Hoppa till huvudinnehåll
Bild: Dursun Aydemir / AOP
LIVEUkrainakrisen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser till Storbritannien

Vi rapporterar om det senaste från Ukraina.

Skapat av
Sandra AnttilaMaria von KraemerMärta NummenmaaSara TorvaldsAnneli BülowLasse GustafssonSofia WasastjernaSarah LönnqvistAnn-Lis FredrikssonSara Langh-SjöbladJosefin FlemmichGustaf AntellSong-Hak RaJenna EmtöLotte Krank-van de BurgtSara SundmanStefan BrunowSaga MannilaJasmine UrwäderThomas SilénFrida HolmbergNiklas EversCecilia Heikel-PalumboStefanie LindroosDan HeleniusLukas LindströmRolf GranqvistBelén Weckström
Bild: Leena Luotio / Yle
Maria von Kraemer

Brittisk rapport: Strider på öar i den strategiska floden Dnjepr

Ryska styrkor försöker fortfarande bibehålla sin närvaro i det strategiskt viktiga området vid floden Dnjepr, skriver det brittiska försvarsministeriet i sin lägesrapport.

Ryska styrkor försöker stärka sin position på öar i det omfattande nätverket av öar och vatten i floddeltat, och blir samtidigt utsatt för ukrainskt artilleri.

Båda sidor siktar sannolikt på att upprätthålla en närvaro i dessa områden för att kontrollera den viktiga floden. Det är ändå högst osannolikt att Ryssland kommer att försöka anfalla genom att korsa floden; det skulle troligen bli extremt komplicerat och kostsamt, bedömer det brittiska försvarsministeriet.

Maria von Kraemer

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser till Storbritannien

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker Storbritannien på onsdagen för att träffa premiärminister Rishi Sunak, rapporterar Sunaks kansli.

Zelenskyj kommer att besöka ukrainska trupper som för närvarande tränas i Storbritannien. Han ska också tala inför det brittiska parlamentet, heter det i uttalandet.

Premiärministerns kansli har också meddelat om planer på att utöka utbildningen för Ukrainas väpnade styrkor till sjöss och i luften - vilket också skulle inbegripa stridsflygplan, jetpiloter och marinsoldater.

Avsikten är att ukrainska piloter i framtiden ska kunna flyga avancerade Natoplan.

Vidare vill man påskynda tillgången på militär utrustning.

"President Zelenskyjs besök i Storbritannien är ett bevis på hans lands mod, beslutsamhet och kamp, och visar den okrossbara vänskapen mellan våra två länder", sägs det i Sunaks uttalande.

Det är Zelenskyjs andra kända resa utomlands sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Han besökte USA i december.

Nya brittiska sanktioner mot Ryssland

Storbritannien kommer också att ge besked om ytterligare sanktioner mot Ryssland. Avsikten är att rikta sig in på de som har hjälpt Rysslands president Vladimir Putin att bygga upp en personliga rikedom, och på företag som drar nytta av Kremls krigsmaskin, står det i uttalandet.

Den brittiska regeringen har redan infört sanktioner mot hundratals ryska individer och företag.

Källa: Reuters

Song-Hak Ra

Biden utlovade fortsatt stöd för Ukraina i sitt årliga tal inför kongressen

USA:s president Joe Biden försäkrar att USA kommer att stöda Ukraina så länge som det behövs.

Biden höll i natt sitt årliga tal inför kongressen där han också berörde kriget i Ukraina.

Presidenten riktade sitt tal och löfte direkt till Ukrainas ambassadör Oksana Markarova som var på plats i kongressen som inbjuden gäst.

– Vi står vid er sida så länge som det behövs. Vår nation verkar för att öka friheten, den mänskliga värdigheten och freden, inte bara i Europa utan överallt, konstaterade Biden.

Källa: Reuters, AP

Sara Torvalds

Moscow Times: Kreml har gett order om inspektion av Rysslands bombskydd

Ryska tjänstemän uppger att bombskydd inspekteras och iståndsätts på olika håll i Ryssland. Det rapporterar The Moscow Times.

Inspektionerna och reparationerna inleddes efter att Ryssland anföll Ukraina i februari förra året och arbetet har fortsatt i år, uppger en rysk tjänsteman som uttalat sig anonymt.

En högt uppsatt tjänsteman i ryska Fjärran Östern bekräftar till tidningen att uppmaningen att iståndsätta bombskydd har gått ut från Moskva.

– Moskva har gett order om inspektioner och reparationer överallt, säger tjänstemannen, som också uttalat sig anonymt.

Enligt uppgift använder de lokala myndigheterna i Krasnodarområdet i södra Ryssland över sex miljoner rubel till bombskydd, medan motsvarande summa i Nizjnij Novgorod uppges vara 50 miljoner rubel.

