Hoppa till huvudinnehåll
En palestinsk man bär en skadad pojke i Rafah efter att Israel återupptagit flygbombandet mot Gaza 1.12.2023.
En palestinsk man bär en skadad pojke i Rafah efter att Israel återupptagit flygbombandet mot Gaza 1.12.2023. Bild: Lehtikuva / AFP / MOHAMMED ABED

Eldupphöret är över, Gazaborna bombas, flyr och söker efter överlevande

Vi rapporterar om det senaste i konflikten mellan Hamas och Israel.

Gjord av

Konflikten mellan Israel och Hamas

Karta över Gazaremsan med gränsövergångarna Rafah (söderut vid egyptiska gränsen) och Erez (norrut) och städerna Khan Younis och Gaza City markerade. Även vattendraget Wadi Gaza som skiljer norra Gaza från södra Gaza är markerat på kartan.
Karta över Gaza, som indelas i en nordlig och en sydlig del av Wadi Gaza. Bild: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap
Dan Helenius

Israelisk flygräd mot Hizbollah i Syrien

Israel har under natten bombat den libanesiska Hizbollah-milisens baser i Syrien. Två syriska milismän som strider för Hizbollah dödades i flygräderna, uppger den syriska organisationen SOHR.

Flygräderna mot mål i närheten av Syriens huvudstad Damaskus kom under ett dygn efter eldupphöret på Gazaremsan löpte ut.

Källor: AFP, Reuters

Dan Helenius

Tunga attacker mot Khan Yunis

Israel har trappat upp sitt bombardemang av mål på södra Gazaremsan, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Det hårdast utsatta området är kring staden Khan Yunis. Den israeliska militären gav i går invånarna i staden order att lämna området för sin egen säkerhet.

Khan Yunis har över 200 000 invånare. Utöver det flydde ett stort antal civila palestinier till staden under de massiva israeliska bombardemangen av norra Gaza tidigare i kriget.

Hälsovårdsmyndigheterna på Gazaremsan uppger att 200 personer har dödats i israeliska flygräder sedan eldupphöret avslutades på fredagsmorgonen.

Källor: Reuters, AFP, AP

Vendla Fagerudd

Israel planerar lönnmord på Hamasledare i utlandet

Israel planerar lönnmord på ledare för extremistgruppen Hamas i utlandet, efter att kriget i Gaza är över, det rapporterar Wall Street Journal.

Enligt tidningens israeliska källor planeras lönnmord åtminstone i Libanon, Turkiet och Qatar.

Den långsiktiga lönnmordsplanen sträcker sig enligt tidningen över flera år, och målet för Israel är att döda Hamas ledare, som landet anser att är skyldiga till attacken den 7 oktober.

Enligt Israel dog omkring 1 200 människor i attackerna den dagen.

Bland annat EU och USA har klassat Hamas som en terrororganisation.

Sara Torvalds

Flera i gisslan uppges ha dött

Minst sju personer som togs till fånga av Hamas i samband med terrorangreppet mot Israel den 7 oktober uppges ha dött.

En 85-årig man från kibbutzen Nir Oz har under fredagen bekräftats avliden av sin familj. Enligt kibbutzen har ytterligare två personer i gisslan från samma kibbutz också avlidit.

En 56-årig kvinna som var daghemslärare uppges ha dött. Hennes man ska ha dödats den 7 oktober.

Den tredje döda personen från Nir Oz uppges vara en 55-årig fotograf och volontär inom den israeliska räddningstjänsen. Enligt brittiska BBC togs han och hans fru och parets två döttrar som gisslan av Hamas. Frun och döttrarna ska ha släppts under vapenvilan, men mannen dog i fångeskap.

Israel uppgav på fredagen att ytterligare två personer i gisslan har avlidit. Den ena uppges vara en 19-årig israelisk soldat, medan den andra uppges vara en 65-årig kvinna från kibbutzen Beeri.

Senare på fredagen kom beskedet att en 75-årig man från kibbutzen Nir Oz också har avlidit. Hans dotter hörde till de personer i gisslan som befriades på torsdagen.

En 26-årig ljudtekniker som togs till fånga av Hamas i samband med musikfestivalen i Re'im uppges också ha dött under fångenskapen.

Källa: BBC, AFP

Notisen uppdaterades kl. 21.18 med uppgifterna om ytterligare två gisslantagna som har dött.

Maria von Kraemer

Qatar: Förhandlingarna fortsätter

Qatars utrikesministerium skriver på X att man beklagar ”Israels förnyade aggression mot Gaza”. Qatar försäkrar samtidigt att förhandlingar pågår med målet att skapa en ny humanitär paus. Enligt ministeriet försvåras förmedlingsprocessen nu ändå av bombningarna.

