Hoppa till huvudinnehåll

Timo Koivisto från Borgå har skulpterat allt från Tom of Finland till en jättelik Aaltovas

Koivisto är mångfaldig finsk mästare i snö-, is- och sandskulptur. Det var löftet om gratis mat ett helt veckoslut som fick honom, som ung konststuderande, att börja skulptera.

Nuförtiden jobbar 50-åriga Koivisto som kvalitetschef på ett teknologiföretag i Borgå, men fritiden går till hans hobby – skulpturer. Den här "Tom of Finlayson" i sand vann han EM-silver med år 2017.

Det här isblocket är 70 x 40 x 30 centimeter. Koivisto ska visa hur man gör iskonst. Det ska bli en svan och jobbet ska inte ta mer än en timme.

När man jobbar med is behöver man bra gummihandskar för att inte få stötar. De jag använder är av nitril och har foder inuti. Det är också lätt att greppa verktygen med bra handskar

Intresset för att skulptera började när Koivisto utbildade sig till artenom och designer i Varkaus i Norra Savolax. Han såg en skylt på en anslagstavla där det stod ungefär så här: Kom och lär dig skulptera snö en helg, vi bjuder på mat.

Maten lockade den unga konstnären och tillsammans med ett gäng andra ivriga skulptörer gjorde de sedan en siluett av staden Varkaus. Den här statyn heter "Vi strider inte längre" och den vann han FM med år 2018.

Sen dess har det blivit allt från äggceller till eldsprutande drakar. Koivistos favorit är det här VM-bidraget på 10 gånger 10 meter. Verket hette "Finnish design" och tillsammans med Riitta Matikainen gjorde de en jättelik Aaltovas och andra kända finska designföremål i skidtunneln i Leppävirta i Norra Savolax år 2017.

Med motorsågen tar man bort de tunga bitarna, sen byter man till lättare verktyg när det blir finlir

Borgåborna känner Koivisto bland annat för snöskulpturen som föreställer ett mumintroll med ankare. Den gjorde han tillsammans med sambon Paula Saulama utanför cafét i Hammars vintern 2021. Också Saulama har fått brons i en isskulpturtävling.

Den här isiga domkyrkan ställdes ut i Mässcentrum i Helsingfors för att marknadsföra Borgå stad för turister.

Såna här har jag tillverkat till många bröllop, så det går på rutin

Sista helgen i februari deltog Koivisto i finska mästerskapen i isskulptur i Enonkoski i Södra Savolax. Han fick silver med det här verket. Örnen har jagat bort fredsduvan från sin sittplats, fredssymbolen. Fredssymbolen får sprickor av örnens tyngd, men den går inte sönder.

Härnäst drömmer Koivisto om att göra skulpturen “a rise of sea monsters” – fritt översatt sjömonstrens uppgång – någonstans vid Borgås kust. “Vi är många skulptörer med på verket. Det kommer att dyka upp antingen en sommar eller en vinter, men mer berättar jag inte."

Gjord av

Frida Frankenhaeuser

Publicerad 24.2.2022 19:46