Hyppää sisältöön
Miniatyyrimaisema leikkipuistosta. Lapsia leikkii keinussa, yksi lapsi on kaatunut, äiti lastenvaunujen kanssa katsoo tilannetta.

Likainen päiväkoti

Työntekijät ja vanhemmat kertovat MOT:lle useista ongelmista Verkanappulat-päiväkotiketjussa. Yrityksen toimitusjohtajan mukaan haasteiden taustalla on useita syitä, kuten korona ja henkilöstöpula.

– Lapset leikkivät lattialla, jota ei ole ehditty siivota. Vanhemmat kysyvät minulta, miten lapset voivat olla koko ajan kipeänä?

Päiväkodin lapset söivät pinttyneistä astioista ja leikkivät pölyn sekä lian kuorruttamilla lattioilla. Roskakorit pursuilivat useita päiviä, pyykkivuori kasvoi, ruuantähteet homehtuivat pöydille. Vatsatauti oli jyllännyt läpi lapset ja aikuiset useita kertoja. Tällaisena päiväkodin työntekijät kuvailevat päiväkodin arkea viime syksynä ja vielä kuluvan vuoden puolella, kun tilanne oli heidän mukaansa pahimmillaan.

Nappulatähti-niminen päiväkoti avattiin Mustasaareen Pohjanmaalle elokuussa 2020.

Päiväkodin ongelmat äityvät siihen pisteeseen, että syksyllä 2021 jopa vanhemmat ihmettelivät päiväkodin epäsiisteyttä.

Miniatyyrimaisemassa pieni lapsi istuu pöydän ääressä, pieniä hahmoja seisoo pölyn keskellä, toinen hahmo siivoaa suurta hiekkakasaa, miestä esittävä hahmo katsoo kaikkea sivusta.
Lapsia ja äitejä esittäviä miniatyyrihahmoja lian ja pölyn keskellä.
Miniatyyrihahmo on putoamaisillaan suurelta tuolilta.
Miniatyyrihahmo siivoaa suurta hiekkakasaa.

Päiväkodissa olleen lapsen äiti kertoo ihmetelleensä päiväkodin sotkuisuutta.

"Jos perjantaina iltapäivällä lattialla oli sentin kerros hiekkaa, sama kerros oli vastassa maanantaina."

Äidin mukaan hänen luonteeltaan herkkä lapsensa koki olonsa päiväkodissa epämukavaksi.

"Oli yöheräilyä ja levottomuutta, joka loppui kesälomalla. Hän repi hiuksia tukoittain iltaisin."

Nappulatähti on yksi Verkanappulat-päiväkotiketjun 23 päiväkodista. Ylen MOT-toimitus selvitti, onko päiväkodin epäsiisteys osoitus laajemmista ongelmista ketjussa.

Selvitys osoitti muun muassa hygieniaongelmia, onnettomuustilanteita, uupuneita ja ylityöllistettyjä työntekijöitä sekä päiväkotiketjun kyseenalaisia käytäntöjä.

Puhdistusaineet lasten ulottuvilla

Verkanappuloiden toimitusjohtaja Minna Takkula ei antanut Ylelle haastattelua, mutta kiistää sähköpostivastauksessaan suuren osan ongelmista.

Mustasaaren päiväkodin hygieniaongelmien yhtenä syynä Takkula pitää epäonnistunutta laitoshuoltajan rekrytointia.

– Tilanne on nyt korjaantunut. Lisäksi Nappulatähti on uusi yksikkö, avattu koronan keskelle ja tilanne on ollut muuttuva koko ajan.

MOT:lle kuvailtua vatsatautiepidemiaa Takkula ei pidä epätavallisena.

– Päiväkodeissa saattaa aika ajoin esiintyä pitkään jatkuvia erilaisia infektiokierteitä, siitäkin huolimatta, että siivous olisi pysyvästi nostettu tehostetulle tasolle.

Mustasaaren päiväkoti ei kuitenkaan ole ainoa Verkanappuloiden yksikkö, jossa on ollut hygieniaan liittyviä ongelmia.

