Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran över 5 000, finländsk hjälp till Turkiet i dag

Det första jordskalvet inträffade tidigt på måndag morgon och hade magnituden 7,8.

Skapat av
Märta NummenmaaEva LamppuCecilia Heikel-PalumboNiklas EversSara SundmanLukas LindströmBelén WeckströmAnn-Lis FredrikssonSarah LönnqvistMaria von KraemerDan Helenius

Det här har hänt

  • Södra Turkiet och nordvästra Syrien skakades klockan 4.17 på måndagsmorgonen av en allvarlig jordbävning med magnituden 7,8. Jordbävningen, som hade ett djup på 17,9 kilometer, följdes av flera efterskalv.
  • Hundratals byggnader uppges ha rasat och myndigheter fokuserar nu på att hjälpa människor som fastnat i bråten.
  • Hittills har det i Turkiet och grannlandet Syrien sammanlagt rapporterats 5 000 döda, minst 3 400 i Turkiet och över 1 600 i Syrien. Minst 15 500 personer är skadade.
  • Jordbävningen skedde nära gränsen till Syrien och kändes också på Cypern och i Libanon.
  • Jordbävningen kan vara Turkiets värsta någonsin. År 1999 dog mer än 17 000 personer då den turkiska staden Düzce skakades av en jordbävning med magnituden 7,4.
  • Räddningsarbetet i Syrien försvåras av det pågående inbördeskriget.
  • Räddningsmanskap från många håll i världen är på väg till skalvområdet. En finländsk grupp reser till Turkiet på tisdag.
  • Befinner du dig i Turkiet eller Syrien? Gör i så fall en reseanmälan, uppmanar Finlands ambassadör i Ankara.
Karta över jordbävningsområdet i östra Anatolien i Turkiet.
Bild: Leena Luotio / Yle
Maria von Kraemer

Svårt krigshärjade Aleppo i Syrien hör till de skalvdrabbade

Den syriska staden Aleppo, som redan är svårt krigshärjad efter ett långt inbördeskrig, hör till de områden som drabbades av det förödande jordskalvet.

Nödräddningsteam rapporterar om människor som är instängda under spillrorna av rasade hus.

Aleppo efter jordskalvet 6.2.2023.
Bild: Bekir Kasim / AOP

Regionen är också hem för miljontals flyktingar som fördrivits av inbördeskriget. Kontrollen över norra Syrien är uppdelad mellan regeringen, kurdiskledda styrkor och andra rebellgrupper. Redan före jordbävningen var situationen i stora delar av regionen kritisk, med kallt väder, sönderfallande infrastruktur och ett kolerautbrott som orsakade elände för invånarna.

Enligt siffror från den syriska regeringen och räddningsgruppen White Helmets, som verkar i rebellkontrollerade områden, har mer än 1 400 människor dött i regionen hittills efter jordbävningen. Invånare i Aleppo har sagt till nyhetsbyrån Reuters att de inte har någonstans att ta vägen, antingen för att deras hem har förstörts eller för att de är rädda för ytterligare skalv.

Källa: BBC

Ann-Lis Fredriksson

Finländska experter på väg – hjälp strömmar till från många länder

Räddningsarbetare försöker höra om det finns levande under rasmassor.
Räddningsarbetare i Turkiet försöker höra om det finns tecken på liv under rasmassorna. Bild: EPA-EFE

En grupp med experter från Finland reser iväg till jordbävningsområdet i Turkiet nu på morgonen. I gruppen ingår sju experter på räddning och datateknik.

Finland bistår Turkiet också med annan hjälp.

Också flera andra länder har börjat sända läkare och övriga experter till skalvområdena, bland dem Japan och Sydkorea. Exempelvis Australien och Nya Zeeland har enligt BBC lovat betydande finansiell hjälp.

I Turkiet och Syrien har natten varit kylig och räddingsarbetarna kämpar mot tiden i sina försök att rädda människor som fastnat i rasmassorna.

Räddningsarbetare talar om sin frustration när de inget kan göra fast de hör hur människor som sitter fast ropar på hjälp, tills de tystnar.

