Hoppa till huvudinnehåll
Kung Charles lll och drottning Camilla kröntes i Westminster Abbey i London på lördagen. Här kan du se de bästa bitarna av kröningen!

Kung Charles III har fått sin krona – läs om händelserna i London

De officiella delarna av firandet är över, men britterna fortsätter att fira.

Gjord av
  • Kung Charles III och drottning Camilla kröntes i Westminster Abbey på lördagen
  • President Sauli Niinistö och doktor Jenni Haukio närvarade under kröningen
  • Både före och efter kröningen åkte kungaparet längs Londons gator där folket hade samlats för att försöka få en skymt av kungligheterna

Se den direktsända kröningen i sin helhet:

Maria von Kraemer

Antimonarkigrupper försökte störa kröningsdagen – polisen grep många demonstranter

Polisen uppges ha gripit ledaren för antimonarkigruppen Republic och över femtio andra personer i samband med kröningen av kung Charles på lördagen i London.

Polisen har inte bekräftat gripnadet av ledaren, men har sagt att man ansåg att plikten att förhindra störningar vägde tyngre än rätten att protestera. Hundratals gulklädda demonstranter hade samlats vid processionsvägen i centrum. De höll upp skyltar med texten ”Inte min kung”.

Londonpolisen säger i ett uttalande att polisnärvaron var betydande under lördagen efter att man informerats om att demonstranter var fast beslutna att avbryta kröningståget.

Källa: Reuters

Jonas Blomqvist

Festligheterna är över för i dag

Några höjdpunkter från dagen som gått.

Kungen har fått sin krona och folket har fått sin kung.

Människor börjar lämna The Mall. Det finns många som dröjer kvar, dels säkert för att de vill njuta av stämningen, men dels också för att det är så hiskeligt svårt att ta sig ut ur trängseln.

Kungens stora dag är över, nu kan han pusta ut tillsammans med drottningen, dricka sitt eftermiddagste och fira lite bortom offentlighetens vakande öga. Allt gick mer eller mindre som planerat.

Den förlängda festhelgen fortsätter på söndag. Kung Charles har uppmanat folket att samlas för äta lunch tillsammans med sina medmänniskor på dagen. Senare under kvällen ordnas en stor kröningskonsert utanför Windsor Castle. Cirka 20 000 åskådare – bland dem kung Charles och drottning Camilla – ska följa med när Katy Perry, Andrea Bocelli, Take That och flera andra uppträder.

På måndag har britterna en extra ledig dag till kungens ära.

Jonas Blomqvist

Charles gör encore i rockkonsertstil

Efter att flygplanen och helikoptrarna har flugit klart sjunger folket nationalhymnen och hurrar medan kungligheterna sakteliga drar sig tillbaka inomhus.

Avslutningsvis står kung Charles III längst fram på balkongen och vinkar som en rockstjärna till sin publik innan han lämnar sin scen.

Men tro inte att allt är slut med det.

Alla som har sett en rockkonsert vet att stjärnan ska ta farväl för att strax efteråt göra en bejublad encore – vilket Charles III också gör!

En extra sväng tillbaka på balkongen tillsammans med drottningen, de blickar ut över folkmassan och vinkar. Medan Charles är på väg in i palatset igen tittar han bakåt, ler stort och vinkar till folket.

Jonas Blomqvist

Kung Charles och drottning Camilla vinkar till folket

Kungaparet vinkar till folket.

Kungaparet ligger lite efter i tidtabellen, men ungefär klockan 16.25 finsk tid steg de ut på Buckingham Palace balkong för att vinka till folket. Kronorna sitter stadigt på huvudet och paret ser ut att njuta av stämningen.

Det är proppfullt på gatan The Mall utanför Buckingham Palace, där folket har samlats för att fira kungligheterna.

På balkongen finns också bland andra kronprins William med familj och kungens syskon prinsessan Anne och prins Edward. Kungens bror prins Andrew och son prins Harry är däremot inte på balkongen.

Kungligheterna och folket ackompanjeras av öronbedövande ljud från flygfarkoster då helikoptrar och Red Arrows uppvisningsflygplan flyger över området. Flygplanen åker över The Mall och lämnar efter sig de brittiska färgerna, det vill säga röda, blåa och vita rökstrimmor.

Jonas Blomqvist

Vädret ändrar planerna – det blir en annorlunda flyguppvisning än tänkt

I sista minuten blir det en förändring i planerna för de flyg som skulle flyga över Buckingham Palace. En halv timme före det är dags att flyga meddelar Försvarsministeriet att uppvisningen skalas ner.