Tämän vuoden maaliskuussa terveystarkastaja vieraili Lempäälän Nappula-aron päiväkodissa ja totesi lähes kaiken tarkastamansa määräysten vastaiseksi: Lasten pesualtaissa oli likapinttymiä. Käytettyjä pyllypyyhkeitä säilytettiin avonaisessa laatikossa vessan lattialla. Puhdistusaineita säilytettiin lasten ulottuvilla.

Terveystarkastaja vaati korjaamaan puutteet välittömästi. Huhtikuussa hän kävi uusintatarkastuksella. Puutteille ei ollut tehty mitään.

– Ei ole harvinaista, että päiväkodin siisteydestä löytyy huomautettavaa. Mutta se on poikkeuksellista, että asioita ei korjata kun kehotetaan, sanoo Lempäälän ympäristöterveydestä vastaavan Pirtevan tarkastaja Ulla-Riikka Pääskynkivi.

Päiväkodin johtaja Sofia Sahlbergin mukaan siivousongelmien syitä olivat puhtaanapidosta vastaavan laitoshuoltajan sairauslomat sekä ongelmat sijaisten hankkimisessa.

Puhdistusaineiden säilyttämistä lasten ulottuvilla Sahlberg kuvailee inhimilliseksi erehdykseksi.

Osa Verkanappuloiden päiväkodeista on saanut viranomaisilta huomautuksia esimerkiksi varastotavaralla täytetyistä taukohuoneista ja merkitsemättömistä pesuainepulloista. Neljässä päiväkodissa lapsimäärä on ollut liian suuri päiväkodin kokoon nähden.

MOT:n selvityksen perusteella Lempäälän tai Mustasaaren päiväkotien tasoisia siisteysongelmia ei ole ollut muissa päiväkodeissa. Työntekijöiden mukaan erot päiväkodeissa ovat suuret.

Puutteita myös korjataan. Esimerkiksi Lempäälän päiväkodissa kesäkuussa käynyt tarkastaja totesi tilat viimein vaatimusten mukaisiksi.

Useita päiväkoteja vaivaa kuitenkin sitkeä ongelma, joka on myös ilmi nousseiden siisteysongelmien taustalla: ylityöllistetyt ja kuormittuneet työntekijät.

Ketju lupaa "kiireetöntä varhaiskasvatusta"

Verkanappulat mainostaa verkkosivuillaan tarjoavansa "kiireetöntä varhaiskasvatusta", "iloisten kasvatusalan ammattilaisten" voimin.

MOT:n selvityksen perusteella nimenomaan kiire tuntuu olevan Verkanappuloiden monien ongelmien juurisyy.

Verkanappuloiden päiväkodeissa siivouksen ja ruokien tarjoilun kaltaisista tukitoimista vastaa tyypillisesti yksi laitoshuoltaja, vaikka yhdessä päiväkodissa voi olla yli sata lasta.

Revinnäinen tarkastuskertomuksesta
Lempäälän päiväkotia koskevan tarkastusraportin mukaan päiväkodin puhtaanapidosta vastasi yksi kuusituntista työpäivää tekevä laitoshuoltaja. Päiväkodin johtajan mukaan laitoshuoltajalle tarjottiin pidempää työpäivää, mutta tämä torjui ajatuksen. MOT:n tietojen mukaan pidempää työpäivää tarjottiin kuitenkin vain väliaikaisesti keittäjän poissaolojen ajaksi. Kuva: Mika Hokkanen / Yle

Eräässä Verkanappuloiden yksikössä työskennellyt laitoshuoltaja kertoo työtahdin olleen uuvuttava. Välillä hänen oli autettava myös lasten hoitamisessa, koska henkilökuntaa ei ollut tarpeeksi.

Laitoshuoltajien taakka on älytön. Yksi ihminen, jonka vastuulla on kaikki siivoaminen, tiskit, ruuat, välipalat. Vessojen pesu.

