Hoppa till huvudinnehåll
Pekka Haavisto och Sofia Virta leende tillsammans framför en grön banderoll med partiet De Grönas namn och logo.
Pekka Haavistos presidentkandidatur och Sofia Virtas nya partiordförandeskap är del av De Grönas framtidshopp. Bild: Lehtikuva

Pekka Haavisto-hypen håller i sig på De Grönas möte i Seinäjoki

Vi följer De Grönas partimöte på plats i Seinäjoki.

Marianne Sundholm
Catariina Salo
Sofia Wasastjerna
  • De Gröna håller partimöte i Seinäjoki 10–11.6.
  • Partiet har under lördagen valt Sofia Virta till ny partiordförande. Virta är 32 år gammal, från S:t Karins och invald i riksdagen sedan 2019.
  • Till ny partisekreterare valdes Anna Moring medan ny ordförande för partifullmäktige är Riina Lumme.
  • De Gröna valde också tre nya vice ordförande: Oras Tynkkynen, Silja Keränen och Bella Forsgrén.
Marianne Sundholm

"Pekka! Pekka" Pekka!" skanderar arenan när Haavisto håller tal för sitt parti

Pekka Haavisto vinkar åt publiken på partimötet.
Bild: Lehtikuva

Pekka Haavisto-hypen är fortfarande enorm hos De Gröna. När Haavisto ska hålla tal på partidagen ropar hela arenan hans namn. Partiet har precis officiellt bestämt att stödja honom i presidentvalet.

Haavisto håller ett kort tal om att världsläget kräver samling.

– Vi lever i svåra tider, krig rasar i Europa. Nu gäller det att samla alla finländare kring samma bord.

Han förklarar också att presidentvalet i allra högsta grad är ett personval.

– Det är viktigt att alla kan delta i kampanjen, oavsett partitillhörighet, ålder eller bostadsort. Därför anser jag det naturligt att kandidera genom valföreningen.

Råd till partifolket: "Prata med dem som står i bakersta raden"

Haavisto säger han ogärna ger råd åt andra men vill ändå komma med ett sådant. Han berättar om hur han under parkfesten på Seinäjoki Pride i går där det annars var god stämning såg ett gäng som stod i utkanten av parken och ropade i något helt annat än god Pridestämning.

– Jag gick fram och hälsade och frågade hur det går. De tog av sig mössorna och vi talade om De Grönas besök i Seinäjoki. Till slut lovade en del av dem till och med att rösta på mig, säger Haavisto.

Han hälsar att möten är det viktigaste i politiken.

– På tillställningar finns det ofta de som står längst bak eller på sidan om och lyssnar. Det är just dem vi behöver nå nu, just de som är viktiga. Glöm aldrig dem som står i bakersta raden.

När Haavistos tal är över stiger hela det samlade partiet upp och ger stående ovationer. Många i publiken har gröna I love Pekka-gnuggtatueringar på armen.

Marianne Sundholm

Virtas linjetal: "Om fyra år kommer vi tillbaka starkare än någonsin"

Nyvalda ordförande Sofia Virta visar vägen för De Gröna i sitt linjetal på partimötet i Seinäjoki.

Hon ställer målet högt: vid nästa riksdagsval ska partiet göra comeback som ett större och mer inflytelserikt parti. Före det ska de göra Pekka Haavisto till president, göra ett lyckat EU-val och säkra fler platser i kommunal- och välfärdsområdesvalet.

– Om tio år ska här stå en grön statsminister, säger Sofia Virta.

I talet sammanfattar hon att den gröna politiken behövs mer än någonsin, både för de liberala värderingarnas skull, för försvaret av mänskliga rättigheter, för Finlands socialpolitik och för den ekonomiska politiken.

"Finland är inte det enda landet som vill locka gröna investeringar"

Virta sänder hälsningar till Ständerhuset och säger det inte spelar någon roll vad den gröna omställningen kallas, men att Finland måste hålla fast vid åtgärder för att nå klimatmålen. Hon varnar för att de gröna investeringar som Finland suktar efter kan landa i andra länder.

