Hoppa till huvudinnehåll
Nancy Pelosi och Tsai Ing-wen vinkar medan de står bredvid varandra.
Nancy Pelosi tillsammans med Taiwans president Tsai Ing-wen. Bild: EPA-EFE/All Over Press

Taiwan anklagar Kina för blockad av ön medan Nancy Pelosi knyter vänskapsband på ön

Nancy Pelosi visar sitt stöd för den omtvistade ön.

Gjord av

Nancy Pelosi i Taiwan – vad handlar det om?

  • Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, är den mäktigaste amerikanska politikern efter vicepresidenten. Hon landade i Taiwan på tisdagskvällen och hon är den högst uppsatta amerikanska politikern som gjort ett motsvarande besök.
  • Kina har riktat hot mot både Taiwan och USA på grund av besöket. Kina vill nämligen inte att någon har officiella band till Taiwan.
  • Kina har meddelat att man inleder en "målinriktad militäroperation" intill ön och riktat ytterligare sanktioner mot Taiwan.
  • Pelosi har träffat bland annat Taiwans president och flera andra politiker. Hon har uttryckt sitt stöd för ön och breddat vänskapen.
  • Taiwan är i praktiken ett självstyrande territorium sedan 1949, men är officiellt ingen självständig stat, utan utgör en del av Kina. Kina betraktar Taiwan som en utbrytarregion och vill återförena regionen med fastlandet – gärna genom fredliga medel, men militärt våld är inte uteslutet.
Maria von Kraemer

G7-länderna uppmanar Kina att lösa upp spänningar

G7-ländernas utrikesministrar uppmanade på onsdagen Kina att lösa spänningar vid Taiwansundet på ett fredligt sätt.

Kommentarerna kommer efter att Kina tydligt visat sin upprördhet över att talmannen för USA:s representanthus, Nancy Pelosi, besökte Taiwan.

Det finns ingen anledning att använda ett besök som förevändning för aggressiv militär aktivitet i Taiwansundet. Att resa internationellt är ett normalt beteende, säger G7:s utrikesministrar i ett uttalande.

Enligt G7 riskerar Kinas upptrappning av aktiviteter att öka spänningarna och destabilisera regionen.

Källa: Reuters

Maria von Kraemer

Pelosi lämnade Taiwan och Kina visar sin reaktion på besöket

Representanthuset talman Nancy Pelosi lämnade Taiwan på onsdagen efter att ha lovat solidaritet och hyllat dess demokrati.

Kina har reagerat på det amerikanska besöket i Taiwan genom att sätta igång med en uppsjö av militär aktivitet i vattnen kring ön, och har kallat in USA:s ambassadör samt satt stopp för import av olika jordbruksprodukter från Taiwan. Det taiwanesiska försvaret har meddelat att kinesiska flygplan också har kränkt Taiwans luftrum.

Viktor Heikel

USA utrikesministerium: Inget konstigt med Pelosis besök – ingen orsak för Kina att trappa upp läget

USA:s utrikesministerium har upprepat sin ståndpunkt att Kina fabricerar en kris kring Nancy Pelosis besök utan egentlig orsak.

En talesperson säger till Reuters att besöket varken saknar motstycke eller är ovanligt på något sätt.

Dessutom bekräftade Pelosi under besöket USA:s respekt för den rådande enstatspolitiken, alltså att USA inte erkänner Taiwans självständighet men hjälper ön att bibehålla sin självbestämmanderätt.

Besöket har alltså enligt talespersonen inte på något sätt ruckat på rådande förhållanden.

Svepskäl för upptrappning

Talespersonen anklagar istället Kina för att nu försöka ändra på förhållandena i Taiwan-frågan, med besöket som svepskäl.

– Det verkar som om Kina inte längre går med på att acceptera status quo kring Taiwan, säger talespersonen.

Kina meddelade genast efter att Pelosi hade landat att en rad sanktioner införs mot Taiwan och att omfattande militärövningar påbörjas i vattnen och i luftrummet kring ön.

Viktor Heikel

Taiwan förhandlar med Filippinerna och Japan om alternativa flygrutter för att kringgå "Kinas blockad"

Taiwan har inlett blixtförhandlingar för att hitta alternativa flygrutter kring Kinas militärövning runt ön.

Taiwan menar att övningen i praktiken utgör en blockad av ön och förhandlar nu med Japan och Filippinerna om alternativa rutter genom ländernas luftrum.

Kina meddelade om omfattande övningarna med skarp ammunition i stora delar av områdena kring Taiwan, bland annat längs de reguljära flygrutterna från ön.

Kina har varnat för att inga utländska fartyg eller flygplan ska ta sig in i det aktuella området under övningarna.