Verkanappuloissa työskennellyt varhaiskavatuksen opettaja

MOT on nähnyt yhden yksikön työlistan, jonka mukaan laitoshuoltajan pitää alle 8-tuntisen työpäivänsä aikana siivota ja huoltaa seitsemän vessaa, kahdeksan huonetta, päiväkodin eteiset ja keittiö. Saman vuoron aikana laitoshuoltaja huolehtii tiskeistä sekä välipalojen ja lounaan valmistelusta.

Laitoshuoltajien kuormituksen vuoksi myös Verkanappuloiden varhaiskasvatuksen ammattilaiset pyykkäävät ja tiskaavat lastenhoidon lomassa. Osa työntekijöistä sanoo kuuranneensa lattioita ylitöinä, koska huoli lasten terveysturvallisuudesta on paisunut sietämättömäksi.

Miniatyyrihahmo katsoo kameraan, taustalla päiväkodin sisätila.
Miniatyyrihahmo katsoo kameraan, taustalla päiväkodin sisätila.

"Lapsilla on jäänyt lämmin ruoka syömättä ennen päiväunia."

"Pestiin lattioita, pöytiä, lakanoita, pottia. Pidin siitä meteliä, että tää kaikki on pois lasten kanssa vietetystä ajasta. Sit haukuttiin, että olen negatiivinen."

Toimitusjohtaja Takkula ei pidä Verkanappuloiden laitoshuoltajien tehtävää poikkeuksellisen kuormittavana.

Takkula pitää myös hyvin tyypillisenä sitä, että myös varhaiskasvattajat huolehtivat päiväkotien siisteydestä.

– Kaikilla työpaikoilla ollaan tilanteessa, että jotakin pientä siistimistä saattaa kuka tahansa työyhteisön jäsen joutua tekemään akuutisti.

MOT-toimituksen tietojen mukaan Verkanappulat-ketjun varhaiskasvattajien tekemässä siivouksessa kyse ei ole pienestä siistimisestä, vaan esimerkiksi säännöllisestä lattioiden kuurauksesta?

– Olen kysynyt tätä asiaa päiväkodin johtajilta ja saamani tiedon mukaisesti kyse ei ole mistään kuurauksista. Mielestäni kaikki me yhdessä vastaamme päiväkodin siisteydestä.

Tilanne, jossa yksi laitoshuoltaja vastaa yli sadan lapsen päiväkodista, on mahdollinen myös kunnallisella puolella. Tämän vahvistaa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Minna Pirttijärvi.

Mitoituksen ratkaisevat neliöt, siivoustehtävät ja siivouksen laadulle määritelty taso, ei lasten määrä.

Hän pitää kuitenkin erikoisena sitä, että Verkanappuloilla laitoshuoltajan työhön kuuluu myös keittiötehtäviä.

– Tämä kuulostaa harvinaiselta. Ei laitoshuoltaja tee keittiötyötä julkisella sektorilla, vaan keittiötyöntekijä tai päiväkotiapulainen, Pirttijärvi toteaa.

Pirttijärven mukaan kunnallisissa varhaiskasvatuksen yksiköissä on palkattuna tällä hetkellä enemmän päiväkotiapulaisia kuin yksityisellä puolella.

– Käsipareja vaativalla alalla on suurempi houkutus säästää. Henkilöstökustannukset ovat merkittäviä. Jos voittoa halutaan, karsitaan niistä. Varhaiskasvatuslaki ei säätele tukipalvelutehtäviä, hän huomauttaa.

JHL:n ammattialatoiminnan asiantuntija Sanna Pihakivi kertoo, että tukipalveluista säästäminen on lisääntynyt yleisesti varhaiskasvatusalalla noin viiden vuoden aikana.

Vaihtuvia kasvoja ja itkeviä lapsia

Emmi Kivirannan lapset aloittivat Verkanappuloiden Nappulalähde-päiväkodissa Ylöjärvellä tammikuussa 2020.

