Hoppa till huvudinnehåll

"Hur sent vågar jag bromsa?"

Att köra i 140 kilometer i timmen i en öppen kartingbil bara en centimeter från marken är en sak. Att komma in i kurvan i hög fart och få bilen att hållas på banan en helt annan. Det vet Sofia Kohtala, 46.

Då Sofia Kohtala ställer sig i startrutan i en kartingtävling, är de flesta av hennes medtävlare 14-15-åringar och har börjat köra redan i dagisåldern. Själv började hon då hon var 38. På den tiden var Sofias stora passion tävlingsdans, men hennes son Robin Sario körde karting.

Börjar man som ung blir bilarna gradvis större, börjar man som vuxen krävs det stake för att våga köra fullt

Sofia Kohtala

Orsaken till att Sofia började köra karting är hennes nuvarande man Jussi Kohtala, i vars stall sonen Robin körde. Efter några månaders bekantskap föreslog Jussi att han skulle göra Sofia till kartingförare. Det hade redan stått klart att hon var tillräckligt galen för att anta utmaningen. Bland andra Valtteri Bottas och Tuukka Taponen har fostrats av "mästarmakaren" Kohtala.

Fart och farliga situationer har alltid tilltalat Sofia och som ung älskade hon att galoppera barbacka på sin häst hemma i Jeppo. Så hon var inte sen att nappa på erbjudandet. Och med tiden kom det som bara skulle bli en kul grej att bli mycket mer.

Efter att i början ha tävlat i veteranklassen med hyfsad framgång, ville Sofia börja mäta sig med de bästa. Hon gick över till OK-klassen där det visade sig gå "väldigt fort". Sedan dess har målet varit att köra i mål på samma varv som segraren – och inte bli sist.

Iklädda rosa t-shirts med texten SUPERSOHVI på ryggen sticker Sofia och hennes mekaniker Jussi Ojala ut på kartingbanan. Men trots att 46-åriga Sofia till en början var orolig för hur "tanten" skulle tas emot bland tonåringarna, har hon trivts ypperligt.

Men kartingen tär obarmhärtigt på kroppen och därför hade Sofia tänkt sluta redan i fjol. Det blev trots allt one more year – med högre mål än någonsin tidigare. Efter att i år för första gången ha tävlat i EM och VM har hon ändå nått så långt hon kan nå inom sporten och tackar för sig.

I det civila är Sofia Kohtala delägare och ekonomichef i ett företag som arrangerar olika typer av evenemang och sätter upp egna dansproduktioner. Under det senaste året har den egna danskarriären fått ge vika för kartingen, men nu väntar en nystart.

Efter att i drygt tio år ha hållit till inom amatördansen, tävlade Sofia mellan åren 2013 och 2021 på toppnivå i så kallade ProAm-tävlingar med proffsdansaren Sami Helenius som partner. I ProAm är den ena dansaren proffs och den andra amatör. Tillsammans har de vunnit EM-silver och VM-brons.

Med allt hon lärde sig av dansläraren Helenius i bagaget, är målet då hon återvänder till amatörsidan klart – tillsammans med nya partnern Jukka Pakkala vill hon nu även som dansare mäta sig med de bästa.

Men det är inte enbart i danssalen Sofia kommer att svettas hädanefter. För det finns fler "Sofiadrömmar" att förverkliga. Då hon fyller femtio om fyra år vill hon vandra upp till Mount Everest Base Camp som ligger på 5400 meters höjd. Bara hon får någon annan "tokig" med sig.

Jag älskar utmaningar, jag behöver något att sträva efter och vad jag än gjort har jag satt höga mål – all or nothing, det är jag det

Sofia Kohtala

Video: Tuomas Stedt & Henrik Leppälä

Foto & layout: Marianne Nyman

Redaktör: Marianne Nyman

Se Sportlivs minidokumentär om Sofia Kohtala här.

Gjord av

Marianne Nyman

Publicerad 20.9.2022 18:09