Hoppa till huvudinnehåll

Katthuset i Vasa har färre djur än någonsin – coronaepidemin har ökat intresset för katter

"Kattungarna slits nästan ur händerna på oss"

Katthuset i Vasa tar hand om katter som är hemlösa, övergivna eller som av en eller annan orsak inte längre kan bo kvar i sina ursprungliga hem.

För tillfället sköter Katthuset om cirka 60 katter. En del av katterna bor hemma hos volontärer.

Men det är faktiskt färre katter än normalt på Katthuset, och efterfrågan på tama sociala vuxna katter och framförallt kattungar är stort just nu.

Kattungarna reserveras genast, efterfrågan är större än utbudet. En sådan situation kommer jag inte ihåg att vi någonsin skulle ha haft förut. Kattungarna slits nästan ur händerna på oss.

Anneli Pouttu, volontär]

Orsaken till den stora efterfrågan på katter och framförallt kattungar är sannolikt coronaepidemin. Redan en längre tid har det talats om vilket stort intresse finländare just nu har för att skaffa husdjur, och den ivern verkar inte ha lagt sig ännu i alla fall.

Distansarbetet fortsätter och folk upplever att de har mer tid för ett husdjur nu. Man får bara hoppas att det fortfarande finns tid för de djur som man skaffat sedan när situationen normaliseras.

Anneli Pouttu, volontär

Men det är inte bara kattungarna som får hem snabbt, också vuxna sociala katter hittar fort ett nytt hem. De som är svårare att placera är de skygga katterna, de som vuxit upp utan människokontakt.

Många av dem stannar hela sitt liv i katthuset. Anneli Pouttu tror att det är lika så bra.

För en skygg katt är en flytt till ny miljö en stor stress. Då är det kanske bäst att den får bo i samma miljö som den vant sig vid tillsammans med andra likasinnade katter.

Katterna på katthuset sköts helt av volontärer. Det finns ett tiotal personer som är engagerade i katternas vardag.

Två gånger om dagen får katterna mat och sandlådorna städas. Dessutom tillbringar volontärerna också dagligen en del tid med katterna för att se att allt är bra.

Huset som katterna bor i är i dåligt skick och redan för en tid sedan hittade föreningen Hemlösa katters vänner ett nytt lämpligt hus i Dragnäsbäck i Vasa.

Köpet var så gott som klart då grannarna motsatte sig katternas flytt. Grannarnas klagan blev rättssak och nu väntar man på beslut från förvaltningsdomstolen. Tills det beslutet kommer händer ingenting.

Text: Malin Hulkki

Bild: Anna Wikman och Malin Hulkki

Layout: Ulrika Stagnäs-Lund

Gjord av

Malin Hulkki, Ulrika Stagnäs-Lund

Publicerad 25.12.2020 8:00