Koronapandemian alettua lapset jäivät puoleksi vuodeksi kotiin. Kun lapset palasivat tauon jälkeen päiväkotiin, päiväkodin tunnelma tuntui muuttuneen. Aiemmin iloisena päiväkotiin jäänyt lapsi alkoi takertua vanhempiinsa eteisessä.

– Pahimmat tilanteet oli sellaisia, ettei kukaan aikuinen ehtinyt siihen tueksi, vaan jouduin jättämään itkevän lapsen yksin puuropöytään, Kiviranta sanoo.

Kivirannan mukaan itkun syynä oli päiväkodin tuttujen kasvojen vaihtuminen tuntemattomiin.

Kivirannan perheen tilanteesta kertoi ensimmäisenä Ylöjärven Uutiset.

Kahden vuoden sisään Nappulalähteen päiväkodista on irtisanoutunut useita lastenhoitajia ja varhaiskasvatuksen opettajia, sekä ainakin yksi laitoshuoltaja. Myös päiväkodin johtaja on vaihtunut pariin otteeseen.

Päiväkodin nykyinen johtaja ei antanut haastattelua MOT:lle.

Emmi Kiviranta heittää poikansa kanssa palloa.
Emmi Kivirannan mukaan Ylöjärven päiväkodin pahin vaihe oli viime syksyllä, kun moni tuttu hoitaja irtisanoutui yhtä aikaa. "En tiennyt päiväkodin aikuisten nimiä, eivätkä lapsetkaan tunteneet hoitajiaan". Kuva: Antti Haanpää / Yle

JHL kysyi vuonna 2021 yli 2200 varhaiskasvatusalan ammattilaiselta työuupumuksesta. Yli puolet vastanneista kertoi kokevansa työuupumusta viikottain. Suurimmaksi työuupumuksen syyksi mainittiin henkilöstöpula.

Useat MOT:n haastattelemat työntekijät kertovat joutuneensa sairauslomalle kiireestä johtuvan työuupumuksen vuoksi. Moni kokee, etteivät sairauslomien määrät ja syyt hetkauta johtoa.

Miniatyyrimaisemassa aurinko paistaa, pienellä lautasella on hiekka jossa kaksi hahmoa seisoo päällään.
Miniatyyrimaisemassa aurinko paistaa, pienellä lautasella on hiekka jossa kaksi hahmoa seisoo päällään.

"Olin kyyneleet silmissä jo ensimmäisen työviikon jälkeen. Kerroin tilanteestani esimiehelle, jonka vastaus oli: "Mene sitten sairauslomalle, jos siltä tuntuu."

"En ole ainut väsynyt meidän päiväkodissa. Muutamat siellä vielä sinnittelevät. Olen ilmoittanut huoleni pomolle, mutta minua ei ole taidettu kuunnella."

Verkanappuloilta irtisanoutuneen henkilökunnan tilalle on ollut paikoin hyvin vaikea saada päteviä sijaisia.

Esimerkiksi Mustasaaren päiväkodissa oli 1.1.2021 – 31.5.2021 AVIn raportin mukaan töissä vain yksi henkilö, joka täytti varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuusvaatimukset.

Revinnäinen Aluehallintoviraston tarkastuskertomuksesta
Mustasaaren päiväkodin työntekijöiden uupumus on tullut viranomaisen tietoon. AVIn toukokuulle 2022 päivätyn tarkastuskertomuksen mukaan "työn järjestelyihin liittyvät kuormitustekijät ovat aiheuttaneet työntekijöille toistuvasti haitallista psykososiaalista kuormittumista". Kuva: Mika Hokkanen / Yle

Päiväkodissa ei huomattu lapsen käden murtuneen

Lain mukaan päiväkodeissa on oltava tietty määrä varhaiskasvatuksen vastuuhenkilöitä tiettyä lapsimäärää kohden. Esimerkiksi kahtatoista alle 3-vuotiaan lapsen ryhmää on oltava valvomassa vähintään kolme aikuista.

Vähimmäismitoituksen päätarkoitus on taata lasten turvallisuus. Mitoituksesta voi poiketa lyhytaikaisesti.