Det är lite regnigt i London i dag.

Vädret gör att det inte är tryggt att flyga som tänkt med stridsplan över Buckingham Palace. Reservplanen tas i bruk i stället, den innebär att helikoptrar och det brittiska flygvapnets uppvisningsgrupp Red Arrows sköter flygspektaklet ca klockan 16.30 finsk tid.

Jonas Blomqvist

Kungaparet är tillbaka i Buckingham Palace

Färden tillbaka till Buckigham Palace är klar, de nykrönta tu är tillbaka på arbetsplatsen.

Kung Charles och drottning Camilla i sin vagn efter kröningen.
Kung Charles och drottning Camilla i vagnen. Bild: Odd Andersen / AFP

De tusentals militärer som marscherade med kungaparet, kronprinsfamiljen och kungens syskon till Buckingham Palace samlas på palatsets bakgård för att tillsammans hedra kungaparet. Det ordnas med hurrarop och musik, bland annat ett stycke som heter King Charles III spelat på säckpipa.

Strax efteråt ska kungen och drottningen vinka till folket som har samlats framför slottet. Senare under eftermiddagen väntas stridsflygplan flyga i formation över London.

Kungaparet åker i sin vagn till slottet.
Jonas Blomqvist

Kröningen hörs över hela landet – kyrkklockorna ringer, kanoner avfyras

Kanoner skjuter salut i London.

Medan kungaparet har tagit sig till sin vagn och inlett färden tillbaka till Buckingham Palace kan britter över hela landet vara försäkrade om att kungen har krönts.

Kyrkklockorna i hela landet ljuder som en signal för att en kung har krönts. En del kyrkor har klockor som kan spela mer sofistikerade melodier, så till exempel i London hörs Ludwig van Beethovens Hymn till glädjen.

Dessutom hörs fanfarer och man skjuter salut på olika håll för att hedra kungen och göra människor medvetna om att kröningen är fullbordad. Det är en gammal tradition från tiderna före internet, tv och radio, men traditionen lever kvar.

21 kanoner skjuter salut.
Salutskott hördes i hela landet genast efter kröningen. Bild: Geoff Caddick / AFP

Under eftermiddagen ska kungaparet ställa sig på Buckingham Palace balkong och hälsa på folket, om tidtabellen håller så sker det klockan 16 finsk tid.

Jonas Blomqvist

Ceremonierna i Westminster Abbey klara – nu ska kungaparet tillbaka till Buckingham Palace

Efter ceremonier, traditioner, böner och sång är allt klart i kröningskyrkan Westminster Abbey. På slutet sjöng kyrkobesökarna nationalhymnen God save the king medan kungen inledde utmarschen iklädd en lättare, modernare kungakrona än den han bar på hjässan under själva kröningen.

Charles III hade ett lätt leende på läpparna medan han blickade åt sidorna på folket i kyrkan när han gick längs mittgången i kyrkan.

Utanför kyrkan väntar följande vagn som ska ta kungaparet tillbaka till Buckingham Palace. Det blir en annan vagn än den de använde för att ta sig till kyrkan. Den här gången deltar dessutom tusentals militärer, så det blir sannerligen grandiöst.

Jonas Blomqvist

Hundratals miljoner tittare världen över

Om du tittar på sändningen från kröningen (du noterade väl att den finns med svensk referat?) så har du gott om sällskap.

Kröningen på tv.
Hundratals miljoner tv-tittare såg kung Charles få sin krona. Bild: EPA-EFE

Kröningen direktsänds i många av världens länder och den har hundratals miljoner tittare. Exakta siffror är svåra att få, men enligt vissa uppskattningar på förhand kan rör det sig om över 300 miljoner tittare.

Senaste nytt: paketissa on 10 artikkelia

De som jobbar med vinterun­derhåll i staden deltar i JHL:s strejk. Det kommer alltså delvis inte att plogas eller sandas under onsdagen.

Åtta gånger fler personer var berättigade till FPA:s ränteun­derstöd för studielån under läsåret 2022–2023 än ett år tidigare, uppger Folkpen­sions­an­stalten.

Vad ska FSI:s uppdrag egentligen vara? Det frågar sig flera i medlems­för­bunden – samtidigt som takor­ga­ni­sa­tionens val att gå i bräschen för jämställd­hets­frågor också försvaras av de aktiva.