Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen till Puolanka – ännu hinner du vända om

Pessimism = en generell övertygelse om att allt är uselt, och tenderar bli ännu sämre.

I Finland bor bevisligen världens lyckligaste folk. Men i landets medelpunkt finns ett gäng dystra typer.

I Puolanka rasar invånarantalet med fart. Det föds väldigt få bebisar, de unga flyttar bort och äldreboendet fylls av folk.

Pessimismen har blivit kommunens varumärke och ett sätt att marknadsföra sig på. “Ska det nu tjäna nånting till?” sammanfattar rätt så bra hur man ser på livet i den här delen av Kajanaland.

Med hjälp av pessimismdagarna som varje år firas den 1.1–31.12, vill man locka turister till Puolanka.

Om något kan gå fel, så går det fel.

Puolankas pessimister

Tommi Rajala är verksamhetsledare för Puolankas pessimister och växte upp i kommunen. Strax före deras andra barn skulle födas flyttade han och hans familj från Rom tillbaka till Puolanka.

– Vår tanke var att vi skulle hålla ett mellanår här och sedan fortsätta tillbaka ut i världen. Min fru for till Budapest redan för drygt två år sen, men på nåt sätt fastnade jag här i Puolanka.

Då invånarantalet sjunker är pessimismen det enda som blir kvar. Och finns det endast pessimisim kvar, ja då öser vi allt vi kan ur pessimismen.

Tommi Rajala

Puolankas pessimister grundades år 2006. Efter tio år var verksamheten nära att ta slut, i brist på aktiva medlemmar.

Rajala kom på idén att modernisera pessimismen. På hans initiativ har pessimisterna ryckt upp sig med bland annat humoristiska Youtube-videor och en Pessimistmusikal som visades förra sommaren.

Inte lyckades vi med det här heller. Nåt ställe som heter “Kivijärvi” dör tydligen ut snabbare än vi gör.

Puolankas pessimister

Pessimisterna startade ett grill-café, för till och med pessimister tycker att torget såg för dystert ut då grillen stod tom.

Från grillen fick man förutom mat köpa pessimistiska kringprodukter, som kylskåpsmagneter, broscher och t-skjortor.

Då du tror att du är på botten, så är det bara en mellanbotten.

Puolankas pessimister

Grillen blev olönsam och stängdes under hösten, men pessimismen puttrar på. Det gick nämligen så att BBC gjorde en artikel och en video om världens mest pessimistiska stad och nu haglar intervjuförfrågningarna över Tommi Rajala. Folk från olika håll i världen vill ha kontakt med honom.

Den mediala uppmärksamheten kommer knappast ändå att synas i Puolanka.

– Vem skulle nu komma till Puolanka från Kanada eller Italien bara för de där rubrikerna? Effekten är snarare den att vi får lite mer synlighet här i Finland igen, konstaterar Rajala.

Pessimisterna kan alltså i lugn och ro fortsätta sin dystra tillvaro. Nu har de i stället för grillen skaffat sig ett helt hus.

I pessimisthuset kommer man att starta ett sommarcafé och en restaurang, och gårdsplanen får nästa sommar fungera som scen för den Nya Pessimistmusikalen.

Pessimisternas framtid ser alltid bedrövlig ut. Jordens undergång är nära, coronaviruset tar kål på alla, vintern är annullerad och knappast blir det någon sommar heller. Men den Nya Pessimistmusikalen kommer.

Tommi Rajala

Le… imorgon är allting ännu värre.

Puolankas pessimister

Se videon om pessimistiska Puolanka på Yle Arenan.

Det här är ett av Egenlands resmål som publiken tipsat om.

Mer än 100 resmål finns på Egenlands karta, kolla in den här!

Gjord av

Kaisa Kumpula

Publicerad 9.2.2020 7:50