Hoppa till huvudinnehåll

Senaste nytt

Snabba nyhetshändelser från Finland och världen skapade före 7.12.2022.

Gjord av

Svenska Yle byter teknisk lösning för korta nyheter

Du hittar från och med 7.12.2022 motsvarigheten till detta flöde på sidan för nytt innehåll.

Daniel Olin

Rösträkningen pågår i Georgia - senatsvalet en nagelbitare

I delstaten Georgia i USA pågår andra omgången i senatsvalet.

Valet står mellan den sittande demokratiske senatorn Raphael Warnock och republikanernas kandidat, den tidigare fotbollsstjärnan Herschel Walker.

I den första omgången i oktober fick ingen av dem över hälften av rösterna, och enligt delstatens lag måste en andra omgång ordnas.

När 85 procent av rösterna är räknade är det oerhört jämnt mellan de två kandidaterna. Det skiljer bara några tusen röster.

Demokraten Warnock beräknas ändå ha ett litet övertag eftersom han har ett starkare stöd i storstäderna i Georgia där många röster fortfarande är oräknade.

Det står redan klart att Demokraterna behåller majoriteten i senaten. Nu avgörs om de får 51 platser och republikaner 49, eller om båda partierna 50 poster var. I så fall får vicepresident Kamala Harris den avgörande rösten.

En seger i Georgia skulle ha stor betydelse för Demokraterna.

Ett valresultat väntas på onsdag morgon finsk tid.

Jasmine Urwäder

FN:s naturmöte COP15 siktar på en global överenskommelse för att skydda naturen

På onsdagen inleds COP15 i Montreal i Kanada. Det är FN:s toppmöte för biologisk mångfald, där man den här gången vill få till ett nytt globalt avtal för att skydda det som finns kvar av jordens vilda djur och natur.

Förhandlarna hoppas att det här två veckors långa mötet ska leda till åtgärder som säkerställer att vi har mer "natur", alltså fler djur, växter och friska ekosystem, år 2030 jämfört med i dag, men förhandlingarna är tuffa.

Just nu säger flera källor att det sjätte massutdöendet pågår. Fler än 1 miljon arter, särskilt insekter, hotas nu av utrotning och försvinner i en takt som inte setts på 10 miljoner år.

Källa: Reuters

Jasmine Urwäder

IEA: Förnybar energi kan gå om kol som främsta elkälla i världen år 2025

Den globala energikris som uppstått till följd av Rysslands invasion av Ukraina har utlöst en aldrig tidigare skådad satsning på förnybar energi.

Utbyggnaden av förnybar energiinfrastruktur har ökat så kraftigt under 2022 att förnybar energi kan gå om kol som den främsta elkällan i världen redan år 2025, visar en rapport från Internationella energiorganet IEA som publicerades under tisdagen.

Mer än 90 procent av den globala expansionen av elproduktion kommer att komma från förnybara energikällor under de kommande fem åren, berättade också IEA.

"Under de kommande fem åren är världen inställd på att öka produktionen av den förnybara energin lika mycket som man gjort under de senaste 20 åren", sa IEA:s verkställande direktör Fatih Birol.

Källa: AP

Jasmine Urwäder

Kungen av Nederländerna vill ha en utredningen över familjens koloniala förflutna

Kung Willem-Alexander av Nederländerna har beställt en oberoende utredning över kungafamiljens koloniala förflutna. Det meddelade den nederländska regeringens informationstjänst RVD under tisdagen.

Tre nederländska historiker samt en expert på mänskliga rättigheter kommer att genomföra utredningen, som beräknas ta tre år. Utredningen kommer att omfatta kungafamiljens historia från slutet av 1500-talet till den "postkoloniala" nutiden, enligt RVD.

Nederländernas regering kommer också senare i december att be om ursäkt för landets stora roll i den globala slavhandeln från 1600-talet fram till avskaffandet av slaveriet. Även flera nederländska banker har bett om ursäkt för sin inblandning i slavhandel i historien.

Nederländerna ska också att öppna upp ett museum för att öka den historiska medvetenheten i landet.

