Hoppa till huvudinnehåll

Få turister får uppleva kaamos och norrsken i år

I Finlands nordligaste kommun Utsjoki stiger solen över horisonten nästa gång i mitten av januari. Mörkret påverkar många negativt, men kaamos har samtidigt blivit en turistattraktion och en viktig inkomstkälla. I år är coronapandemin däremot en katastrof för Lapplandsturismen.

Polarnatten är den period då solen inte stiger över horisonten. I Finlands nordligaste kommun Utsjoki är polarnatten 52 dygn lång och under den tiden syns solen inte alls.

Det finska ordet kaamos används ofta som en synonym för den mörka tiden av året, men kaamos betyder egentligen den tid då solen befinner sig under horisonten hela dygnet.

Det svenska ordet för kaamos är polarnatt eller midvintermörker.

Under polarnatten är dagarna dunkla, men under fyra timmar mitt på dagen ändå så pass ljusa att det går att läsa en bok utan extra belysning. Redan under tidig eftermiddag börjar det ändå bli mörkt.

Det är olika hur folk upplever och mentalt klarar av polarnatten. Men överlag är folk mera hemma och inomhus. Man ser på tv, läser, handarbetar och myser.

Vuokko Tieva-Niittyvuopio, kommundirektör i Utsjoki

Mörkret gör folk trötta och olika grader av mörkerdepression är rätt vanligt. Men det finns faktiskt också de som lever upp av mörkret, blir mera energiska och effektivare på jobbet.

I Finland börjar polarnatten i Utsjoki längst i norr och fortsätter sedan söderut till norra polcirkeln. Den finska resesajten Expedia upprätthåller en polarnattsräknare för olika orter (fungerar bäst på desktop).

Petra Laiti är hemma från Enare och bosatt i Helsingfors. Hon tycker att det är lättare att stå ut med kaamos i norra Finland, jämfört med mörkret i södra Finland.

Mörkret i söder är obehagligt. Det är inte riktigt varmt, inte riktigt kallt, utan bara fuktigt mörker.

Petra Laiti, poddare i Svenska Yles Sällskapet

Snön är den stora skillnaden, den påverkar också ljuset. Luften och kylan känns mjukare då det är mera snö. -20 grader känns inte lika hårt i norr som i söder.

Petra Laiti, poddare i Svenska Yles Sällskapet

Under de senaste åren har polarnatten haft en stor betydelse för turismföretagarna i norra Finland. Mörker, snö och norrsken betraktas som exotiskt och turister från när och fjärran har rest till Lappland för att själva få uppleva polarnatten.

Ljusfenomenet norrsken har skapat en helt egen nisch i Lapplandsturismen: turister betalar gärna för att få komma till de finaste platserna där man får de bästa norrskensbilderna.

I år är coronan tyvärr en katastrof för Lapplandsturismen. Nu har alla tappat tron på att få hit utländska turister, men man hoppas ännu på de inhemska turisterna.

Vuokko Tieva-Niittyvuopio, kommundirektör i Utsjoki

I Utsjoki saluför flera företagare paketresor till julen. De gör reklam för snö, norrsken och ett sagolikt jullandskap. Coronapandemin kommer ändå sannolikt att påverka också de inhemska turisternas resor.

Polarnatten tar slut i Utsjoki i mitten av januari. Sedan blir dagarna snabbt längre och under sommaren går solen inte alls ner.

När polarnatten närmar sig sitt slut räknar vi dagar och minuter tills solen går upp igen. De som bor här vet exakt vid vilket krön solen syns först.

Vuokko Tieva-Niittyvuopio, kommundirektör i Utsjoki

Foto: Yle, Aop, Forststyrelsen

Text och layout: Linda Söderlund