Hoppa till huvudinnehåll
Ilkka Herola ser trött ut.
Bild: Lehtikuva

OS-onsdagen: Högdramatiskt i nordisk kombination – urstark upphämtning av Vinzenz Geiger, sexan Ilkka Herola: "En skitdag"

Yle Sporten bevakade händelserna i Peking.

Gjord av

Sändningstider i TV2 och på Arenan: 04.10–17.00. Här hittar du samtliga sändningar på Arenan.

Dagens viktigaste händelser:

  • Ilkka Herola fick nöja sig med en sjätteplats i nordisk kombination. Vinzenz Geiger vann det högdramatiska skidmomentet.
  • Herrarnas hockeyturnering har börjat! I premiären vann ROC över Schweiz med 1–0.
  • Finlands hockeyherrar spelar sin första match i morgon då Slovakien står för motståndet. Målvakten Jussi Olkinuora har sluppit sin isolering och har anslutit till den övriga truppen.
  • För slalomdamerna gick det inget vidare. Riikka Honkanen slutade på 37:e plats, medan Erika Pykäläinen och Rosa Pohjolainen åkte ut. Petra Vlhova från Slovakien, som var åtta efter det första åket, vann OS-guld.
Niklas Henrichson

Tyskland upp i topp i medaljligan

Tyskland hade en fin dag och är efter guldmedaljerna i nordisk kombination och rodel nu etta i medaljligan. Tysklands saldo är fem guld och tre silver.

Norge med 4+2+4 och Sverige med 4+1+2 ligger också fint till på andra och tredje plats. Finlands saldo 0+0+1 ger en 22:a plats i medaljtabellen efter onsdagens grenar.

Hela medaljtabellen hittar ni här.

Niklas Henrichson

Torsdagens godbitar är damernas 10 km klassiskt och herrlejonens öppningsmatch mot Slovakien

Finlands damer jagar framgång i skidspåret i morgon med den emotsedda distansen 10 km klassiskt med intervallstarter. Finlands kvartett i tävlingen är Anne Kyllönen (startnummer 28), Krista Pärmäkoski (38), Kerttu Niskanen (40), och Johanna Matintalo (50).

Tävlingen inleds klockan 9.00.

Lejonens match mot Slovakien inleds klockan 10.40 och refereras i Radio X3M. De övriga herrmatcherna i ishockeyturneringen i morgon är Sverige–Lettland, Kanada–Tyskland och USA–Kina.

Niklas Henrichson

Danmark överraskade Tjeckien i ishockey

Danmark tog en stor seger i sin öppningsmatch i herrarnas ishockeyturnering. Danmark lyckades utnyttja sina få chanser med god procent och slog Tjeckien med 2–1.

Markus Lauridsen gjorde öppningsmålet halvvägs in i första perioden. Rutinerade 37-åringen Frans Nielsen utökade ännu till 2–0 på straff före Tjeckien kom igång med målskyttet.

Tjeckien vann skotten med 40-17, men Roman Cervenkas reduceringsmål i mittenperioden blev tjeckernas enda fullträff.

Danmarks målvakt Sebastian Dahm hörde med sina 39 räddningar till de största hjältarna i Danmark.

Tidigare idag vann ROC över Schweiz med 1–0.

Finland inleder turneringen i morgon med match mot Slovakien. Matchen refereras i Radio X3M med start klockan 10.40.

Tjeckien – Danmark 1–2 (0-2,1-0,0-0)   11.21 0-1 Markus Lauridsen 17.23 0-2 Frans Nielsen straff 23.45 1-2 Roman Cervenka (Jan Kovar)

Frederick Nielsen
Frans Nielsen gör 2-0 på straff. Bild: Lehtikuva
Niklas Henrichson

Femte OS-guldet för Tobias & Tobias

De rutinerade tyskarna Tobias Wendl och Tobias Arlt försvarade framgångsrikt sitt guld i dubbel rodel. 34-åringarna vann OS-guld redan för femte gången.

"The Tobys" har gjort en lång karriär tillsammans. De var med om att vinna guld både i dubbel rodel och i mixed lagtävlingen såväl i Sotji 2014 som i Pyeongchang 2018.

Tyskland tog dubbelseger i tävlingen då paret Toni Eggert - Sacha Benecken tog silver.

Bronset gick till det österrikiska paret Thomas Steu - Lorenz Koller.

Rodel
Tyskland fick fira två medaljer. Bild: Lehtikuva
Niklas Henrichson

Guld för Sydkorea i short track

I short track avgjordes herrarnas 1 500 m där Sydkoreas Hwang Dae-heon tog guld. Kanadensaren Steven Dubois vann silver medan ROC:s Semen Elistratov knep brons.

För den 22-årige segraren Hwang Dae-Heon var detta hans första OS-guld. För fyra år sedan firade han OS-silver på 500 meter inför hemmapublik.

Niklas Henrichson

USA Today: ROC-konståkare dopad – prisutdelningen flyttades fram

Prisutdelningen i konståkningens lagtävling har flyttats fram. USA Today uppger att orsaken är ett positivt dopningstest från en av ROC-tävlarna som tog guld.

ROC vann lagtävlingen med laget Kamila Valieva, Mark Kondratjuk, paråkarna Anastasia Mishina och Aleksandr Galliamov samt isdansarna Victoria Sinitsina och Nikita Katsalapov.

Vems dopningstest det handlar om har ännu inte framkommit.