Syrien vädjar om hjälp – oklart om hjälp kan fås fram

Syrien vädjar om omvärldens hjälp efter gårdagens skalv som drabbade både regerings- och rebellkontrollerade områden i de norra delarna av landet.

Regeringen har bekräftat närmare 700 dödsoffer medan rebellerna i nordöstra Syrien har rapporterat om 450 döda.

FN oroar sig för hur man ska få fram hjälp till katastrofområden, då många broar och huvudvägar har skadats. Det är tills vidare oklart om hjälp kan levereras via turkiska gränsövergångar.

FN har bistått 2,7 miljoner människor i området där det finns flera stora flyktingläger.

Källa: AFP

Ann-Lis Fredriksson

Dödssiffran fortsätter stiga både i Turkiet och Syrien

Räddningsarbetare gräver i rasmassor efter kollapsat hus.
Kölden minskar på chanserna att överleva i rasmassor. Bild: Syria Civil Defense/UPI/Shutterstock/All Over Press

Antalet dödsoffer fortsätter att stiga i Turkiet och Syrien efter gårdagens förödande skalv. Enligt de senaste uppgifterna har över 4 300 personer omkommit, över 2 900 av dem i Turkiet.

Närmare 8 000 personer har räddats ur rasmassor i tio distrikt. Minst 4 700 byggnader uppges ha kollapsat i Turkiet. Men myndigheterna varnar för att tiden för att rädda liv löper ut snabbare när det är så kallt som nu.

Över 15 500 personer har skadats på den turkiska sidan, uppger vicepresident Fuat Oktay.

Också i Syrien är skadorna massiva både vad gäller människoliv och materiellt. Minst 1 440 personer har omkommit.

Dödssiffran befaras stiga ytterligare när räddningsarbetet framskrider. Risken för nya skalv är överhängande, vilket försvårar arbetet.

Källor: STT, AFP

Lukas Lindström

Det här vet vi nu då natten lagt sig över skalvområdet

En räddningsoperation i Iskenderun i Turkiet.

Den förödande jordbävningen i Turkiet tidigt på måndagsmorgonen och dess efterskalv har krävt tusentals människoliv i Turkiet och Syrien.

Sent på måndagskvällen var dödssiffran uppe i sammanlagt över 3 500. Många är fortfarande begravda i rasmassorna och bland annat världshälsoorganisationen WHO har varnat för att antalet offer ännu kan stiga ordentligt. Över 3 000 byggnader är förstörda bara i Turkiet.

Det är kallt vinterväder i skalvområdet, och räddningsarbetarna går en kamp mot klockan för att rädda dem som är instängda i rasmassorna innan de fryser ihjäl.

Räddningsarbetare flyttar på en person i snöfall.
Räddningsarbetare jobbade på i snöfall i Malatya i Turkiet tidigare på måndagen. Bild: Orhan Yoldas / AOP

Ett stort antal länder har lovat hjälp i form av personal och utrustning. Ett finländsk team bestående av sju personer reser till Turkiet på tisdag.

Det finns inga uppgifter om finländska offer för jordbävningen.

Lukas Lindström

WHO: Dödssiffran efter jordbävningarna kan ännu stiga markant

En bild uppifrån på människor som letar efter överlevande i rasmassor. I bakgrunden rader av olivträd.
Folk försöker hitta överlevande i rasmassor i byn Besnia i Idlibprovinsen i norra Syrien. Bild: AFP / LEHTIKUVA / OMAR HAJ KADOUR

Antalet dödsoffer efter jordskalven i Turkiet och Syrien kan ännu stiga ordentligt, varnar världshälsoorganisationen WHO.

Hittills har Turkiet uppgett att åtminstone 1 762 människor har mist livet, medan dödssiffran i Syrien är uppe i sammanlagt 1 293 i de oppositions- och regeringskontrollerade områdena.

– Det finns potential för nya kollapser så vi ser ofta en uppemot åttafaldig ökning jämfört med de första siffrorna, säger WHO:s krisledare för Europa Catherine Smallwood.

