Hoppa till huvudinnehåll

Bold voyage

500 km rodd för Östersjön

Medlemmarna i den ideella föreningen Bold Projects rodde från Stockholm till Helsingfors för att samla in pengar för Östersjön. Valtteri Ikäheimo berättar om äventyret.

Det är viktigt att man har tänkt på säkerhet och att man verkligen packat med allt som krävs. Man kan inte ro i 12 timmar och sedan komma ihåg att man glömt vatten. När du är i båten så är du fast tills du kommer iland.

Vi ringde i förväg upp mer erfarna roddare som gav oss råd om hur vi skulle förverkliga rodden och sedan tränade vi teknik på roddstadion i Helsingfors med roddföreningen SMARK. Utöver det så forskade vi mycket i roddsporten och gick sjösäkerhetskurser.

Högtalaren och musik hjälper massor då det känns tungt och det är roligt då alla kan bidra med låtar så att alla hålls på bra humör.

I ett skede fanns det två olika vägar man skulle ha kunnat ta, den ena kortare men blåsigare och den andra längre men i lä. Efter tvisten valde vi att ta den längre men säkrare vägen som gick igenom Föglö, sydost om Ålands skärgård. Man måste lita på varandra och sedan helt enkelt kompromissa. Viktigast är att man håller humöret uppe och fortsätter ro åt rätt håll.

Jag tror vi alla överraskades över att själva rodden var lättare än vad vi trott. Då menar jag inte att det skulle ha varit lätt men vi var välförberedda.

Svårare delen av projektet var förberedelserna som gjordes före rodden med marknadsföring, kommunikation, konstruktion av donationsplattform och sökande av sponsorer. Det var ibland otroligt tufft!

Nästa gång skulle vi säkert packa maten bättre så att den inte förstörs då vågorna kommer in över relingen. Maten var onödigt våt i slutet av resan.

Vårt mål var ganska ambitiöst och tyvärr nådde vi inte upp till det men 12000 euro lyckades vi ändå samla in. Största delen av donationerna kom från privatpersoner.

Vi kommer i slutet av juni att försöka springa fem ultramaratons á 50 km på fem dagar i Finlands skogar. Samtidigt vill vi samla in pengar för Mieli.fi. Detta projekt är lite mera spontant eftersom covid-19 ändrade på våra ursprungliga planer.

Gjord av

Lasse Grönroos, Martin Huldin

Publicerad 15.6.2020 18:30