IOK:s talesperson Mark Adams sade att det pågår "överläggningar kring regelverket" med Internationella skridskoförbundet ISU om tävlingen.

Också enligt webbplatsen Inside the games handlar det om dopningsfrågor kopplade till den ryska olympiska kommittén.

USA var tvåa i lagtävlingen, medan Japan var trea och Kanada fyra.

Mats Ahlnäs

Tröttkörd Herola mötte pressen: ”Handlade om att få luft i lungorna"

OS-sexan Ilkka Herola behövde hjälp i målområdet för att få av sig skidorna efter tio kilometer längdåkning i nordisk kombination. Och det tog en god stund innan Herola svarade på frågor från oss journalister på plats i Zhangjiakou.

– Det tog en kvart för att ta igen så pass mycket att jag kunde få på mig torra kläder. Det blir en väldigt tuff tävling när man tar slut, säger Herola.

– När jag hade gått i mål handlade det bara om att få luft i lungorna. Då man tömmer sig helt och hållet i den här kylan tappar man nästan synen och känseln i fingrar och fötter.

Har du kroknat så här mycket tidigare i karriären?

– Det har hänt några gånger, men det är inte något som brukar hända för mig. Men delvis berodde det på att jag verkligen ville hänga med hela vägen i dag. I en normal tävling hade jag eventuellt gett upp tidigare.

Ilkka Herola ser trött ut.
Ilkka Herola berättade att han hade problem med synen direkt efter loppet. Bild: Lehtikuva

Herolas styrka, skidmomentet, blev den här kvällen hans akilleshäl. Backhoppningen hann redan skruva upp medaljförhoppningarna.

– En tam insats i spåret. Alla krafter var borta då vi åkte ut på sista varvet. Det var ju då jag skulle ha krafter och vara som starkast.

En pigg Herola hade haft medaljchans. Olympiske mästaren Vinzenz Geiger och tvåan Jørgen Gråbak fanns i samma klunga som Herola då inte mycket återstod av loppet.

– Jag var max ett par sekunder efter då vi kom in mot stadion, i mål var det tjugofem sekunder. De hade mer att komma med än jag. Det hade krävts en utmärkt insats i spåret, och det är klart att det känns tungt … Men det hör till att allt inte går som på räls. Bara att svälja besvikelsen och blicka framåt.

Mattias Forsblom

Ilkka Herola: "En skitdag"

Mats Ahlnäs, som földje skidmomentet, rapporterar att det var en oerhört trött Ilkka Herola som åkte i mål.

I tv-intervjun efter loppet analyserade Herola händelserna.

– Det skulle inte ha kunnat gå mycket sämre. En skitdag. Men jag kämpade till slutet.

Herola hade inga svar på vad som gick snett.

– Det kändes inte dåligt, men möjligen valde jag fel skidor. Det finns en miljon variabler.

– Känslan var bra och jag tyckte att jag fick till det, men det räckte ingenstans.

Han åkte under största delen av loppet tillsammans med vinnaren Vinzenz Geiger och tvåan Jörgen Graabak.

– Vi började inte särskilt tufft och jag hängde på Geiger i den sista utförsåkningen. Men i mål var jag 25 sekunder efter och det berättar en hel del. Jag var chanslös på slutet, säger Herola.

Mattias Forsblom

Stor dramatik – Vinzenz Geiger vann

Länge pekade allt på att Johannes Rydzek och Lukas Greiderer gör upp om OS-guldet i nordisk kombination.

Vinzenz Geiger och Jørgen Graabak stod ändå för en makalös upphämtning på slutet. Tysken Geiger vann, 0,8 sekunder före norrmannen Graabak.

Geiger inledde säsongen blekt, men hittade formen inför OS och bevisade att den håller i sig.

Vinzenz Geiger firar segern i målområdet.
Vinzenz Geiger firar sin seger. Bild: EPA-EFE/Kimimasa Mayama/AOP

Geiger startade som elva, 1.26 efter täten, och Graabak som nia, 1.16 efter Ryota Yamamoto. Japanen tappade en hel hög placeringar och åkte i mål på 14:e plats.

Rydzek, som såg ut att gå mot en seger, tappade allt på slutet och åkte i mål som femma. Greiderer lyckades kriga sig till ett brons, ett par sekunder före landsmannen Johannes Lamparter.

Med en dryg kilometer åkte Ilkka Herola tillsammans med Geiger och Graabak, men hängde inte med då duon ökade på takten. Herola åkte i mål som sexa.

Resultat:

1. Vinzenz Geiger, GER 25.07,7 2. Jørgen Graabak, NOR +0,8 3. Lukas Greiderer, AUT +6,6 4. Johannes Lamparter, AUT +9,0 5. Johannes Rydzek, GER +21,8 6. Ilkka Herola, FIN +25,4

17. Eero Hirvonen, FIN 1.54,6 22. Perttu Reponen, FIN +2,37,0 23. Arttu Mäkiaho +2.38,6

Senaste nytt: paketissa on 10 artikkelia

Den republikanska presi­dent­för­hopp­ningen Nikki Haley förde kampanj i Iowa på söndagen där hon drev på för mandat­be­gräns­ningar, kritiserade partiets frontfigur Donald Trump och hyllade sin egen framgång bland väljarna.

Efter prisut­del­ningen ordnas en bankett i Stockholms stadshus där Sveriges kungafamilj, myndig­hets­per­soner och dignitärer och före­tags­le­dare från olika länder deltar.