Hoppa till huvudinnehåll

Här paketeras julklapparna till de barn som annars skulle bli utan

Att fira jul kostar pengar. Julklappar och julmat är inte något alla har råd med.

I Finland finns det upp till 150 000 barn som lever i fattiga familjer. Coronakrisen har fört med sig uppsägningar och permitteringar. Det har drabbat redan utsatta familjer, men också gjort att familjer som tidigare klarat sig nu inte får ekonomin att gå runt.

Att många behöver hjälp märks bland annat i Vasa. Där har behovet av mathjälp skjutit i höjden. Föreningen Mathjälp Vasa delade i april ut kring 3 000 matkassar. I höst har behovet legat på omkring 8 000 kassar per månad.

Samtidigt är viljan att hjälpa stor. Då föreningen nyligen bad om hjälp strömmade donationerna in.

Förutom mathjälp ordnas många insamlingar runt om i landet. Till exempel kan man via Tongåvan bidra till insamlingen Jul i sinnet som delar ut gåvokort till familjer i behov av hjälp.

I Vasa startade pastor Anders Olin från Sionförsamlingen insamlingen God Jul Vasa för 18 år sedan. Han har tydligt märkt av att behovet av hjälp är större i år.

Häromdagen läste jag ett brev från en kvinna som berörde mig djupt. Hon hade förlorat sitt jobb på grund av corona. Som ensamstående hade hon det nu svårt att få pengarna att räcka till. Hon vädjade om hjälp och hon är inte ensam.

Anders Olin

Familjerna väljs ut i samarbete med socialbyrån i Vasa. Barnen vet inte om att gåvorna är donerade.

Vår förhoppning är att barnen ska tro att julklapparna kommer från föräldrarna. Att mamma och pappa köpt en present trots att de inte har så mycket pengar.

Anders Olin

Insamlingen har under åren hjälpt över 6 000 barn. I år får ungefär 170 familjer hjälp via insamlingen och nästan 500 julklappar har samlats in.

Jag minns första gången vi fick ta emot hjälp. Jag trodde inte mina ögon. Att det finns människor som verkligen bryr sig och stöder andra människor. Utan insamlingen hade vi varken haft julklappar eller julmat.

M. med familj

Två vänliga ungdomar kom hem till oss med mat- och presentpåsar. De kom med så mycket mer än presenter. De kom med kärlek i en livssituation som förlorat sin livsglädje och värdighet.

en trött mor

Samtidigt som behovet av hjälp har ökat, verkar också viljan att hjälpa vara stor i år. Det berättar Amanda Ehn som har huvudansvaret för årets insamling.

Jag har fått mängder av samtal och mejl av personer som inte hann reservera något paket i årets insamling. De har istället kunnat donera pengar till de matkassar vi också delar ut till familjerna.

Bland de som donerat julklappar i år finns Vasa gymnasiums studentkår, som i år samlade in 278 julklappar som överlämnades till God jul Vasa och Vaasan Lähimmäisyhdistys.

Julklapparna överlämnas färdigt inslagna till familjerna. Många vill vara med och paketera. På grund av coronarestriktionerna har man därför spridit ut paketeringen på flera dagar för att inte vara fler än tio personer på plats samtidigt.

På plats för att paketera är mor och dotter Lillian och Julia Lytz. För dem är det en familjetradition att delta i insamlingen.

Jag tycker det är ett bra sätt att påminna sig om att julen handlar om mer än oss själva. Att kunna ge något vidare till andra som inte är i en lika privilegierad situation som en själv.

Julia Lytz

Anders Kittiläs uppgift är att hålla koll på att varje julklapp går till rätt familj. Han tycker att det känns bra att göra något konkret.

Det är klart det känns bra att kunna bidra. Men man gör det inte för sig själv, utan för att man vill att familjerna som behöver hjälp ska få en så bra jul som möjligt.

Insamlingen God Jul Vasa är avslutad för i år. Julklapparna kördes ut till familjerna den 21 december.