Enligt Taiwans transportministerium finns ingen orsak att vidta åtgärder för sjötrafiken, då fartyg kan navigera runt de områden där övningen pågår.

Märta Nummenmaa

Lavrov: Pelosis besök i Taiwan ett medvetet försök att irritera Kina

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kritiserar USA för beslutet att skicka Nancy Pelosi till Taiwan. Enligt Lavrov visar USA sin släpphänthet i och med besöket.

– Jag ser ingen annan orsak med besöket än viljan att plötsligt och medvetet skapa irritation. De [USA] vet mycket väl vad besöket betyder för Folkrepubliken Kina, säger Lavrov.

Den ryske utrikesministern kommenterade Pelosis resa kort under ett besök i Myanmar.

Lavrov har tidigare sagt att han och Ryssland stöder Kina framom Taiwan och att man inte stöder taiwanesisk självständighet.

Källa: Reuters

Anneli Bülow

Taiwan: De kinesiska militärövningarna medför i praktiken en blockad av ön

Enligt det taiwanesiska försvarsministeriet medför de aviserade kinesiska militärövningarna i praktiken en blockad av ön.

Övningarna kommer alltså att blockera både det taiwanesiska luftrummet och dess territorialvatten, enligt Taiwan.

Enligt Kina ska övningarna inledas efter att Pelosi lämnat Taiwan och fortsätta fram till söndagen. Kina har varnat för att inga utländska fartyg eller flygplan ska ta sig in i det aktuella området under övningarna.

BBC:s korrespondent Stephen McDonel har förmedlat en karta som visar var de kinesiska militärövningarna ska hållas.

Märta Nummenmaa

Pelosi om de kinesiska hoten: "De kan inte stå i vägen för personer som kommer till Taiwan"

Nancy Pelosi i munskydd vid ett talarpodium.
Pelosi vid talarpodiet i samband med en gemensam presskonferens med Taiwans president. Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nancy Pelosi fick i samband med en presskonferens tillsammans med Taiwans president Tsai Ing-wen många frågor om hur man ser på de kinesiska hoten efter hennes omstridda resa till ön.

Pelosi konstaterade att USA vill att taiwaneserna ska få leva under frihet och i säkerhet och att det är någonting USA inte kommer att backa från.

– Kina har blockerat Taiwan från att delta i en del möten, men jag hoppas de förstår att de inte kan stå i vägen för personer som kommer till Taiwan. Vi kommer inte att överge Taiwan.

Både Pelosi och Tsai sa att de vill bibehålla status quo vad gäller Taiwans självstyre och fred i Taiwansundet.

Pelosi sa också att USA inte vill att något våldsamt ska hända till Taiwan.

Källor: Reuters, AP

Märta Nummenmaa

Taiwan: Kina har inkräktat på vårt territorium

Taiwans försvarsministerium uppger i ett uttalande att Kina genom militärövningarna vid ön nu inkräktat på vad man kallar taiwanesiskt territorium.

Försvarsministeriet ser övningarna som en allvarlig kränkning av öns suveränitet och uppger att Taiwan kommer "svara på alla drag som kränker den territoriella suveräniteten".

Taiwan anklagar Kina för psykologisk krigföring och uppmanar öns invånare att inte tro på rykten och fejknyheter om krig.

Enligt Taiwan har Kina genom övningarna brutit mot de regler som fastställts av FN kring militärövningar. Försvarsministeriet uppger att man kommer att "kraftfullt försvara" den nationella säkerheten.

Källa: Reuters

Märta Nummenmaa

Japansk oro över kinesiska militärövningar utanför Taiwan

En talesperson för den japanska regeringen uppger att Japan varit i kontakt med Kina och uttryckt oro över de kinesiska militära övningarna i vatten utanför Taiwan.

– När man betraktar militärövningens karaktär kan man se att Kina tränar på skarpskjutning. Japan har därför uttryckt oro till Kina över övningarna, säger kabinettsekreterare Hirokazu Matsuno.

Japan har beskrivit Taiwan som en "oerhört viktig partner". Japan har flera gånger, bland annat tillsammans med USA, understrukit vikten av fred och stabilitet i Taiwansundet.

Källa: AFP

Senaste nytt: paketissa on 10 artikkelia

Anna Westerlund fick ett nytt hedersom­näm­nande av bollförbundet då hon utsågs till pärla (Helmi). Bland de prisbelönta på galan fanns också landslagens nuvarande fixstjärnor Lukas Hradecky och Natalia Kuikka..

Västvärldens stora miss var att reagera för avmätt år 2014, när Ryssland ockuperade Krim. Det sa ex-statsminister Sanna Marin på Slush i Helsingfors på fredagen.