MOT:n haastattelujen perusteella monissa Verkanappuloiden yksiköissä toimitaan kuitenkin säännöllisesti alimitoituksella.

Miniatyyrimaisema leikkipuistosta. Lapsia leikkii keinussa, yksi lapsi on kaatunut, äiti lastenvaunujen kanssa katsoo tilannetta.
Miniatyyrimaisema leikkipuistosta. Lapsia leikkii keinussa, yksi lapsi on kaatunut, äiti lastenvaunujen kanssa katsoo tilannetta.
Miniatyyrimalli leikkipuiston keinusta.

"Oli päiviä, kun hoidin yksin välipalan ja lasten pukemisen ulos. Välillä vahdin yksin 5, välillä 10 lasta."

"Olin aika usein 15 viisivuotiaan lapsen kanssa yksin. Se on puolet enemmän kuin laki sallii. Enhän mä sellaisina päivinä mennyt mihinkään metsään."

"Keväällä töissä oli niin vähän henkilökuntaa, että vanhemmat kääntyivät kannoillaan jo heti ovensuussa ja päättivät pitää lapsen kotona."

MOT:n tiedossa on kaksi Verkanappuloissa tapahtunutta vaaratilannetta. Molemmat koskevat Mustasaaren päiväkotia.

Yhdessä tapauksessa tyttö oli murtanut kätensä pudotessaan keinusta. Päiväkodin työntekijät eivät olleet ymmärtäneen tilanteen vakavuutta ja antoivat tytön jatkaa leikkejä. Päiväkodin johtaja sai kuulla tapahtumasta vasta vanhemmilta.

Toisessa tapauksessa alle 3-vuotias tyttö oli pudottanut kenkänsä ja jäänyt jälkeen retkellä olleesta päiväkodin ryhmästä. Kun työntekijät huomasivat tytön poissaolon, tämä oli ollut yksinään toisella puolella valoristeystä. Onnettomuutta ei onneksi sattunut.

Tapaukset tulivat aluehallintoviraston tietoon vanhempien ilmoituksesta.

Mustasaaren päiväkodin johtaja ei halunnut kommentoida vaaratilanteita tai muita päiväkotiin liittyviä ongelmia.

Molemmissa tilanteissa oli viranomaisen selvityksen mukaan riittävä määrä henkilökuntaa valvomassa lapsia. Ylen haastattelemat Verkanappuloiden varhaiskasvattajat kuitenkin sanovat, että vahinkoja tapahtuu myös henkilöstön vähyyden vuoksi. Eräs varhaiskasvattaja kertoo, kuinka lapset ovat valvovan silmän välttäessä muun muassa purreet toisiaan toistuvasti.

Enemmistö haastatelluista sanoo, että vaaratilanteiden sijaan alimitoitus johtaa pikemminkin siihen, että retkien kaltaista toimintaa jätetään tekemättä, tai niitä ei edes suunnitella.

En tiedä mistä esimies sai juuri tarkastuspäivänä riittävät työntekijät revittyä. AVIn tarkastukset on kaunista, teatraalista peittelyä.

Verkanappuloissa työskennellyt varhaiskasvatuksen opettaja

Verkanappuloiden toimitusjohtaja Minna Takkula kiistää, että päiväkodeissa ei olisi riittävästi henkilökuntaa.

Myös valtaosassa Ylen näkemistä viranomaisten tarkastusraporteista ketjun päiväkotien henkilöstömitoitus on ollut riittävä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että työntekijöiden puheet työntekijöiden vähyydestä eivät pitäisi paikkansa.
Päiväkodin henkilöstömitoitus lasketaan päiväkodissa päivän aikana olevien kasvattajien ja lasten määrien perusteella. Käytännössä työntekijöiden vuorot ja lasten päiväkodissa viettämä aika eivät aina kohtaa. Siten tilanne voi olla se, että päiväkodissa on säännöllisesti hetkiä, jolloin ryhmää valvoo liian pieni määrä aikuisia.