– Vi ser alltid samma sak när det gäller jordbävningar, tyvärr, och det är att att de första rapporterade siffrorna om antalet döda och skadade skrivs upp ganska ordentligt under den därpå följande veckan.

Källa: AFP

Lukas Lindström

Seismolog: Tre orsaker till att skalvet var så förödande

Jordbävningar är svåra att förutspå och därför är det svårt att förbereda sig på dem för att lindra katastrofen. Det säger seismologen Jari Korsström till Yle Uutiset.

Enligt Korsström finns det tre huvudorsaker till att jordskalvet i Turkiet var så förödande.

För det första är skalvområdet mycket tättbefolkat. Över en miljon människor bor i området där skalvet var farligt kraftigt, så antalet potentiella offer var stort.

För det andra var skalvet mycket kraftigt och skedde nära markytan. Dess magnitud var 7,8 och dess epicentrum låg på 17,9 kilometers djup.

För det tredje är byggnadsbeståndet i området i dåligt skick.

Jordskalvet raserade inte bara nyare byggnader. Också bland annat det 2 000 år gamla slottet i Gaziantep i Turkiet förstördes.

Slottet i Gaziantep före jordbävningen.
Slottet i Gaziantep före skalvet... Bild: Ihsan Gercelman / AOP
Slottet i Gaziantep efter skalvet.
..och efter skalvet. Bild: Mehmet Akif Parlak / Anadolu Agency via Getty Images
Lukas Lindström

"Byggnaden hade fyra våningar, från tre klarade sig ingen ut"

Videon är från Jandaris i provinsen Aleppo.

Jordbävningen är det senaste slaget mot Syriens hårt drabbade norra delar.

Nyhetsbyrån AP har besökt ett sjukhus i Darkush i det rebellkontrollerade nordvästra Syrien.

En av de intagna är Osama Abdul Hamid som lyckades rädda sig ur sin lägenhet, tillsammans med sin fru och fyra barn. För många av grannarna gick det inte lika bra.

– Byggnaden hade fyra våningar och från tre av dem klarade sig ingen ut, berättar han och börjar gråta.

På ett lika fullpackat sjukhus i Idlib jobbar den brittiska läkaren Shajul Islam. Han har jobbat i Syrien i sju år, och det här är den hittills värsta dagen.

– Jag kopplar bokstavligen loss en patient från respiratorn för att ge en annan en chans, jag måste besluta vilken av dem som har större chans att överleva, säger han.

I Jandaris i Aleppo-provinsen finns bara en hög av betong, stål och kläder där ett flervåningshus tidigare stod.

– Det var 12 familjer där. Inte en enda kom ut. Inte en, berättar en ung man med chock i blicken och bandage på handen för nyhetsbyrån Reuters.

– Vi rev själva ut människor klockan tre på morgonen, säger han medan hans andedräkt syns i den kalla luften.

I Syrien har nu över 1 000 människor bekräftats döda efter skalvet. Den sammanlagda dödssiffran i Syrien och Turkiet är uppe i över 2 600.

Här kan du läsa mera om flyktingarnas svåra läge i de oppositionskontrollerade delarna av Syrien.

Källa: AP, Reuters, AFP

Lukas Lindström

Erdogans rådgivare: Vi går en kamp mot klockan

Tre personer undersöker rasmassor.
En jakt på överlevande i rasmassorna efter ett hus i Diyarbakir i Turkiet. Bild: Refik Tekin / EPA

Katastrofen i Turkiet är omfattande, enligt Turkiets president Recerp Tayyip Erdogans rådgivare Inur Cevik.

Resurser är inget problem, men tiden är det, säger han till BBC:s program Newshour.

– Vi arbetar mot klockan.

Väderförhållandena är svåra och enligt Inur Cevik måste man hitta dem som blivit begravda i rasmassorna innan de dör av kylan.

– Vi har radar och censorer, men förstörelsen är så omfattande att vi inte kan nå alla ställen. Ibland måste man lyssna. Människor ombeds vara tysta så de kan lyssna om någon ropar på hjälp.

Källa: BBC

Nya: paketissa on 10 artikkelia