Hoppa till huvudinnehåll
Bild: Sam Stäuber / Yle

Närmat på Åland startade – följ med då jakten på åländska råvaror körde igång

Den här veckan åker kocken Micke Björklund och programledare Matias Jungar runt på Åland för att hitta åländska råvaror att laga mat av, baserat på tips av allmänheten. Här kan du följa med hur den första dagen gick!

Marie Söderman,Sam Stäuber

Du kan själv erbjuda en åländsk råvara - stor eller liten! Tipsa gärna Micke och Matias på något av följande sätt:

Vi behöver alltså din hjälp! Utmaningen är att samma råvara får användas bara en gång och en producent kan ge råvaror bara en gång.

Bildbloggen här nedanför uppdaterades hela dagen, men är nu avslutad.

Marie Söderman

Måndagen avslutas

Det har varit en händelserik dag med många fina möten och god mat. Närmat säger tack för i dag och återkommer i morgon tisdag med nya matäventyr och en ny bildblogg!

Tisdagens bildblogg hittar du här.

"Smakrik rostbiff och gott med stekt broccoli"

Så här såg det ut då Närmats första dag på Åland avslutades med stämningsfull middag hemma hos Lars-Johan Mattsson och Jennifer Sundman i Sund. Vilken middag det blev!

Bild: Sam Stäuber / Yle

Maten som Micke tillrett uppskattades stort.

– Trots att rostbiffen bara smaksattes med salt kändes den väldigt smakrik, konstaterade Lars-Johan.

Jennifer tyckte i sin tur att broccolin fick en extra finess då den stektes. Också maletköttbiffarna smakade annorlunda jämfört med då hon själv gjort egna biffar.

Och Vendla tyckte bäst om broccolin!

Vivan kände att hon behövde ta en liten paus från vuxenpratet.

Bild: Sam Stäuber / Yle

Middagen på Sundmans gård är klar!

Kvällens meny: rostbiff i skivor, råstekt och ungsrostad broccoli med smör och stekt ost plus hemlagade maletköttbiffar med salladsost. Allt från egen gård.

Bild: Sam Stäuber / Yle
Bild: Sam Stäuber / Yle
Bild: Sam Stäuber / Yle

Den råa broccolin steks med smör och salt

Broccolin skärs i bitar (bladen används också) och blir mjuk och får lite färg i stekpanna. Färgen ger också smak.

Bild: Sam Stäuber / Yle

Efter 10 minuter i ugn blir broccolin ännu mjukare – några smörklickar ger broccolin en sås. Temperaturen är samma som för köttet: 120 grader.

Bild: Sam Stäuber / Yle

Till broccolin passar husets egen stekost som också får lite färg i stekpannan.

Bild: Sam Stäuber / Yle
Bild: Sam Stäuber / Yle

Biffarna kan vara lätt rosa i mitten

Med nötkött är det inte lika noga som med griskött och Micke låter maletköttbiffarna ha en rosa nyans i mitten då han steker dem i panna.

Bild: Sam Stäuber / Yle

I ugnen jämnar det råa sedan ut sig och biffarna blir mer jämnrosa. Lämnar man biffarna länge i ugnen blir de genomstekta, vilket också det är okej.

Bild: Sam Stäuber / Yle

Köttsmeten blandas med gårdens egen salladsost

Bild: Sam Stäuber / Yle
Bild: Sam Stäuber / Yle

Biffarna är cirka 3 cm tjocka.

Bild: Sam Stäuber / Yle

Först via stekpannan, sedan i ugnen

Bild: Sam Stäuber / Yle
Bild: Sam Stäuber / Yle

Rostbiffen gräddas i ugn tills innertemperaturen är 56 grader. Efter det får köttet stå en stund innan det skärs upp.

Bild: Sam Stäuber / Yle

Det blir både rostbiff och biffar av malet kött

Rostbiffen ska skäras tvärs över köttets fibrer, annars blir köttet segt.

Bild: Sam Stäuber / Yle
Bild: Sam Stäuber / Yle
Bild: Sam Stäuber / Yle

Micke med näsa för broccoli

Broccolin ska stekas rå i stekpanna.

Bild: Sam Stäuber / Yle
Bild: Sam Stäuber / Yle

Nya: paketissa on 10 artikkelia