mötet med Vladimir Putin sagt att hans prioritet är dialog och nedtrappning.

Då Frankrike är EU:s ordförandeland under årets första halva har hans besök i Moskva extra pondus, menar hans stab inför mötet med Putin. Bild: RAPHAEL LAFARGUE-POOL/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Frankrike har uttryckt kraftigt stöd för Ukraina och för sanktioner mot ryska aggressioner.

Men hur ser den franska presidenten på konflikten?

I en intervju i tidningen Journal du Dimanche säger Macron att Ryssland inte ser Ukraina som ett ändamål, utan som ett medel i den europeiska säkerhetspolitiska kampen.

– Det geopolitiska målet för Ryssland är helt tydligt inte att ta Ukraina, utan att klargöra nya regler för hur de ska sambo i Europa med Nato och EU.

– Även om vi inte kan låta Ukrainas säkerhet vara föremål för förhandling är det också legitimt för Ryssland att ställa frågor om landets egna säkerhet, sade Macron.

Viktor Heikel

Von der Leyen: Rysslands ovilja att leverera gas konstigt sätt att göra affärer

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskriver den ryska oviljan att leverera mer gas till Europa, trots det skyhöga gaspriset, som märklig.

Ursula von der Leyen besökte Finland förra veckan. Bild: Silja Viitala / Yle

Den ryska energijätten Gazprom har inte bokat mer kapacitet för överföring längs flera gaslinjer till Europa för resten av vintern.

– Det här är ett mycket konstigt sätt att göra affärer, sade Von der Leyen och sade att EU nu jobbar på att öka leveranserna från andra håll istället.

Strypande av gashandeln har av experter setts som ett av vapnen i Rysslands hybridkrigsarsenal och ett sätt att skada Ukraina ekonomiskt.

– Det verkar som om Ryssland kommer att fortsätta använda gasen för politisk påtryckning. Därför måste vi göra oss oberoende av ryska gas och hitta pålitliga leverantörer, sade Von der Leyen.

Viktor Heikel

Frankrike, Tyskland och Polen håller toppmöte kring Ukraina på tisdag

Frankrikes och Polens presidenter ska träffa den tyska förbundskanslern kring Ukraina på tisdag, meddelar tyska regeringen.

Emmanuel Macron och Olaf Scholz kommer då att ha återvänt från var sitt möte i Moskva och USA och ska sannolikt diskutera en gemensam strategi för diplomatin kring Ukraina-krisen.

Polens Andrzej Duda träffar under måndag både Nato-chefen Jens Stoltenberg och EU-ledarskapet.

Måndagens möten verkar inleda ännu en intensiv vecka av diplomatiska ansträngningar och samordning kring Ukraina-krisen.

Senaste nytt: paketissa on 10 artikkelia

Mika Nykänen har ansökt om tjänstle­dighet från sitt arbete som vd för Helsingfors­re­gi­onens trafik. Han ska bli ny statssek­re­te­rare för ett par av Samlings­par­tiets ministrar.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) bedömer att säker­hets­läget vid östgränsen är på väg att förbättras, men han kan inte säga om gränsen kan öppnas igen nästa vecka.

Ekenäs simhall har rengjorts och bassäng­vattnet fyller nu kraven. Simhallen öppnar för allmänheten på lördag (9.12).