Hoppa till huvudinnehåll

Art B&B i Jurva, ett konstens och kreativitetens Villa Villekulla

Juha Järvinen och Mikki Paajanen grundade ett pensionat där gästerna får göra vad de vill

Art B&B ligger några kilometer från Jurva centrum, hemma hos Juha Järvinen. Sexbarnsfamiljen bor i en gammal folkskola. Det är ett annorlunda värdshus: gästerna får leva med i den ibland kaotiska barnfamiljsvardagen, men också göra något kreativt.

På Art B&B kan man fotografera, videofilma eller prova på Jurvas specialitet, träsnideri – här arbetar bildkonstnären Mikki Paajanen.

I sin ateljé på andra sidan gården handleder Juha konstvärdshusets gäster. Här visar han Egenlands programledare Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala hur man bearbetar en bit trä.

Själv tillverkar Juha shamantrummor. För honom är de i första hand konstverk.

– Jag har alltid uppskattat andlig konst, oftast framställer människan andliga konstverk med omsorg, säger han.

Här kan man till exempel tillverka en egen trumma. På Art B&B behöver man inga förhandskunskaper, man får hjälp och råd med allt.

Juha tar gärna gästerna med sig ut i naturen. Ofta blir det ett besök till det här gamla stenbrottet, som förvandlats till en sjö.

För utlänningar är det en otroligt stor upplevelse att man kan gå ut i naturen var som helst, det är bara att gå ut genom dörren. Finländarna har alltid hämtat sin inspiration från naturen.

Juha Järvinen

Tidigare hade Juha Järvinen ett företag som tillverkade fönsterbågar. Företaget gick i konkurs, och Juha insjuknade i depression.

Under året med basinkomst vågade Juha Järvinen grunda en ny firma.

Nu säljer han sina egenhändigt tillverkade trummor runt hela världen.

Under flera års tid var Juhas familj medlemmar i couch surfing-organisationen, och flera främlingar har övernattat på deras soffa. I takt med att Airbnb blivit populärt har soffsurfning, som grundar sig på frivillighet, minskat.

Juhas vän Mikki Paajanen föreslog att de skulle grunda ett "Artbnb" där man kunde övernatta, och samtidigt göra något kreativt.

Juha är en person som får saker att hända på ett avslappnat sätt, han stressar aldrig. Fastän gästen skulle stressa tar han det bara lugnt. Det är terapi. Juha är terapi.

Mikki Paajanen

Det här konstnärskollektivet sprider kärlek, acceptans och en större förståelse om världen. Det finns alltså en plats där godhet och skönhet ökar.

Publiktips till Egenland

Det här är inget vanligt härbärge. Hos familjen Järvinen finns nämligen bara en regel: Det finns inga regler.

Juha tror att barn lär sig att bete sig genom att ta modell av andra bättre än genom att ta emot order. I den här artikeln berättar familjen mer om sin livsfilosofi (Kodin Kuvalehti, på finska).

– Barn, vuxna och djur, alla följer de med vad som händer och hittar sedan sin plats. I huvudsak tror jag att människor kan bete sig väl.

Samma regel gäller för Art B&B: här kan man syssla med kreativ verksamhet utan regler eller tidtabeller. Ibland får man nya idéer genom att göra ingenting, säger Juha.

Både kreativitet och rädsla smittar. Och rädslan sätter stopp för kreativitet och experimentlusta.

Juha Järvinen

Det här är ett av Egenlands resmål som publiken tipsat om.

Mer än 100 resmål finns på Egenlands karta, kolla in den här!

Gjord av

Eva Pursiainen

Publicerad 12.1.2020 7:00

På andra språk