- Enligt US Geological Survey hade jordbävningen en magnitud på 6,8.
- Skalvet skedde på 18,5 kilometers djup. Jordbävningens epicentrum låg i Atlasbergen. Marockos geofysiska centrum uppger att skalvet inträffade strax efter klockan 23 lokal tid (22 GMT) i området Ighil, ett bergområde med små jordbruksbyar cirka 70 km sydväst om Marrakech.
- Enligt regeringen har över 2 000 människor dött i jordbävningen och över 2 000 har skadats. Av de skadade uppges över 1 400 vara svårt skadade.
- Jordbävningen har skördat flest offer utanför städerna i det otillgängliga bergsområdet.
- I Marrakech har byggnader i den gamla staden – som hör till Unescos världsarv – skadats eller förstörts.
- Många världsledare, bland dem Emmanuel Macron, Volodymyr Zelenskyj, Narendra Modi och Olaf Scholz har uttryckt sitt medlidande och erbjudit stöd.
Över 2 100 döda i kraftigt jordskalv i Marocko – seismolog: Dödssiffran kan stiga till 10 000
Marocko har drabbats av det kraftigaste jordskalvet på 120 år.
Över 2 100 personer har mist livet i jordbävningen
Totalt 2 122 personer har omkommit i jordbävningen i Marocko, meddelar landets inrikesministerium. Över 2 400 personer uppges ha skadats, över hälften av dem allvarligt.
Spaniens försvarsministerium har skickat transportflygplan med 56 räddningsarbetare och fyra hundar som kan hjälpa med att leta efter människor i rasmassorna efter skalvet.
Frankrikes president Emmanuel Macron uppger att de står redo att skicka hjälp så fort marockanska myndigheter anser det behövas.
Jordbävningen är den dödligaste i landet sedan ett skalv nära Agadir 1960, där över 12 000 personer miste livet.
Källa: AFP
Unesco hjälper Marocko bedöma skadorna på kulturella världsarv
FN:s kulturmyndighet Unesco kommer att hjälpa Marocko med att analysera skadorna på kulturarv. Unesco ska också bidra med planering för hur kulturarven kan repareras.
Jordbävningen slog hårdast mot Medina, också kallad Gamla stan i Marrakech. Medina finns på Unescos lista över världsarv.
Unescos regionala direktör Eric Falt säger till brittiska BBC att en plan för hur världsarvet ska repareras är nödvändig.
Marrakech är en viktig ort för Marockos turism. Staden väntade upp till 13 miljoner besökare 2023.
Den marockanska staten har ännu inte bett om utlandshjälp
Chefen för internationell katastrofhjälp på Finlands Röda Kors, Marko Korhonen, säger att det finns två möjliga orsaker till varför de ännu inte har bett om hjälp.
– Det kan bero på att de har bedömt att de kan hantera katastrofen själva, eller på att de inte har kommit åt alla drabbade områden och därför inte har kunnat bedöma i vilken utsträckning hjälpen behövs, säger Korhonen.
Det är möjligt att Marocko ber om hjälp då man har hunnit bedöma situationen.
Finlands Röda Kors är beredda att vara på plats inom ett par dagar med mat, vatten, vårdpersonal och tält för dem som har mist sina hem.
– Hur många som kan skickas är ändå begränsat eftersom språkkunskaper i arabiska eller franska är viktiga.
Försändelser kan i första hand skickas från länder som är närmare, till exempel Spanien i det här fallet, säger Korhonen från Finlands Röda Kors.
UM: Ingen finländare har rapporterats skadad
Utrikesministeriet har än så länge inte fått in några uppgifter om finländare som skulle ha omkommit eller skadat sig i skalvet som inträffade sent på fredag kväll.
Drygt 90 finländare hade fram tills i går kväll lämnat in en reseanmälan för Marocko, uppgav UM till STT i morse.
Ministeriets konsulära chef Jussi Tanner meddelade i går att uppskattningsvis 200 finländare befinner sig i Marocko.
Skalvet har officiellt krävt 2 012 människors liv, men dödssiffran befaras stiga ytterligare.
Källa: STT
Andra natten utomhus för många
Många mänskor i de jordbävningsdrabbade områdena i Marocko har tillbringat två nätter utomhus efter jordbävningen som inträffade sent på fredagskvällen.
Barn och vuxna har legat insvepta i filtar på gator och i parker. En del har förlorat sina hem och andra är rädda för att deras hus ska falla samman.
Experter varnar nu för efterskalv som kan leda till att de hus som redan har skadats kollapsar helt.
Den gamla stadsdelen i Marrakech har svåra skador och där riskerar många hus att rasa.
Källa: Reuters
Över 2 000 dödsoffer har bekräftats
Dödssiffran fortsätter att stiga i det jordbävningsdrabbade Marocko. Myndigheterna har bekräftat 2 012 dödsfall.
Minst 2 059 personer har skadats, 1 404 av dem allvarligt, uppger den statliga tv-kanalen.
Spaningarna efter överlevande i rasmassorna fortsätter. Dödssiffran befaras stiga ytterligare då räddningsarbetare når svåråtkomliga byar i bergen.
Källa: Reuters
Dödssiffran stiger över 1 300
Sent på lördagskvällen finsk tid meddelade Marockos inrikesministerium att dödssiffran hade stigit till 1 305.
Ytterligare 1 832 personer uppgavs vara skadade. Av dem ska hela 1 220 vara i kritiskt skick.
På lördagskvällen hade de marockanska myndigheterna inte formellt bett omvärlden om hjälp, vilket är en förutsättning för att en humanitär hjälpoperation ska kunna inledas.
Källa: AP
Tre dagars landssorg, men bistånd kan behövas i flera år
Marocko har utlyst officiell landssorg i tre dagar på grund av nattens jordskalv som har kostat minst tusen människor livet.
Kung Mohammed VI har vid ett krismöte slagit fast att alla offentliga byggnader ska sorgflagga i tre dagars tid, meddelade landets officiella nyhetsbyrå MAP på lördagskvällen.
Kungen gav också order om att de som behöver det ska få husrum, mat och andra förnödenheter. Ett konto för bidrag till skalvhjälpen ska också inrättas.
Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen IFRC konstaterar i sin tur att biståndsbehovet i Marocko kan sträcka sig över flera år.
Enligt IFRC är de första 24 till 48 timmarna kritiska för räddningsarbetet, men därefter kommer hjälpbehovet i den drabbade regionen att kvarstå länge.
Källa: AFP
Över tusen döda, åtminstone 1 200 skadade efter skalvet – Algeriet återupptar kontakten
Marockos inrikesministerium meddelar att 1 037 personer mist livet och åtminstone 1 204 skadats i jordbävningen.
Grannlandet Algeriet meddelar att deras luftrum är öppet för humanitär hjälp och leveranser som behövs för arbetet efter jordskalvet.
Algeriet och Marocko avbröt sina diplomatiska relationer för ungefär två år sedan, men säger sig nu vara beredda att bidra med hjälp om Marocko ber om det.