Qatar fördömer det ”kollektiva straff” som de civila utsätts för och de påtvingade evakueringarna.

Maria von Kraemer

Israels anfall återupptogs: Gazabor flyr från sina hem och letar efter överlevande

I spillror av hus som förstörts av bomber i staden Rafah i södra Gaza har invånarna desperat burit på skadade barn och sökt efter överlevande.

Liknande scener utspelade sig också på andra håll på den ödelagda Gazaremsan på fredagen. Invånarna flydde från sina hem och förde sina döda och sårade till sjukhus efter att stridigheterna återupptogs mellan Israel och Hamas efter att

En palestinsk familj reser med motorcykel mot säkrare områden efter att Israel återupptagit attackerna mot Rafah i södra Gaza den 1 december 2023.
En palestinsk familj reser med motorcykel mot säkrare områden efter att Israel återupptagit attackerna mot Rafah i södra Gaza den 1 december 2023. Bild: Lehtikuva / AFP / MAHMUD HAMS

den veckolånga vapenvilan avbrutits.

I takt med de återupptagna israeliska flyganfallen strömmade Gazaborna ut ur sina hem för att bege sig mot säkrare områden. Gatorna har fyllts av bilar, traktorer, kärror, cyklar och framför allt människor till fots.

I Khan Yunis berättar invånarna om intensivt bombande.

– Vi har ingen mat, inget vatten, inga kläder, säger en flyende Gazabo.

Källor: AFP, Reuters

Maria von Kraemer

Unicef: Passivitet mot Gaza innebär ”godkännande” av dödandet av barn

FN:s barnfond Unicef vädjade på fredagen om en varaktig vapenvila i Gaza, och säger att passivitet innebär ”ett godkännande av dödandet av barn”.

Den en vecka långa vapenvila mellan Israel och Hamas har kollapsat och attackerna mot Gaza fortsätter.

– En varaktig vapenvila måste genomföras. Inaktivitet, i grunden, är ett godkännande av dödandet av barn, sa James Elder, talesperson för Unicef, vid en pressträff som sändes via video från Gaza.

Också FN:s generalsekreterare Antonio Guterres Goterresch beklagar att de militära operationern har återupptagits i Gaza.

Källor: Reuters, AFP

Maria von Kraemer

Israel släpper flygblad med varningar för invånarna i södra Gaza

Invånare i Gaza säger att Israel har släppt flygblad över delar av södra Gaza och att människor uppmanas att lämna sina hem öster om staden Khan Yunis.

I broschyrerna varnas det för att Khan Yunis nu är en ”farlig stridszon”.

Flygbladen antas signalera att Israel förbereder en bredare offensiv. Hittills har de israeliska attackerna fokuserat på den norra delen av Gazaremsan.

Hundratusentals människor flydde från norra Gaza tidigare under kriget, och många tog skydd i Khan Yunis och andra städer i söder.

Den israeliska armén sa på fredagen att man i och med återupptagandet av striderna har publicerat en karta för att ge Gazabor råd om säkra områden för evakuering.

Vapenvilan slut

Israeliska stridsflyg gick på fredagen till attack mot Hamas mål i Gaza strax efter att en veckolång vapenvila löpt ut.

Attacker riktades bland annat mot samhället Abassan öster om staden Khan Yunis, uppger Gazas inrikesministerium. En annan attack drabbade ett hem nordväst om Gaza City.

Höga, kontinuerliga explosioner har hörts på Gazaremsan och svart rök har vällt upp från territoriet.

I Israel ljöd sirener i tre områden nära Gaza som varning för inkommande raketbeskjutning, vilket tyder på att Hamas också har återupptagit sina attacker. Eldupphöret började den 24 november. Det varade först i fyra dagar och förlängdes sedan i flera dagar med hjälp av medlarländerna Qatar och Egypten. Källor: AP, Reuters

Daniel Ekblad

Netanyahus kontor: Hamas ska förgöras

I ett uttalande från Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kontor bekräftas det att striderna återupptagits.

Man motiverar det genom att säga att Hamas inte överlämnade några namn på gisslan som skulle friges, och att Hamas anföll israeliska byar med raketer i morse.

I uttalandet återupprepas målsättningarna: Befria gisslan, förgöra Hamas, och garantera att Gaza inte längre är något hot för israeler.

Källa: Times of Israel

Senaste nytt: paketissa on 10 artikkelia

I världscupen i längdski­dåkning tävlade damerna på lördags­för­mid­dagen i Gällivare. Segern gick till USA och de övriga pallplatserna till Sverige. Kerttu Niskanen fick nöja sig med en 22:a plats och Krista Pärmäkoski var 25:a.

Att se hur förvånad någon kan bli då de får uppleva något som egentligen är omöjligt, sporrar Kimmo Erkkilä att satsa helhjärtat på trolleriet.