Hoppa till huvudinnehåll
Riikka Purra (Sannf) fick flest röster nationellt. Bild: Jarno Kuusinen / EPA
LIVE

Sannfinländarnas Riikka Purra är största röstmagneten i riksdagsvalet

Följ med våra uppdateringar om valet.

Gjord av

Valet i korthet

  • Samlingspartiet vann riksdagsvalet med ett väljarstöd på 20,8 procent. Tvåa blev Sannfinländarna med 20,1 procent och trea Socialdemokraterna med 19,9 procent.
  • Det gick mindre bra för de små partierna: De Gröna backade ordentligt och också Centern och Vänsterförbundet gick back. SFP håller alla sina mandat, KD likaså.
  • Bekanta dig mer med valresultatet i resultatservicen. Där kan du kolla om just din kandidat kom in i riksdagen.

Läs mer: Det blir ett maktskifte med Orpo som statsminister: ”Finländarna kommer märka en skillnad”

Mikael Stenlund

Professor: SFP och KD kan bli vågmästarpartier i en borgarregering

SFP:s ovilja att samarbeta med Sannfinländarna gör dem till lite av ett frågetecken, säger professor i statsvetenskap. Bild: Silja Viitala / Yle

Det var inte ett bra riksdagsval för de små partierna, men Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna kan komma att spela en större roll när regeringen sonderas. Det beror ändå på vilken riktning Samlingspartiet väljer.

– Om de är ute efter en traditionell borgerlig regering kan KD troligtvis vara med i en koalition, men SFP är ett frågetecken, säger professor i statsvetenskap Elina Kestilä-Kekkonen vid Tammerfors universitet i Yles Morgonettan.

Kestilä-Kekkonen lyfter fram SFP:s meningsskiljaktigheter med Sannfinländarna inom mångkulturella och språkliga frågor.

Är man ute efter en blåröd regering bjuder Samlingspartiet antagligen in SFP och De Gröna.

– Med tanke på valresultatet är det kanske inte så lockande för De Gröna att gå med i regeringsförhandlingar. De Gröna måste nu fundera över om de vill gå med i en regering med det här resultatet i bagaget, eller om de vill föra fram sina ståndpunkter som oppositionsparti.

Centern kan ha hög tröskel när det gäller regeringsförhandlingar. Bild: Jani Saikko / Yle

Valexperten Sami Borg tror att taktikröstandet till SDP:s fördel kan ha slagit en kil emellan dem och De Gröna samt Vänsterförbundet.

– Jag har svårt att se De Gröna och Vänsterförbundet gå med i samma slags regeringskoalition som SDP, säger Borg i Yles Morgonettan.

Utöver De Gröna har Centern också hög tröskel för att gå med i en regering, säger han.

Mikael Stenlund

Nästan 3 miljoner finländare såg på Yles valvakor – 138 000 på svenska

Svenska Yles Alexander Beijar intervjuar Hufvudstadsbladets chefredaktör Erja Yläjärvi i valvakans studion.
Svenska Yles valvaka hade flest tittare kring kl 20:40 på valkvällen. Bild: Linnea de la Chapelle/ Yle

Den svenskspråkiga sändningen Riksdagsvalet 2023 – valvakan på Yle Fem nådde under kvällen 138 000 personer, meddelar Yle. På Yle Arenan samlade den svenskspråkiga valvakan över 56 000 starter.

Den finskspråkiga valvakan Tulosilta nådde sammanlagt 2,7 miljoner finländare. På Yle Arenan, Yles webbplatser och i Yle-appen har den finska valvakan över 900 000 starter.

Yles resultattjänst har också varit i flitig användning. Totalt hade resultattjänstens förstasida, där man kunde följa med rösträkningen, sammanlagt 3,3 miljoner sidvisningar.

Yles valkompass, som öppnade den 2 mars, har totalt 7,7 miljoner sidvisningar. 2116 kandidater valde att fylla i valkompassen.

Mikael Stenlund

Valexpert till Yle: Överraskande bra val för SDP, trots att valfrågorna gynnade Saml

Samlingspartiet och Sannfinländarna är riksdagsvalets största vinnare, efter att ha suttit i opposition under den gångna riksdagsperioden. Men det är ändå förvånande att riksdagspartiet SDP kammat in fler platser i det här valet.

– Det är överraskande att det ändå gått ganska bra för ett statsministerparti, säger professor i statsvetenskap Elina Kestilä-Kekkonen vid Tammerfors universitet i Yles Morgonettan.

Kestilä-Kekkonen noterar att bara ett annat statsministerparti sedan år 1987 lyckats med att öka sin popularitet inför påföljande val.

Valdebatterna bjöd inte på några större chocker när det gäller tema. Det var mycket ekonomi och budgetering, vilket gynnade Samlingspartiet.

– De tog aktivt upp ekonomi och skuldfrågor.

