Hoppa till huvudinnehåll

Kristian tar ett djupt andetag och dyker under isen: "Det är en otroligt intensiv känsla"

Det bästa Kristian Mäki-Jussila från Vasa vet är att fridyka. Då försvinner alla vardagliga bekymmer och all stress rinner av honom.

Vatten har alltid varit Kristians rätta element.

När jag var barn och vi åkte till stranden älskade jag att dyka ner och plocka stenar.

Under många år hade han andra hobbyer, men för cirka tio år sedan hittade han fridykningen på nytt.

När jag hade gjort mitt första fridyk kändes det som att jag var hemma igen. Det var en otrolig känsla.

Före ett dyk förbereder han sig genom att stretcha sina lungor och sin diafragma för att få in mer luft i lungorna. Men den mentala biten är viktigast.

Man måste jobba på sitt självförtroende. Tro att man klarar det. Jag visualiserar hela dyket och memorerar alla små detaljer som kommer att hända.

Enligt Kristian kan vem som helst fridyka. Det krävs inga speciella kunskaper. Alla kan lära sig att hålla andan två–tre minuter. Sen kan man hitta det man gillar, till exempel bara snorkla vid stranden.

Att hålla andan och fridyka ger en väldigt intensiv känsla. Man måste vara fokuserad och hundra procent i nuet. Allt annat bara försvinner. Det är den bästa meditationen som finns

Det finns en jätteviktig regel i fridykning – dyk aldrig ensam.

Det måste finnas en dykare med som kan hjälpa om man får problem. Om man dessutom vidtar andra säkerhetsåtgärder, till exempel har en lina, så är det inte en farlig hobby

I fjol satte Kristian ett inofficiellt rekord i fridykning under isen. Han dök 101 meter i bara simbyxor. För att klara det tränade han i nio månader.

För ett par veckor sedan sattes ett nytt officiellt världsrekord – tjecken David Vencl dök över 80 meter under isen utan våtdräkt.

Jag är glad för David och sporten. Det kostar mycket pengar att göra det officiellt och för mig känns det inte värt det. Jag vill bara utvecklas som människa och fridykare.

Fotografer: Janne Siirilä och Henrietta Kivijärvi

Gjord av

Ulrika Stagnäs-Lund

Publicerad 13.3.2021 7:00