Hoppa till huvudinnehåll
Så här ser det ut i Kiev på måndagen.

Ukrainarapporteringen från 2022

Från och med början av 2023 sker rapporteringen i en ny artikel.

Gjord av

Ny artikel för rapporteringen om kriget i Ukraina

Från och med den 4 januari 2023 kommer liverapporteringen om kriget i Ukraina att ske i en ny artikel, som du hittar här. Bytet av artikel sker av tekniska skäl.

Maria von Kraemer

Ukraina: Ryssland försöker bygga upp försvar i Krim och Cherson

Ryssland placerar ut nya militära enheter i den norra delen av den ockuperade Krimhalvön, säger Andrii Cherniak, representant för det ukrainska försvarsministeriets underrättelseavdelning, uppger The Kyiv Independent. Ryssland sägs också ha befäst Krim och delar av regionen Cherson.

Enligt Cherniak anstränger sig de ryska styrkorna för närvarande för att bevara den landkorridor som går till Krim genom ockuperade ukrainska territorier i södra Ukraina.

– Deras idé var att erövra Donetsk oblast och kusten vid Azovska sjön, och att skära av Ukraina från Svarta havet. Men Ryssland kunde inte implementera sina planer i Ukraina. Landkorridoren är inte säker med tanke på att allierade förser Ukraina med nya typer av vapen, säger Cherniak. Cherniak säger också att "Ukraina kommer att slå ryska positioner i hela det ockuperade territoriet". I slutet av december sa Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas underrättelsetjänst, att Ukraina skulle befria den ryskockuperade Krimhalvön genom en kombination av militär styrka och diplomati.

Källor: The Kiev independent, The Guardian

Maria von Kraemer

Brittiska försvarsministeriet: Lagrad ammunition kan ha förorsakat sekundär explosion

Med tanke på omfattningen av skadorna vid den ukrainska attacken mot ryskockuperade Makijivka i Donetsk finns det en realistisk möjlighet att man förvarade ammunition nära truppernas boenden, och att ammunitionen detonerade under det ukrainska anfallet och skapade sekundära explosioner.

Det bedömer det brittiska försvarsministeriet.

Enligt ministeriet är det känt att den ryska militären lagrar ammunition på ett osäkert sätt. "Men denna incident visar hur ett oprofessionellt tillvägagångssätt bidrar till Rysslands höga olycksfallssiffror", säger ministeriet.

På nyårsafton slog Ukraina till mot en skolbyggnad i den ryskhållna staden Makijivka nära staden Donetsk.

Ryssland tros ha tagit över byggnaden för militärt bruk. Byggnaden förstördes fullständigt och enligt Ryssland dödades 89 människor.

Maria von Kraemer

Ukraina efterlyser FN-styrkor till kärnkraftverket Zaporizjzja

Ukraina vill att FN skickar fredsbevarande styrkor till kärnkraftverket i Zaporizjzja.

Ukraina vill att detta sker även utan en överenskommelse med Ryssland om att upprätta en säkerhetszon där, säger chefen för Ukrainas statliga kärnkraftsbolag. Ukraina har efterlyst FN:s fredsbevarande styrkor på kraftverksområdet sedan september, men det här är första gången en ukrainsk kärnkraftstjänsteman föreslår att fredsbevarande styrkor sätts in utan ett avtal om att skapa en säkerhetszon vid anläggningen.

Ryssland tog kontroll över området strax efter att ha invaderat landet den 24 februari.

Källa: The Guardian

Maria von Kraemer

Tysklands utrikesminister: Putin vill förstöra sitt grannland

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock sa på onsdagen att EU har försökt allt för att stoppa kriget i Ukraina men att Rysslands president Vladimir Putin inte har något annat i tankarna än att förstöra grannlandet. Baerbock talade vid en konferens i Portugals huvudstad Lissabon och sa att Putins inställning är anledningen till att det är viktigt att fortsätta att leverera vapen så att Ukraina kan försvara sig och skydda människors liv.

Källa: Reuters, The Guardian

Josefin Flemmich

Putin ska tala med Erdoğan i dag

Rysslands president Vladimir Putin planerar att tala med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan under onsdagen.

Det uppgav Kremls talesperson Dmitrij Peskov för den ryska nyhetsbyrån Interfax under tisdagskvällen.

Vad samtalet ska handla om uppges inte.

De två ledarna har diskuterat ett flertal gånger per telefon sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari i fjol.