Källa: Reuters

Jasmine Urwäder

FN-rapport: Svält och extrem fattigdom ökar i Latinamerika till följd av höjda livsmedelspriser

En FN-rapport som publicerades under tisdagen visar att stigande matpriser lett till ökad svält och fattigdom i Latinamerika och Karibien i flera år.

Mellan åren 2019 och 2021 ökade antalet personer som lider av hunger med 13 miljoner människor till totalt 56,5 miljoner människor, berättas det i rapporten.

Dessutom lider över 40 procent av befolkningen i Latinamerika och Karibien av matosäkerhet, vilket är långt över världsgenomsnittet på 29,3 procent, konstaterar rapporten.

Läget väntas dessutom bli värre till följd av Rysslands invasionskrig i Ukraina, eftersom kriget utlöst en omfattande global livsmedelskris. De två länderna har nämligen länge varit stora exportörer av bland annat vete, majs och gödningsmedel och Latinamerika har hört till importörerna.

Källa: AFP

Jasmine Urwäder

Andra omgången i senatsvalet i delstaten Georgia på gång i USA

I delstaten Georgia i USA pågår andra omgången i senatsvalet.

Valet står mellan den sittande demokratiske senatorn Raphael Warnock och republikanernas kandidat, den tidigare fotbollsstjärnan Herschel Walker.

I den första omgången i oktober fick ingen av dem över hälften av rösterna. Enligt delstatens lag måste därför en andra omgång ordnas.

Det står redan klart att demokraterna behåller majoriteten i senaten. Nu avgörs om de får 51 platser och republikaner 49, eller om båda partierna får 50 platser var. I så fall får vice president Kamala Harris den avgörande rösten.

Vallokalerna stänger klockan två i natt finsk tid.

Text: Mikael Schulman

Jasmine Urwäder

Över ett år utan el i Tigrayregionens huvudstad är nu förbi

Huvudstaden Mekele i Etiopiens Tigrayregion har återanslutits till det nationella elnätet, meddelande landets eloperatörer under tisdagen. Elen har varit borta i Meleke i över ett år på grund av konflikterna i regionen.

Tillkännagivandet kom en månad efter att man fått till ett fredsavtal mellan den federala regeringen och Tigrayrebellerna för att få slut på den brutala tvååriga konflikten och humanitära krisen i Norra Etiopien.

Bland annat Amnesty har beskrivit konflikterna som en av de blodigaste i världen. Striderna har dödat tusentals, fördivit miljoner etiopier från sina hem och lämnat hundratusentals i risk för svält.

Källor: AFP, Reuters

Sverige beviljar alla kvinnor från Afghanistan uppehållstillstånd

Migrationsverket i Sverige stoppar utvisningar av kvinnor till Afghanistan rapporterar svenska TV4.

Anledningen är det försämrade läget för kvinnor och flickor i landet efter talibanernas maktövertagande.

Det innebär att alla afghanska kvinnor och flickor som söker uppehållstillstånd i Sverige kommer att få det. Enligt TV4 omfattas även journalister, människorättskämpar och företrädare för den tidigare regimen, oavsett kön.

Personer från Afghanistan som har fått avslag kan få ett nytt besked.

Källa: TV4.se

Text: Mikael Schulman

Jasmine Urwäder

Litauen demonterar stort sovjetiskt monument trots att FN ber dem låta bli

Litauen började under tisdagen att ta ner ett stort sovjetiskt monument i huvudstaden Vilnius, trots avrådande från FN.

Monumentet är ett minnesmärke föreställande sex skulpturer av sovjetiska soldater. Landet vill demontera monumentet av solidaritet till Ukraina.

Monumentet har ändå varit en samlingsplats för många etniska ryssar i landet. Ungefär fem procent av befolkningen i Litauen är ryssar.

Fem invånare i staden har vädjat till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter att häva demonteringen för att de anser att det kränker deras rättigheter som nationella minoriteter.

Vinius borgmästare, Remigijus Simasius, kontrar kritiken med svaret: "Vi gör det med respekt, vi förstör inte gravar".

Draget har förargat Ryssland och från ambassaden i landet skriver man i ett uttalande att det här är ett hån mot de stupade och att agerandet bara orsakar större känslor av förakt hos folket.

Källa: AFP

Nya: paketissa on 10 artikkelia