– Vi är inte det enda landet som har kommit på att det skulle vara fint att vara en stormakt i den gröna omställningen. Det här är historiskt sett den största möjligheten att säkra att Finlands ekonomi står på stadig grund i framtiden.

– Om de i Ständerhuset inte förstår att främja den här möjligheten på alla sätt som är möjliga kommer vi i opposition att göra allt vi kan för att lossa handbromsen för att trygga både ekonomin och klimatet.

I den version av Virtas tal som journalisterna fick på papper fanns det avsnitt också på svenska, men dem hoppade Virta över.

Marianne Sundholm

Partifolket om sin nya ordförande: Karismatisk, ärlig och driven

Maria Ohisalo omfamnar sin efterträdare Sofia Virta. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Svenska Yle frågar partifolk på plats i Seinäjoki vad de tycker om sin nya ordförande. Hon beskrivs som en ledare som kommer att driva en förändring inom partiet.

– Hon är jättekarismatisk, en ärlig människa som är jättebra på att lyssna på alla. Jag tror de Gröna får ett öppnare ansikte utåt, säger Ville Niinistö, EU-parlamentariker, om nyvalda partiledaren Sofia Virta.

– Sofia Virta är en otroligt karismatisk och kunnig politiker. Hon utstrålar en iver för att förändra och utveckla partiet, säger Amanda Pasanen, ordförande för De Grönas fullmäktigegrupp i Helsingfors.

– Vi har haft en fin tävling. Med Sofia i ledningen kommer partiet att byggas upp och förnyas. Jag stöder henne fullständigt, säger Saara Hyrkkö som var Virtas motkandidat.

Marianne Sundholm

Pekka Haavisto höll tal på Seinäjoki pride

Pekka Haavisto håller tal i en paviljong med ballonger i regnbågens alla färger.

De Grönas tidigare ordförande, utrikesministern och nyannonserade presidentkandidaten Pekka Haavisto tog paus från De Grönas partimöte en stund för att hålla tal på Seinäjoki Pride som också ordnas i staden i dag.

Haavisto hälsade att han var glad att se så många på plats som aktivt främjar mänskliga rättigheter.

– Vi ska inte låta gamla skuggor falla över oss utan aktivt fortsätta jobba för mänskliga rättigheter. Ser man på vår närhistoria har det skett flera förändringar, sa Haavisto.

Han påminde om både jämlika äktenskapslagen och translagen och sa att ingen av de lagarna är perfekta, men att alla har varit ett steg i rätt riktning.

– Ingen av de förändringarna hade skett utan den gemenskap som ni här på plats i dag utgör.

Marianne Sundholm

Anna Moring är De Grönas nya partisekreterare

Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

De Gröna har valt Anna Moring till ny partisekreterare. Moring är 44 år gammal Helsingforsbo, har haft olika förtroendeuppdrag inom De Gröna i femton år redan och blir De Grönas första svenskspråkiga partisekreterare.

Moring är filosofie doktor och jobbar i dag som verksamhetsledare för Nätverket för familjers diversitet.

Marianne Sundholm

Virta: "Om tio år utmanar vi statsministerpartiet"

Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nyvalda partiordförande Sofia Virta ställer målet högt för De Gröna:

– Om tio år ska det här laget utmana statsministerpartiet, säger Virta.

Virta håller pressträff i Seinäjoki strax efter ordförandevalet.

Nu måste De Gröna bli ett alternativ för så många väljare som möjligt, säger hon, och också synas i fler politiska områden än i arbetet för klimat och miljö.

– Vi har lösningar för väldigt många av kriserna i Finland men vi måste vara mer aktiva för att se till att varje finländare vet vad det gröna alternativet är.

"Vi måste prata mer om ekonomi"

Sofia Virta säger att De Gröna under valrörelsen borde ha varit tydligare med att partiet vill ta ansvar för landets ekonomi och för skuldsättningen.

Hon tycker partiet måste ta en aktivare roll framför allt i att prata om ekonomi.

– Vi vill säkra en ekonomi som tryggar välfärden. Det här partiet förstår att det inte kommer in pengar bara genom beskattning.

