Hoppa till huvudinnehåll
Micke och Matias kramas på en rågåker.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Vad för den tredje dagen med sig av Närmat på Åland – följ Mickes och Matias onsdag här

I fem dagar ska kocken Micke Björklund och programledare Matias Jungar leva på enbart äkta, åländska råvaror. Hittills har det gått bra, men hurdan blir onsdagen?

Marie Söderman
Sam Stäuber

Har du något att erbjuda? Tipsa oss om råvaror:

  • Ring eller skicka SMS eller Whatsappmeddelande till tipstelefonen: 044-421 6970
  • Tipsa via Ålands radio och tv:s Facebooksida eller Instagramkonto

Vi behöver alltså din hjälp! Utmaningen är att samma råvara får användas bara en gång och en person eller producent kan ge råvaror bara en gång.

Bildbloggen uppdaterades hela dagen men är nu avslutad. Du kan läsa inläggen här nedanför.

Marie Söderman

God natt, ses i morgon

Ni är många som följer oss här i bloggen, roligt! På torsdag fortsätter matresan vid niotiden då Micke och Matias ska plocka upp en ny lokal råvara. Vad det är får vi se i morgon i en ny bildblogg.

Här är direktlänken till torsdagens bildblogg.

P.S. Glöm inte livecooking på Yle Arenan på fredag klockan 19.00. Passa på att handla i god tid.

Åsikter kring matbordet

Att ha Micke Björklund och Matias Jungar hemma i sitt kök en kväll är inte så tokigt, det håller Ekströms med om.

– Vi tillreder en hel del griskött så det var skönt att någon annan kom och gjorde det för oss. Köttet var både mörare och hade mer smak än vanligt. Såsen och att köttet fick vara längre i ugnen gjorde susen, resoneras det kring bordet. Zucchinin funkade fint till.

– Jag läste visserligen i bloggen att ni hämtade habanero och tänkte shit, nu blir det starkt, säger Carin.

– Men chilin i smöret på zucchinin gav sting, tycker Emilia.

Middag kring bordet.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Onsdagens åländska middag, varsågoda

Stekta griskotletter i gräddig sås och ugnsrostad zucchini med kryddsmör med hackad libbsticka och chili.

Närproducerat, naturligtvis.

Kotletterna.
Bild: Sam Stäuber / Yle
Ungsrostad zucchini.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Allt börjar vara klart

Micke kollar om zucchinin har rätt konsistens.

Micke rör om i ugnsform.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Utmärkt, det har den.

Zucchini i ugnsform.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Lite kryddsmör ska ösas på, det vill säga det smälta smöret med hackad libbsticka och chili.

Zucchini i form.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Spadet från kotletterna ligger kvar på plåten och det tänker Micke utnyttja.

En plåt med vatten, grädde och steksky.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Han mixar spadet med en stavmixer för att få det slätt. Spadet hälls över kotletterna.

Stavmixer som mixar sås i en bunke.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Så här gör Micke då han steker griskotletter

Först skär Micke ett snitt i fettet så inte fettet drar ihop sig i pannan och drar ihop kottletten till en skopa.

Griskotletter på skärbräda.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Kotletterna steks på hög värme för att få färg och för att fettet i köttet ska smälta, vilket i sin tur ger köttet mer smak. Kotletten saltas på båda sidor under stekningen.

Griskotletter i stekpanna.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Han steker tills han ser ljus färg runt hela kanten på kotletten, sedan vänder han sida. Klart.

Griskotletter, stekta.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Lite vatten kokar loss smakerna i pannan och till sist tillsätts grädde.

Micke häller vatten i stekpannan.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Spadet hälls över kotletterna.

Sås hälls över kotletter på en ugnsplåt.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Sedan ska hela formen in i ugnen en 5-10 minuter i 250 grader så kotletterna hålls varma tills det är dags att äta.

Några skvättar av det smaksatta smöret är också med.

Griskotletter i ugn.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Rostad zucchini och chilismör

Micke skär zucchinin i mindre bitar och lägger på lite smör och salt. Då bitarna rostas i ugnen kommer det att sippra ut vätska som får smak av smöret och saltet.

Micke delar zucchinin.
Bild: Sam Stäuber / Yle
Zucchini eller squash skuren i stora bitar.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Chilifrukten, habaneron, hackas och åker ner i en klick smält smör.

Hackad gul habareno, alltså chili.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Libbsticka finhackas och blandas i smöret.

Libbsticka, finhackad.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Således är följande bild smält smör med hackad libbsticka och habanero.

Smält smör med färska hackade örter.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Säg hej till familjen Ekström!

Erik Ekström, Carin Ekström, Emilia Ekström, Valter Ekström (8 år), Matilda Ekström (4 år) och hunden Frida.

I kväll är det alltså detta gäng som agerar värdar då Närmat är på besök.

Gruppbild med hela familjen och hunden.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Onsdagens middag tillreds i Ingby i Jomala

Under eftermiddagen har Närmatsgänget bland annat varit ute och filmat med drönare för tv-programmet, men nu är det dags att förbereda middagen.

I Ingby föder Carin Ekström upp grisar tillsammans med sin bror och svägerska, Erik och Emilia Ekström.

Det blir alltså gris på menyn i kväll, med grönsaker från Emmaus stadsträdgård i Mariehamn.

Närmatsgänget står inne bland det ljusa höet i svinstian.
Bild: Sam Stäuber / Yle

På gården finns 18 suggor och 2 galtar. Suggornas ungar blir slaktsvin. Suggorna lever 5-6 år varefter de slaktas.

Griskultingen på bilden är 1 vecka gammal.

Liten griskulting.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Dags för grönsaker från stan

Ett av de många tipsen som kommit in gällde Emmaus Åland. Emmausrörelsen värnar om både individen, samhället och miljön och har en egen stadsodling i Mariehamn. Här träffar vi projektledare Simon Eriksson.

Gruppbild med tre personer.
Bild: Sam Stäuber / Yle
Micke tittar på chiliplantor.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Här får Micke både chili...

Chiliplantor med röd chili.
Bild: Sam Stäuber / Yle

...och libbsticka.

Libbsticka.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Alla chilivänner ser förstås också habaneron i korgen.

Örter i en korg.
Bild: Sam Stäuber / Yle

En zucchini kan man göra väldigt mycket gott av.

Micke med en stor squash.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Senaste nytt: paketissa on 10 artikkelia

Den republikanska presi­dent­för­hopp­ningen Nikki Haley förde kampanj i Iowa på söndagen där hon drev på för mandat­be­gräns­ningar, kritiserade partiets frontfigur Donald Trump och hyllade sin egen framgång bland väljarna.

Efter prisut­del­ningen ordnas en bankett i Stockholms stadshus där Sveriges kungafamilj, myndig­hets­per­soner och dignitärer och före­tags­le­dare från olika länder deltar.