Hoppa till huvudinnehåll

Nu tändas 7 000 juleljus

För tio år sedan hade familjen Simonsson i Borgå några vanliga ljusslingor på sin gård – i år satsar de på en ljusshow på en helt ny nivå.

Familjen Simonsson har hållit på med programmerbara julljus i kring tre år. Det kräver en hel del tid och planering, men träning ger färdighet.

Det här är bara en del av hela ljusinstallationen. Ljusen kallas för pixel-ledlampor.

Vi började med det här för att det var mörkt och vi ville ha julljus. Varje lampa programmeras enskilt. Man kan göra vad man vill med ljusen, skapa rörliga bilder till exempel.

Pekka Simonsson

Pekka Simonsson monterar alla lampor och figurer för hand. Att rigga upp allt har tagit honom cirka fyra månader. På dagen jobbar han som elektriker, men sköter julljusrumban på kvällar och helger.

Sammanlagt består familjen Simonssons ljusinstallation av cirka 7 000 led-lampor. Lamporna har beställts från Kina och de andra delarna kommer från Tyskland.

Enligt Pekka Simonsson är det svårt att hitta bra material och man får ofta beställa hem saker lite på måfå.

För att få till färgerna behövs programmering och det sköter Pekkas fru Teija Simonsson. Utöver ljusen programmerar hon också musik till ljusshowen. Allt det här tar cirka två månader att fixa.

Hos familjen Simonsson börjar julljusplaneringen redan på sommaren.

Vi planerar hur mycket elektricitet som behövs och var vi ska ha kablarna och på sommaren drar vi kablarna. Det här är vårt tredje år och nu tycker jag att vi börjar kunna det här, men vi har ännu mycket att lära oss.

Pekka Simonsson

För fyra år sedan sa Pekka Simonsson att familjen satsar på traditionell belysning utan grälla färger och på lampor som inte blinkar för att inte väcka irritation i grannskapet.

Nu drömmer Simonsson redan om att fylla hela taket med led-lampor för att kunna skapa mer rörliga bilder. Men där har Teija Simonsson dragit gränsen, i år blir det ingen ljusshow på taket.

Ljusshower ska det ändå bli. Ännu är alla element inte färdiga, men den första julljusshowen ska äga rum på självständighetsdagen.

Efter det har vi en musik- och ljusshow dagligen varje timme mellan klockan 16 och 21. Ljusen rör sig i takt med musiken. Det är fint.

Pekka Simonsson

Det roligaste är när allt fungerar och man har fått allt färdigt och kan börja städa. När man själv kan gå ut och njuta av showen.

Pekka Simonsson

Vi hade vår halloweenshow på säkert åtta gånger. Vi såg själv showen ungefär sex gånger för att det såg så bra ut.

Pekka Simonsson.

Enligt Pekka Simonsson har ingen granne klagat på ljusen, men de vet att de kan ringa om de störs, då sätter familjen Simonsson musiken tystare.

Familjen har räknat ut att elförbrukningen kostar 5 euro extra i veckan. Materialkostnaderna vill Pekka Simonsson inte gå närmare in på, men han säger att man inte kan lägga ett pris på en kär hobby.

Text: Saga Mannila

Bilder & videor: Sebastian Backman