Källa: Yle Uutiset

Belén Weckström

Der Spiegel: Tyskland godkänner leverans av 178 stridsvagnar till Ukraina

Tysklands regering har godkänt leveransen av 178 Leopardstridsvagnar till Ukraina, enligt anonyma källor till tidningen Der Spiegel.

För några dagar sedan rapporterade tidningen Politico att Tyskland förbereder sig att skicka 88 stridsvagnar av modellen Leopard-1 till Ukraina.

För två veckor sedan bekräftade förbundskansler Olaf Scholz att Tyskland skulle skicka 14 Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina. De är mer moderna än Leopard 1-modellen.

Enligt Der Spiegels uppgifter fördubblar Tyskland nu det tidigare planerade antalet stridsvagnar.

Några stidsvagnar ska skickas till Ukraina på sommaren, medan en större leveras är att vänta nästa år.

Källor: Reuters, Der Spiegel, Politico

Dan Helenius

Paris borgmästare vill inte ha ryska idrottare i OS

Paris borgmästare Anne Hidalgo säger att det är otänkbart att ryska idrottare deltar i OS i Paris 2024 om kriget i Ukraina fortfarande pågår då.

‒ Så länge som Ryssland krigar i Ukraina vill jag inte att det ska finnas en rysk delegation vid OS i Paris, det skulle vara osmakligt, sa Hidalgo till radiokanalen France Info.

Internationella olympiska kommittén IOC har öppnat för att tillåta ryska idrottare i OS. Enligt IOC kunde de tillåtas tävla under neutral flagg så att de inte fråntas möjligheten att tävla.

Ukraina och flera andra länder har reagerat ilsket på IOC:s planer. Flera länder har uppgett att de överväger att bojkotta sommar-OS om ryska idrottare tillåts delta.

Dan Helenius

Storbritannien: Ryssland saknar ammunition och styrkor för storoffensiv

Ryssland saknar nästan säkert de ammunitionslager och rörliga styrkor som krävs för en framgångsrik offensiv, uppger det brittiska försvarsministeriet i sin senaste översikt om kriget i Ukraina.

Enligt översikten har de ryska styrkorna försökt sparka i gång storskaliga offensiva operationer sedan början av januari, men det har hittills inte lyckats. De ryska styrkorna har endast lyckats avancera några hundra meter i veckan.

Det brittiska försvarsministeriet förutspår att Rysslands politiska och militära ledning trots det kommer att fortsätta att kräva framgångsrika svepande offensiver. Det leder till att illa tränade och utrustade styrkor används för att försöka nå orealistiska mål.

Enligt översikten är det också osannolikt att Ryssland kommer att kunna samla tillräckliga styrkor och utrustning för en avgörande offensiv under de kommande veckorna.

Song-Hak Ra

Ukraina: Möjligt att Ryssland angriper från öst när ny offensiv inleds

Ukraina anser det möjligt att Ryssland inleder en ny offensiv från öst och inte från norr, det vill säga Belarus.

Ukrainarna tror enligt den amerikanska tankesmedjan ISW att denna nya offensiv kan inledas i medlet eller mot slutet av februari, kring årsdagen av Rysslands invasion den 24 februari.

Institute for the study of war (ISW) citerar bland annat försvarsminister Oleksij Reznikov som i ett tal i förrgår konstaterade att man kan anta att Ryssland angriper under denna tidpunkt i februari "eftersom Ryssland tycker om symbolism."

Reznikov tillade att den ukrainska underrättelsetjänsten ännu inte har sett några större ryska truppkoncentrationer kring Charkiv eller i Belarus.

Även den ukrainska krigsledningen i södra Ukraina tror att en större offensiv är mer sannolik i öster än i söder.

Luhansk guvernör Serhij Hajdaj och den biträdande militära underrättelsechefen Vadim Skibitskij tror att den nya ryska storoffensiven kan riktas mot Donetsk och Luhansk, möjligen också Zaporizjzja.

Den militära underrättelsetjänsten säger i en ny rapport att Ryssland förra månaden utredda hur man kan mobilisera ytterligare mellan 300 000 till 500 000 soldater.

Källa: ISW, CNN

Lukas Lindström

FN-chefen Guterres varnar för att kriget i Ukraina kan sprida sig

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnar för att om kriget i Ukraina eskalerar kan världen stå inför ett större krig.

Guterres höll ett dystert tal inför FN:s generalförsamling i dag, där han listade sina prioriteter för året. På listan fanns den ryska invasionen, klimatkrisen och den extrema fattigdomen.

– Sannolikheten för fred minskar hela tiden. Sannolikheten för en eskalation och mera blodsutgjutelse ökar, sa han.

– Jag är rädd för att världen inte går mot ett större krig i sömnen. Jag är rädd att den gör det med ögonen vidöppna.

Källa: AFP

Nya: paketissa on 10 artikkelia