Virta säger att Finland behöver rättvist reglerad konkurrens och en välmående marknadsekonomi. Hon ser den gröna omställningen är den största möjligheten någonsin för att balansera Finlands offentliga ekonomi och stärka välfärden.

– Vi har lösningarna, men nu ska vi tala om dem modigare.

Marianne Sundholm

Virta fick 2 700 av 4 700 röster

Sofia Virta med blombukett
Bild: Lehtikuva

De Gröna har valt ny partiordförande på sitt partimöte i Seinäjoki.

Det blir Sofia Virta som leder partiet. Virta är 32 år gammal och pedagogie magister från S:t Karins och har jobbat som lärare, terapeut och företagare. Hon har också en stor följarskara på Tiktok.

Virta är invald i riksdagen sedan 2019 och fick 5 500 röster i riksdagsvalet. Hon är också invald i både S:t Karins stadsfullmäktige och i fullmäktige för Egentliga Finlands välfärdsområde.

Inför ordförandevalet höll De Gröna en riktgivande medlemsomröstning som Virta vann. Över 4 700 medlemmar röstade i ordförandevalet, det är närmare 60 procent av de röstberättigade. Sofia Virta fick över 2 700 av rösterna.

I sitt tal tackar Sofia Virta både partiet, Finland och sina närmaste för att en ensamstående mamma som hon alls har en möjlighet att bli partiordförande.

Hon påpekar också att partiet väljer ny partistyrelse under lördagen och att hon ska leda De Gröna tillsammans med dem, för att "bygga ett tryggare Finland för alla, och en mer hållbar värld".

– Nu finns det inte längre Team Sofia, nu finns det bara det gröna laget.

Catariina Salo

Ohisalo höll sitt sista linjetal som De Grönas ordförande

Maria Ohisalo öppnade De Grönas partimöte. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Avgående ordförande Maria Ohisalo öppnade De Grönas partimöte i Seinäjoki på lördagen. I början av sitt sista linjetal som ordförande koncentrerade sig Ohisalo på förnyelsen av partiet.

– Vi måste också i fortsättningen vara en rörelse som det är lätt att komma med i. Det räcker att du har hjärtat på rätt plats, och en vilja att förändra världen.

Regeringsbildaren Petteri Orpo (Saml) och de pågående regeringsförhandlingarna får sig också en känga. Ohisalo lyfter tre punkter som inte övertygat; klimatpolitiken, EU-politiken och invandringsfrågorna.

– Jag är inte intresserad av ifall den kommande regeringen kallar det den gröna omställningen, blåvita omställningen eller den gula omställningen eller vad som helst. Jag är intresserad av gärningar, säger Ohisalo.

Under en stor del av talet tackade avgående ordföranden de aktiva inom partiet, utrikesminister Pekka Haavisto fick specialtack.

Haavistos kampanj inför presidentvalet syns överallt på partidagarna och kandidaten själv drog ner rungande applåder under Ohisalos tal.

Marianne Sundholm

670 på plats i Seinäjoki

Sofia Virta och Saara Hyrkkö diskuterar på plats på De Grönas partimöte.
Partiordförandevalet stod mellan Sofia Virta och Saara Hyrkkö. Bild: Lehtikuva

Det är Saara Hyrkkö och Sofia Virta som ställt upp som kandidater för ordförandeposten.

Hyrkkö och Virta har mycket gemensamt men också en hel del som skiljer dem åt. Hyrkkö är från Esbo och Virta från S:t Karins, båda är riksdagsledamöter för andra perioden. Du kan läsa mer om kandidaterna i Svenska Yles intervjuer med dem.

I en enkät Yle gjorde nyligen stod det extremt jämnt mellan kandidaterna: båda fick ett stöd på 46 procent.

Det är omkring 670 personer på plats på De Grönas partimöte i Seinäjoki. 383 av dem är mötesdelegater och 100 är i reserv. Resten är inbjudna gäster, frivilligarbetare och journalister.

Nya: paketissa on 10 artikkelia