Hoppa till huvudinnehåll

Greta Holm på Bergö fyller hundra år – nu plockar hon upp Dagny Carlssons mantel och börjar blogga

Att hon skulle leva till hundra år var inget som Greta Holm hade förväntat sig. På Bergö i Malax kommun, med en befolkning på knappt 500 personer, hör det inte till vanligheterna med hundraåringar.

Förut hade jag inte en tanke på att jag skulle kunna bli så här gammal. Nu går det av bara farten

Hundraåriga Greta Holm

Vi träffar Greta några dagar före födelsedagen tillsammans med Katarina Wahlsten.

Att det är över 40 års åldersskillnad mellan väninnorna är inget problem. Ögonen glittrar på Greta när hon pratar och skrattar tillsammans med Katarina. Besöket är uppskattat.

Greta och Katarina träffades när Greta flyttade till serviceboendet Fyrgården, där Katarina jobbade och ibland fortfarande gör inhopp.

De fick fin kontakt och idag är de mera vänner än klient och vårdare och kan diskutera vad som helst.

Att fylla hundra år är fint. Vilka nya mål kan man sätta upp för sig själv i livet, efter att man uppnått den etappen?

Ja, man kan låta sig inspireras av svenska Dagny Carlsson som gick datakurs och började blogga som 99-åring.

Vi har varit mycket imponerade av Dagny. Greta har följt alla program om henne och vi har läst bloggen och allt som skrivits om Dagny för Greta. Sorgen var stor nu i våras då hon dog utan att ha nått det magiska 110-årsstrecket

Katarina Wahlsten

Greta och Katarina har nu startat en egen blogg tillsammans. Greta får förmedla sina tankar via bloggen och samtidigt får Katarina lära sig mer om datorer.

Katarina pekar på datorskärmen där deras blogg med ett foto på henne och Greta visas. På frågan om Greta känner igen sig får Katarina "Nej, fy" till svar. Följt av ett av Gretas många skratt.

På grund av dålig syn har Greta inte sett sitt ansikte ordentligt på ett tag. Till hundraårsdagen önskar hon sig en fickspegel som förstorar.

I första blogginlägget citerar de en dikt om moderskärlek som Greta kan utantill.

Tankarna går till de två egna döttrarna och barnbarnen som alla bor i Sverige.

Var finns den kärlek

Som intill döden

Står oförändrad i alla öden

Som lik guds ängel oss övervakar

Den fordrar intet

Men allt försakar

På denna jorden finns endast en

En moders kärlek är det allen.

Varje dag har Greta kontakt med döttrarna och de berättar för varandra om vad de gjort under dagen.

Min mobiltelefon är mitt hjärta. Utan den skulle jag inte få livet att fungera här på boendet. För jag har känt av mycket ensamhet på äldre dagar

Jag vet inte hur trovärdiga döttrarna är. Men jag berättar om allt jag varit med om. Jag skulle inte ha orkat om jag inte fått höra hur de haft det

Greta Holm

Det är mycket annat än telefonin som gjort framsteg under Gretas hundraåriga liv.

Tekniken, samhället och levnadsstandarden har gått framåt med stora steg.

Greta nämner uppskattade förändringar som införandet av kraftström, tvättmaskiner och vattenledningar.

Och när jag var liten tänkte jag att blanka diskbänkar har de bara i stan, hos herrskapsfolk. Men nu har vi alla blanka diskbänkar

Greta har inget egentligt recept för hur man kan nå hundraårsstrecket.

I grunden ligger det lugna och harmoniska liv Greta och hennes man hade tillsammans. Och hon säger att hon har tagit emot det som mött henne i livet, både med- och motgångar.

Någon speciell diet har Greta däremot inte hållit sig till och hon har enbart sysslat med måttlig vardagsmotion – men som 93-åring började hon gå på gym.

Jag är intresserad av allt möjligt. Så var det också med gymmet. Jag funderade på vad man gör där. Hur går det till? Sen ville jag själv börja gymma

Efter två lårbensbrott – som läkte fint – har Greta avslutat gymmandet. Istället fyller hon dagarna med sådant som att lyssna på ljudböcker. Joe Bidens biografi snurrar som bäst i spelaren. Före det lyssnade hon på en av Anna-Lena Lauréns böcker om Ryssland.

Det rådande världsläget påminner Greta om ungdomstiden under kriget.

Jag tycker att jag hade en ganska bedrövlig ungdomstid på grund av kriget. När folk idag beklagar sig så tycker jag att det är precis som när jag växte upp

Greta Holm

Trots kriget så sökte sig en 22-årig Greta bort från Bergö, till Helsingfors för att söka jobb.

Jag tänkte att jag nog får jobb om jag går till arbetsförmedlingen. Och jag fick jobb som städare på ett sjukhus. Men hur vågade mamma låta mig fara mitt under pågående krig?

Helsingfors innebar fina minnen av vänskap över språkgränsen. Hon och en väninna hjälptes åt att tolka varandra.

I övrigt begränsade kriget tillvaron. De fick inte vara ute i något vimmel. Det enda man kunde göra var att jobba. När man rörde sig på stan hördes flyglarmen.

Greta Holm drömde om att studera till frissör - vilket också är väninnan Katarina Wahlstens andra yrke - eller sömmerska, men det fanns det inte pengar till studier på den tiden.

Styvpappan ansåg ändå att familjens sju barn skulle gå i folkhögskola. För Gretas del blev det Kronoby folkhögskola och en syskurs på distans.

Sykursen hette visst Hollywood mönsterakademi och fanns i Sverige. Men sen började vi på med giftermål och äktenskap och då blev det slut med allt sådant

Trots allt blev Greta både tillskärerska med stort ansvar på den syfabrik som fanns på Bergö och bysömmerska.

Kläder har varit min drivkraft. Jag var så herrans intresserad av det. Som bysömmerska sydde jag sådant som kappor och rockar och ville att det skulle blir ordentligt gjort. Det var mitt nöje. Det var så roligt

Hundraåriga Greta Holm

Jag har haft många olika arbeten under livet och trivts med dem alla

Men så har också nyfikenheten på livet alltid varit en stor drivkraft för hundraåriga Greta Holm.

Greta Holm firar sin hundraårsdag fredagen den 13 maj i församlingshemmet på Bergö.

Text och foto: Jessica Morney

Fotot på mobilen: Katarina Wahlsten

Gjord av

Jessica Morney

Publicerad 13.5.2022 6:00