Turkiet tog bland annat på sig en medlarroll i frågan om det spannmålsavtal som Ryssland och Ukraina slöt i fjolsomras. Källa: Reuters

Josefin Flemmich

Ryssland höjer dödssiffran efter attacken i Makijivka

Rysslands försvarsminsiterium uppger att robotattacken i Makijivka möjliggjordes av "olovlig användning av mobiltelefoner" bland de ryska soldaterna.

En del experter har redan tidigare varit inne på samma spår, eftersom det skulle förklara hur de ukrainska styrkorna lyckades lokalisera soldaterna i den yrkesskolebyggnad som användes som militärförläggning.

Enligt det ryska försvarsministeriet senaste uppskattning dog 89 ryska soldater i den ukrainska attacken som utfördes under nyårshelgen i staden Makijivka i den ryskockuperade regionen Donetsk.

Tidigare har Ryssland uppgett att 63 personer dog.

Uttalandet kommer efter att den ryska militärledningen stött på hård kritik från bland annat ryska militärbloggare.

Ukraina har för sin del sagt att hundratals ryska soldater dödades i attacken.

Källor: Reuters, AFP

Sörjande samlas för att lägga ner blommor till minne av stupade ryska soldater
Sörjande samlas för att lägga ner blommor till minne av de ryska soldater som dödades i en ukrainsk attack på ryskt kontrollerat territorium i Makijivka den 3 januari 2023 - den största förlusten av människoliv som rapporterats av Ryssland hittills. De dödade soldaterna hade mobiliserats främst från Samararegionen. Bild: Lehtikuva

––

Josefin Flemmich

Ukraina säger sig ha skjutit ner nästan 500 drönare sedan september

Ukrainas luftvärn har skjutit ned sammanlagt nästan 500 drönare som Ryssland har avfyrat mot Ukraina sedan september, enligt flygvapnets informatör Juri Ignat. Det rapporterar nyhetsbyrån Ukrinformin.

Enligt Ignat har Ukraina lyckats skjuta ned alla 84 drönare som Ryssland attackerade Ukraina med under nyårshelgen.

Han konstaterar också att ifall Ryssland fortsätter avfyra drönare i samma takt som i lördags och söndags har man snart förbrukat åtminstone hälften av det parti drönare som Ryssland nyligen fått.

Enligt Ukraina har Ryssland nyligen fått en leverans på 250 drönare.

Ignat säger ändå att Ryssland kan få fler drönare via Iran och att Ukraina förbereder sig på ett storskaligt drönaranfall.

Josefin Flemmich

Skarp kritik mot ryska militärledningen i Ryssland

Det ryska militära ledarskapet får skarp kritik i Ryssland efter den förödande attacken mot staden Makijivka i ryskockuperade Donetsk.

Nationalistiska politiker och kommentatorer kräver bland annat att befälhavare ska straffas i och med förlusterna Ryssland led där.

Ukraina utförde en robotattack mot en yrkesskola i Makijivka i Donetsk under nyårshelgen. Byggnaden användes som militärförläggning för ryska soldater.

– Vems idé var det att inhysa ett stort antal soldater i samma byggnad? Också den dumma förstår att bara en artilleriattack kan ge upphov till stora skador och många dödsfall, frågar sig den i Ryssland populära bloggaren Spetznaz Z på sin Telegramkanal.

Enligt honom bryr sig de ryska befälhavarna inte om sina soldater.

Också den ryska politikern Sergej Mironov kräver att de ansvariga ställs till svars.

Enligt Ukraina dog flera hundra personer. Ryssland har bekräftat 63 dödsfall.

Källa: Reuters

Josefin Flemmich

Ukrainsk tidning lyfter fram Sanna Marin på en lista över personer som hjälpt landet mest

Den ukrainska tidningen Kyiv Post lyfter fram statsminister Sanna Marin på en lista över personer som hjälpt Ukraina mest under kriget.

Artikeln listar en lång rad namn på ukrainska beslutsfattare, diplomater, sivila, personer inom det ukrainska försvaret, utländska beslutsfattare, offentliga personer, forskare och kommentatorer.

Först på listan över utländska beslutsfattare är USA:s president Joe Biden. På listan finns också Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson och den nuvarande premiärministern Rishi Sunak, Polens och de baltiska ländernas president, EU:s högsta ledning och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Marin är den enda nordiska statsledaren på listan.

Nya: paketissa on 10 artikkelia