Hoppa till huvudinnehåll

"Om en månad är vi alla döda" - så kunde Helsingfors ha låtit under pestens höst 1710

Gör en tidsresa till år 1710 i Svenska Yle dramas ljudvandring Röster från pestens år.

Sätt på dig hörlurar och res genom hösten då 1185 pestoffer lades i jorden på gravgården utanför Helsingfors.

En del av personerna du träffar har funnits på riktigt, till exempel änkan Åkerlund, som från graven sjunger för sina barn.

Platsen, ryktena, förbuden, skräcken, sjukdomen, själaringningarna, liktransporterna och massgravarna har funnits.

Röster från pestens år är inspelad med så kallad binaural teknik. Om du lyssnar med hörlurar kommer du att befinna dig mitt inne i händelserna på pestkyrkogården.

Är du redo att börja?

Jag har väntat på dig. Vill du träffa några oss som levde sommaren 1710? Den hösten lades över tusen män, kvinnor och barn ner i jorden, här under dig. De finns alla kvar.

Jag vill att du tar flickorna med dig till Kotka på en tid. Slaktare Abram har bölder i ljumskarna. Jag är rädd att pesten har kommit till Helsingfors.

I september 1710 har pesten redan den lilla staden Helsingfors i sitt grepp. De flesta som får symtom - frossa, bölder, blödningar - dör inom några dagar.

Ingen vet hur smittan sprids, men många är rädda för miasma, osynliga moln av besmittad luft, som rör sig genom staden och tränger in i stugorna.

Det är brist på pestpräster, likbärare och gravgrävare.

Helsingforsbornas kroppar ligger och ruttnar på gatorna.

Pesten är sänd av Gud. Pesten sprids med miasma. Pesten sprids från de döda. Ni måste gräva snabbare och djupare.

Om en månad är vi alla döda.

Oktober är den månad som skördar flest pestoffer i Helsingfors.

Massgravar grävs och själaringningarna upphör, eftersom klockorna inte kan slå oavbrutet.

29 oktober 1710 kommer de första direktiven om smitthantering från landets generalguvernör.

Portarna på de hus, där farsoten har brutit ut, skola omedelbart märkas med ett svart kors. Dörrar och fönster skola spikas fast, förutom en dörr, vars nyckel skall innehas av den som tillsatts att vakta de sjuka.

Carl Nieroht, Finlands generalguvernör

Jag hette Carin Matzdotter. Jag begravdes den 2 november. Jag finns under dina fötter. Marcus Kårp. 2 november. Jag finns här borta. Snickare Wilck. 2 november. Snickare Wilcks syster. 2 november. Hans Bange. 2 november. Hans Banges hustru. Och våra två barn. 2 november.

Och vi som överlever: Vi håller minnena vid liv, så att ingen ska glömma. Dem som dog, dem som sörjde och dem som arbetade för att rädda liv.

Röster från pestens år öppnades som ett platsspecifikt audiodrama i Pestparken i Helsingfors sommaren 2020.

Arbetsgruppen bakom <em>Röster från pestens år</em> är Jessica Edén, Niko Ingman, Anna-Maija Kalén, Marina Meinander och Are Nikkinen.

Musiken är gjord av Timo Hietala och skådespelare är Martin Bahne, Riko Eklundh, Niklas Häggblom, Jonna Järnefelt, Iida Kuningas, Marika Parkkomäki, Cecilia Paul, Saga Sarkola, Mitja Sirén, Ole Øwre, Saga Sederholm, Juni Sonck, Freja Sonck och Rasmus Sonck.