Mikael Stenlund

Brittiska medier bevakar Sanna Marin – fokus på nederlag i riksdagsvalet

Bild: Silja Viitala / Yle

Statsminister Sanna Marin (SDP) har figurerat ovanligt mycket i internationella medier de senaste åren, åtminstone jämfört med sina föregångare.

När brittiska medierna BBC och The Guardian rapporterar om finska riksdagsvalet ligger deras fokus också den här gången på Marin och hennes parti.

Marin förlorar kampen om makten – SDP kommer på tredje plats efter konservativa Samlingspartiet och ytterhöger-Sannfinländarna, skriver The Guardian.

BBC kallar valet för en rysare och skriver att det är en bitter förlust för “Ms Marin”, trots att hennes parti gick framåt. I deras rapportering berättar Yles politiska reporter Matti Koivisto att Petteri Orpo (Saml) är en karriärspolitiker som inte åtnjuter samma “rockstjärnestatus” som Marin.

Men Orpos lugn går hem hos finska väljare, säger han.

Mikael Stenlund

“Petteri Orpo besegrade internationella superstjärnan Marin” – så här rapporterar svenska medier

Finlands nya statsminister heter Petteri Orpo och Sanna Marin erkänner sig besegrad, rapporterar flera svenska medier under morgonen.

Kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet börjar med att lyfta upp statsminister Sanna Marins internationella stjärnstatus innan de konstaterar att ett maktskifte är på kommande i Finland.

Expressen skriver att “Moderaternas systerparti” Samlingspartiet vann valet på de största frågorna: skuldsättning och ekonomi. Aftonbladet kallar Orpo för “färglös” och “anonym”, åtminstone i jämförelse med Marin.

Den finländska politiska kartan liknar nu den svenska, skriver Philip Teir för Dagens Nyheter. Riksdagsvalet var den här gången ett statsministerval, konstaterar han.

SVT konsulterar Svenska Yles Nordenkorrespondent Lucas Dahlström, som säger att Samlingspartiet mer troligt börjar sondera ny regering hos Sannfinländarna framom Socialdemokraterna – inte olikt hur svenska Moderaterna varit med och samarbetat med Sverigedemokraterna.

Mikael Stenlund

Sannfinländarnas Riikka Purra är största nationella röstmagnet i riksdagsvalet

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra fick allra flest röster i riksdagsvalet – ungefär 42 600 röster i Nylands valkrets.

Näst flest röster fick sittande statsminister och partiordförande Sanna Marin (SDP) med drygt 35 600 röster i Birkalands valkrets. Samlingspartiets vice ordförande Elina Valtonen blev nationell trea med 32 400 röster i Helsingfors valkrets.

Tre andra partiordförande nådde också en plats i riksdagsvalets tio-i-topp: Vänsterförbundets Li Andersson fick sjätte flest röster med dryga 18 100 i Egentliga Finland.

Samlingspartiets Petteri Orpo ligger röstmässigt på en nionde plats med 17 300 röster, också han i Egentliga Finlands valkrets. Sari Essayah (KD) fick tionde flest röster, med sina nästan 15 800 röster i Savolax-Karelens valkrets.

Nylands valkrets har flest röstberättigade invånare i Finland.

Källa: STT

Niklas Evers

Analys: Brakseger för högern – men Petteri Orpo kan ännu välja mellan Riikka Purra och Sanna Marin

Valresultatet är glasklart: Det blev en brakseger för högern. Mindre klart är ändå hur Petteri Orpo ska få ihop en regering.

De mindre partiernas katastrofala valresultat kan göra regeringsbygget svårt, skriver Svenska Yles politikreporter Magnus Swanljung.

Läs mer: Analys: Brakseger för högern – men Petteri Orpo kan ännu välja mellan Riikka Purra och Sanna Marin

Svenska Yle pausar liverapporteringen i den här artikeln och återkommer senare under måndag morgon.

Niklas Evers

SFP tappar stöd i Österbotten

Samlingspartiet tar hem segern i både Egentliga Finland, Nyland och Helsingfors medan Sannfinländarna går om Svenska folkpartiet i Österbotten.

I Vasa valkrets är SFP och Sannfinländarna de största partierna med fyra mandat var.

Sannfinländarna går ändå starkt framåt med ett väljarstöd på 21,3 procent, medan SFP ligger på 19,4 procent.

Det är en minskning på 1,9 procentenheter, närmare 8 000 röster, för SFP.

Läs mer: Så röstade Svenskfinland: SFP tappar i Österbotten, sittande minister faller ur riksdagen

Cecilia Heikel-Palumbo

Nu har alla röster räknats

Nu har alla röster i alla valkretsar räknats. Rösterna kommer ännu att kontrollräknas av respektive centralvalnämnder.

Det är sällan som det leder till några större förändringar, men det händer. I områdesvalet 2022 skrevs 63 röster på fel kandidat i Birkaland. I kontrollräkningen rättades siffrorna till med den följden att Tammerfors fick majoritet i regionfullmäktige.

Alla resultat hittar du i resultattjänsten.

Nya: paketissa on 10 artikkelia