Hoppa till huvudinnehåll

"Vi har roligt med dansen"

Breaking är en individuell gren, men att vara med i ett crew är en viktig del av breakingkulturen. 2024 blir breaking en ny OS-gren, men det är oklart hur det kommer att påverka stämningen inom breakingscenen.

King kontrast crew KKC har verkat i huvudstadsregionen sedan 2012. I dag består gruppen av tio dansare.

Sebastian Kurtén och Otto Björkman har varit med i KKC sedan starten. De känner varandra från barndomen.

Vi är en träningsgrupp som kände ett behov att göra gruppen till något mer än så.

Sebastian Kurtén

Tillsammans har KKC bland annat ordnat olika evenemang, rest och deltagit i tävlingar utomlands och hemma i Finland. Det viktigaste är ändå gemenskapen.

Det finns dansare som helt brinner för att tävla, men för oss är det inte huvudsaken. Det ska inte bara vara en video med “det galnaste tricket” som går att dela på sociala medier. Vi vill att det ska vara ett utrymme för meningsfulla utbyten och möten med människor.

Otto Björkman

Breaking kommer att vara en ny OS-gren i sommar-OS i Paris 2024.

Björkman och Kurtén ser både utmaningar och möjligheter med att grenen får en OS-stämpel. Men det är ännu oklart hur det hela kommer att påverka breakingkulturen.

Det är trevligt att grenen får uppmärksamhet, men samtidigt kommer en hel del byråkrati med. Också mer finansiering, men frågan är sedan vad som finansieras.

Otto Björkman

Det känns som en bra möjlighet för grenen att utvecklas, men det beror mycket på hur det ordnas. Jag är lite orolig att det blir för sportcentrerat, att den konstnärliga sidan tas bort.

Sebastian Kurtén

Inom breakingtävlingar är det vanligt att det finns en öppen kategori där alla tävlar mot varandra oavsett kön, eller fysiska funktionsnedsättningar. Det går hand i hand med att du ska hitta ett eget sätt att dansa. Då kan grejer som annars kunde ses som svagheter bli styrkor i stället.

Otto Björkman

Kärnan i breaking är just att vara kreativ och hitta sin egen stil.

All konst går ut på att inspireras av andra, i breaking är det väldigt konkret. Hur du lever och vad du ser, färgar av sig på hur du dansar.

Otto Björkman

För KKC fortsätter träningarna trots coronapandemin, men de tränar i mindre grupper och hyr utrymmen av en privat dansstudio på grund av restriktionerna.

Vi har roligt med dansen, vi har till exempel små lekar under övningarna.

Sebastian Kurtén

Pandemin har också satt käppar i hjulen för att ordna dansevenemang. Tidigare har KKC bland annat ordnat evenemang där dansare från Danmark, Norge, och Sverige och Finland samlats i Helsingfors.

Det finns inte jättemånga aktiva dansare i Finland och samma gäller för de andra nordiska länderna, men tillsammans har vi en rik scen.

Otto Björkman

Breakingkretsarna är i allmänhet också små, säger Björkman. Genom att resa kan man hitta ny inspiration till sitt eget dansande.

Det finns en speciell gästfrihet inom breaking, så det är lätt att känna sig välkommen. Olika länder har sina egna karaktäristiska sätt att dansa. Som dansare är det jätteinspirerande.

Otto Björkman

Att grenen är så fri är bland det bästa med den, enligt Björkman.

Breaking tillåter att man kan utvecklas och förverkliga sig själv. Man får motion utan att det känns som en börda. Det är en social dans och umgänget kring dansen är givande.

Otto Björkman

Jag älskar att skapa saker och breaking är ett mångsidigt sätt för mig att utrycka min kreativa sida. Att utmana existerande rörelsebanor inspirerar mig. Att kunna göra det här tillsammans med kompisar som man tycker mycket om, det är det bästa.

Sebastian Kurtén