Hoppa till huvudinnehåll

Är det okej att föda upp kycklingar av butiksägg?

Det har blivit något av en trend att föda upp kycklingar från butiksägg, vilket medför risker för djurplågeri om man inte vet vad man gör. Ifall man har en pålitlig kläckningsmaskin och förutsättningar att ge fåglarna ett bra liv, är det fantastiskt att följa processen från ägg till höna eller tupp, vet Pia Smeds i Korsholm.

Under den senaste tiden har videor på hur man får kycklingar att kläckas från butiksägg spridits på sociala medier.

Även om det kanske går bra i vissa fall och man har tillstånd och förutsättningar att ge kycklingarna ett bra liv, så medför en sådan "trend" stora risker.

– Jag har sett avskräckande exempel på sociala medier hur man med olika experimentella anordningar försökt kläcka fram kycklingar bara för att testa om det fungerar. Det här är inget jag vill rekommendera, säger Pia Smeds i Korsholm som är forskare på Naturresursinstitutet.

Smeds har haft hobbyhöns i cirka tio år och har också fött upp hönor och tuppar från ägg.

– Det är helt möjligt att få hönor och tuppar utav vanliga butiksägg. Då ska det vara ekologiska ägg eftersom de hönorna går med tuppar och då kan man få befruktade ägg.

Smeds understryker att man inte behöver oroa sig för att ekologiska ägg man köper från butiken skulle innehålla en början på en liten kyckling.

– Det är värmen och luftfuktigheten som gör att det börjar utvecklas. Före det är det bara ett ägg som alla andra ägg.

Stort ansvar som hönsuppfödare

Ifall man ämnar föda upp hönor eller tuppar från ägg ska man inte enbart ha tur, kunskap och det etiska på det klara. Det råder även strikt lagstiftning kring fjäderfähushållning.

Man ska givetvis även ha de rätta omständigheterna och förutsättningarna att ta hand om hönorna och tupparna och ge dem allt de behöver.

– Det är ju en levande varelse du kläcker fram, det är ingen Tamagotchi, säger Smeds.

Det här är alltså inte något man bör testa enbart i experimentsyfte.

– Man måste titta längre fram: hur blir det om du faktiskt får en kyckling? Har du möjligheter att erbjuda ett hem åt den? Har du någon som kan ta emot den om du inte kan hålla den?

Dessutom är kycklingar flockdjur, de klarar sig inte ensamma, påpekar Smeds.

Smeds säger att det allra bästa givetvis är att hönan själv får ruva sina ägg. Hönan vet vad hon gör och då blir slutresultatet också optimalt.

– Om detta inte är möjligt rekommenderar jag en automatiserad äggkläckningsmaskin för hemmabruk, eftersom den härmar hönans ruvningsprocess.

De exempel som man kan hitta på sociala medier om "hemsnickrade" lösningar att få en kyckling att kläckas bör man inte testa.

Varelsen som utvecklas inne i ägget kan känna smärta och plågas om den inte vårdas rätt.

Hönsfarmare i höghus?

Helena Hepola som är överinspektör på Livsmedelsverket säger att de hört om detta fenomen men att man inte har någon uppskattning om hur utbrett det är.

Precis som Smeds vill Hopola lyfta ett varningens finger här. Man ska inte försöka få kycklingar att kläckas från butiksägg.

– Risken är att folk förivrar sig och börjar på med det här utan att tänka sig för, säger Hepola.

Hon påminner om att djurskyddslagstiftningen omfattar alla former av fjäderfähushållning - även nykläckta små kycklingar.

Hepola rekommenderar att man följer Livsmedelsverkets minneslista för hönshushållning för att veta vilka regler som gäller.

– Man bör ha kunskap om deras skötsel, om vilka krav som ställs på fåglarnas omgivning, vad de äter och så vidare.

Förutom djurskyddslagstiftningen gäller även annan lagstiftning då det kommer till fjäderfähushållning. Bland annat ska du som fjäderfäuppfödare finnas registrerad liksom den plats där fjäderfäna hålls.

Det här för att kunna garantera djurens välmående och för att förhindra spridning av sjukdomar, säger Hepola.

Liksom Hepola understryker Smeds vikten av att ha koll på lagstiftningen ifall man ger sig in i detta.

– För den dagen du har den där dunbollen där i ditt kök så räknas du som hönsfarmare och då ska du ha pappren i skick, säger Smeds.

Positivt med djurhushållning

Smeds kan förstå fascinationen kring att man som vanlig konsument kan köpa butiksägg och få en kyckling att kläckas.

– Första gången jag hörde det tänkte jag också att det var häftigt och ville testa. Sedan slog det mig att tänk om något går fel, då är det jag som är orsaken till lidandet.

Därför, understryker Smeds, är det många etiska problem man måste ta i beaktande och hitta en lösning på innan man ger sig in i detta.

Smeds, som haft hobbyhönor i cirka tio år och som har kunskapen, har själv fött upp kycklingar från ägg och säger att det är en väldigt häftig process.

Att föda upp höns i självhushållningssyfte är alltså på många sätt ett positivt fenomen, så länge förhållandena är de rätta.

Exempelvis blir det inget matsvinn då man har hönor, påpekar Smeds.

– Alla matrester vi ger till hönorna och tupparna omvandlas ju till ägg. Det är det perfekta kretsloppet.

Dessutom får familjen Smeds även gödsel till sina odlingar och hönorna och tupparna är också väldigt trevliga att titta på och att ha som sällskap, tycker hon.

Men, det är alltid problematiskt om något blir en trend och det handlar om levande varelser. Som till exempel fenomenet med sommarkatter.

– Det anses kanske kul med en kattunge på sommaren, men sen överges katten till hösten. Samma sak har man kunnat se med höns under senare tid. Man föder upp dem på sommaren och överger dem till hösten, säger Smeds.

Smeds påpekar att det är en fin sak om folk vill lära sig mera om djurhushållning och utvidga sin kunskap.

– Men ta reda på vad som krävs innan du sätter igång, både för din egen och djurets skull.

De bilder som inte är tagna på Smeds gård kommer från Yles arkiv. Smeds' tupp heter Kokos.

Gjord av

Anki Westergård

Publicerad 31.3.2021 6:00