Hoppa till huvudinnehåll
Poliser vid broraset i hagalund.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Bro har rasat i Hagalund i Esbo – 24 personer skadade, inga livshotande skador

Två dussin personer skadades när en tillfällig bro rasade på torsdagsmorgonen. Elever och lärare från en skola i Helsingfors gick på bron i Hagalund när olyckan inträffade.

Gjord av

Det här vet vi:

  • En tillfällig bro som går över Östanvindsgränden rasade ungefär halv tio på torsdag morgon. En grupp elever och lärare från Helsingforsskolan Kalasataman peruskoulu befann sig på bron när den gick sönder.
  • Enligt Västra Nylands räddningsverk har 23 unga födda kring 2008 och en vuxen skadats i olika grad. De skadade transporteras till olika vårdinrättningar. HUS-sammanslutningen har meddelat att flera sjukhus har tagit emot patienter och att det finns tillräckligt med vårdkapacitet till hands.
  • De flesta skadorna är enligt HUS benbrott på extremiteter.
  • Västra Nylands polisinrättning utreder fallet som framkallande av fara och vållande av personskada. Ännu finns ingen misstänkt.
  • Myndigheterna har upprättat telefonnummer där närstående till de skadade kan få information. Telefonnumren är 09-471 87521, 09-471 87522 och 09-471 87524.
  • Om du var med om olyckan eller är närstående till de drabbade kan du få krishjälp på numret 09 310 44222. Det här numret riktar sig alltså endast till offren och deras anhöriga.
  • Om du behöver stöd eller vill prata men inte direkt berörts av olyckan kan du ringa till de lokala kristelefonerna. Västra Nylands social- och krisjour har telefonnumret 029 151 2221 och Helsingfors krisjour har telefonnumret 09 3104 4222.
Du kan se vår direktsända specialnyhetssändning med anledning av broraset i sin helhet här.

Svenska Yles liverapportering är slut

Svenska Yles liverapportering om broraset i Hagalund är slut.

Du kan läsa vår sammanfattning av olyckan här: Gångbro i Esbo rasade när skolgrupp på 50 personer gick över den – 24 skadade, inga livshotande eller invalidiserande skador

Lukas Rusk

Lyckad ambulansutryckning, polisen inleder brottsutredning – här kan du se räddningsverkets, polisens och städernas pressmöte i efterhand

Pressmötet ägde rum klockan 15 på Esbos huvudbrandstation.

Lukas Rusk

Liknande bro nära intill olycksbron sätts inte i användningsförbud trots olyckan

Esbo stad uppger att det finns flera dylika broar i närområdet. Just nu är en av dem i bruk.

Bron har kontrollerats efter olyckan, och sätts inte i användningsförbud, uppger staden.

Lukas Rusk

Första ambulansen var på plats inom fem minuter – lyckad utrycking, säger räddningsverket

Larmet om broraset kom klockan 9:24, berättar Johanna Kajakoski från Västra Nylands räddningsverk.

Sammanlagt var totalt 14 ambulanser och en helikopter på olycksplatsen.

Den första ambulansen lämnade olycksplatsen redan klockan 9:45, medan den sista ambulansen som transporterade offren lämnade platsen 10:50, berättar Kajakoski.

– Ingen som behövde ambulanstransport behövde vänta på det, säger Kajakoski.

Operationen var besvärlig eftersom de drabbade var många, och Östanvindsgränden i praktiken blev en återvändsgränd efter att bron hade rasat.

– Men vädret var varmt och torrt, vilket var tur, eftersom det underlättade första hjälpen på själva olycksplatsen, säger Kajakoski.

Lukas Rusk

Polisen misstänker framkallande av fara och vållande av personskada: "Vi har ingen misstänkt"

– Vad har hänt, varför hände det och vem bär eventuellt ansvaret? Just nu har vi ingen misstänkt, berättar kriminalkommissarie Jyrki Kallio från Västra Nylands polisinrättning.

Polisen börjar höra alla som var på plats i morgon.

Polisen ber alla som har bilder eller videomaterial på olyckan att skicka in det till polisen.

Olycksutredningscentralen utreder hur konstruktionerna ser ut, och jämför dem med ritningar och planer. Utredningen väntas ta sex till tolv månader.

Lukas Rusk

Så här tunt var trämaterialet på bron som rasat

Yles fotograf Kristiina Lehto tog en närbild på vad som finns kvar av bron som rasat. Endast en tunn träskiva fanns under fotgängarnas fötter. Den stöddes av brons metallkonstruktioner.

Brons golv består av ett tunt skikt faner. Bild: Kristiina Lehto / Yle
Lukas Rusk

Bönestund i Hagalunds kyrka klockan 18

I kväll klockan 18 hålls en bönestund i Hagalunds kyrka för alla dem som berörts av olyckan. Det skrivet Esbo församlingar på Twitter.

Bönestunden är tvåspråkig.

Kyrkan är också öppen under dagen som normalt.

Lukas Rusk

"Vi gör allt för att olyckans orsak reds ut", säger Esbos stadsdirektör

Den rasade bron är på Esbo stads ansvar, skriver stadsdirektör Jukka Mäkelä i ett pressmeddelande.

Bron var en av två övergångar över Östanvindsgränden. Staden hade beställt brons planering och bygge av ett företag som bygger byggställningar.

Dylika broar granskas veckovis, säger staden. Den senaste granskningen av den rasade bron gjordes i fredags, och det finns ett protokoll på granskningen. Olycksutredningscentralen utreder hur det kom sig att bron rasade.

Dylika andra broar på området kontrolleras snarast, skriver staden.

Staden ordnar ett informationsmöte om olyckan i dag klockan 15.

Lukas Rusk

Västra Nylands räddningsverk ordnar pressträff klockan 15

Västra Nylands räddningsverket ordnar ett presstillfälle om brorasolyckan klockan 15 på huvudbrandsstationen, meddelar de på Twitter.

Nya: paketissa on 10 artikkelia