Hoppa till huvudinnehåll

Tysta karaokebarer, tomma dansgolv och endast handsprit som flödar

Då coronapandemin slog till i våras slutade folk åka på kryssning. Man ville undvika folksamlingar och reserestriktionerna gjorde det också svårare att resa. För rederierna har coronapandemin inneburit den största ekonomiska katastrofen i modern tid, värre än efter Estoniaolyckan. Med hjälp av Vikingaandan tänker Viking Line ändå klara krisen.

En vardagskväll går knappt hundra resenärer ombord på Viking Grace från Åbo. Grace har kapacitet för 2 800 passagerare.

Frakten är viktig för Viking och den har inte påverkats så mycket av coronapandemin. Nöjesresorna har däremot fallit bort nästan helt.

Veckorna innan jul innebär i vanliga fall ett uppsving för rederiet. Nu är karaokebaren stängd och nattklubben håller bara öppet under veckosluten.

Rockmore Bar är den enda baren som är öppen kvällstid. Några damer önskar att trubaduren spelar musik av Juice Leskinen.

Jag försöker på alla spelningar ge mänskor glädje och möjlighet att uppleva känslor via musiken. Speciellt nu är det viktigt att få bort tankarna från det negativa som finns i världen.

Tapani Kangas, trubadur

Viking Lines trafik mellan Helsingfors och Stockholm är fortsättningsvis nedstängd. Trafiken på rutten Åbo–Åland–Stockholm är däremot igång.

Jag har åkt mellan Sverige och Finland i 30 år. Nu känns det väldigt annorlunda. Personalen är trevlig, men lite vemodig. Man känner att det är tufft, att de kämpar för att det här ska gå runt.

Susan Vestlund, Linköping

Coronapandemin är en ekonomisk katastrof för Viking Line. I september hade bolaget gått 35 miljoner euro på minus.

Vi har egentligen inte haft några problem med smittkedjor ombord på våra fartyg. Utmaningarna handlar om de ekonomiska förutsättningarna att bedriva verksamheten, eftersom efterfrågan har uteblivit.

Henrik Grönvik, kapten, Viking Grace]

Buffén är endast öppen under frukost. Alla får ta bröd och pålägg med en egen tång för att undvika att alla rör i samma bestick. Varm mat som plättar, bacon och köttbullar serveras av personalen.

Folk är lugnare och ingen skränar eller trängs. Det är bra att det överallt står att man ska hålla avstånd.

Charlotta Åberg, Nykarleby

Jag har inte sett en enda som skulle ha varit full, det är skönt att slippa det.

Marlene Rådman, Nykarleby

Inga barnfamiljer syns till ombord. Bollhavet har tömts på bollar för att minska risken att sprida coronaviruset. Handdesinfektion finns utplacerat på många ställen och städningen är noggrannare än vanligt.

Viking Line har haft samarbetsförhandlingar och 180 tjänster försvinner från rederiets landorganisation, Största delen av personalen är helt eller delvis permitterad. Just nu är cirka 1 200 permitterade.

Viking Grace har världens största taxfree-butik till havs, enligt butikschef Jamppe Haakana. I vanliga fall jobbar 22 personer under ett arbetspass i taxfreen, nu har antalet minskat till endast sex personer.

Jobbet är annorlunda och vi har mycket mera att göra. På morgonen jobbade jag på bildäck och har inte hunnit byta kläder ännu. Sedan har jag varit i kassan, där har jag inte jobbat sedan 1997.

Jamppe Haakana, butikschef

Flera i personalen talar om Vikingaandan och att den har blivit starkare. Vikingaandan innebär att man håller ihop och jobbar mot ett gemensamt mål. Man försöker göra jobbet ombord smidigt och hjälpa varandra.

Många har vinnlagt sig om att vi ska klara det här. Och det kommer vi att göra. Men det krävs en hel del tålamod och det kommer att ta tid innan vi är tillbaka i normal verksamhet.

Henrik Grönvik, kapten, Viking Grace

Gjord av

Linda Söderlund

Publicerad 18.6.2020 6:06