Miniatyyrinäkymässä pientä lasta esittävä nukke katsoo kameraan tuimasti pinnasängystä.
Miniatyyrinäkymässä pientä lasta esittävä nukke katsoo kameraan tuimasti pinnasängystä.

"Oli vain yksi nukke, jota vuoroteltiin kahden ryhmän välillä. Palapelejä oli vain vähän ja kirjoissa jäljellä kannet ja muutama sivu."

"Musiikkileluista ei kuulunut ääntä ja autoista puuttui renkaita. Lapset kiistelivät usein samoista leluista ja syntyi harmitusta."

Leluja metsästetty Facebookin roskalava-ryhmistä

Verkanappulat on menestynyt päiväkotiketju, joka on tehnyt perustajistaan Minna ja Kimmo Takkulasta miljonäärejä. Nykyisin Verkanappulat on osa nopeasti kasvavaa päiväkotikonsernia.

MOT:n haastattelemat työntekijät sen sijaan kertovat venyttäneensä penniä.

Työntekijöiden mukaan esimerkiksi kevätretkiä on jätetty järjestämättä, koska se maksaa.

Päiväkodin tilat ovat näyttäneet kodikkaan sijaan tyhjiltä.

Seitsemän MOT:n haastatteleman työntekijän mukaan on tavanomainen käytäntö, että työntekijät metsästävät myös vapaa-ajallaan Facebookin Roskalava-ryhmistä tarvikkeita ja leluja päiväkotiin. Näin on tehty ainakin kahdessa ketjun päiväkodissa. Roskalavaryhmien periaatteena on, että ihmiset voivat lahjoittaa niissä tarpeettomia tavaroitaan eteenpäin.

Leluja ja tarvikkeita on työntekijöiden mukaan kielletty hankkimasta uusina kustannuksiin vedoten.

Lisäksi työntekijät kertovat hakeneensa askarteluvälineitä kirpputoreilta omaan piikkiinsä.

Verkanappuloiden toimitusjohtaja Minna Takkula kiistää, että lelujen hankinnassa säästeltäisiin.

– Lelujen hankinta ei ole merkittävä kustannuserä päiväkotitoiminnan kokonaisuudessa eikä siihen kohdistu erityisiä säästöpaineita.

Lelujen hankkimisen käytettyinä Takkula kiistää jyrkästi.

– Ostaminen esimerkiksi roskalavaryhmistä on kielletty.

Takkulan mukaan lelut pyritään ostamaan keskitetysti yhdeltä toimittajalta, mutta henkilökunnalla on vapaus ostaa työnantajan piikkiin leluja omatoimisesti muistakin kaupoista.

– Mikäli joku henkilökunnasta on ostanut jonkin puuttuvan tai halutun tuotteen, saa hän rahan kuittia vastaan, sitä ei tarvitse itse maksaa.

Sitä Takkula ei kuitenkaan kiistä, että Verkanappuloilla on ollut käytössä palkitsemisjärjestelmä, joka kannustaa työntekijöitä pitämään mahdollisimman vähän sairauspoissaoloja: Jos työntekijä on ollut sairastumisen takia poissa töistä alle viisi päivää vuodessa, hän saa viiden päivän palkallisen vapaan.

MOT:n haastatteleman entisen työntekijän mukaan käytäntö on johtanut myös siihen, että työntekijöitä on tullut puolikuntoisena töihin.

Takkula ei sähköpostissaan suoraan kommentoi väitettä.

– Ketään ei ole velvoitettu tulemaan sairaana työhön.

Palkitsemisjärjestelmästä luovuttiin koronaepidemian aikana, eikä sitä ole enää käytössä.

Verkanappulat-päiväkotiketjun sijainnit Suomen kartalla
Turussa vuonna 2000 toimintansa aloittaneella ketjulla on nyt 23 päiväkotia 13 kunnassa. Kuva: Mika Hokkanen / Yle

Toimitusjohtaja: Ongelmat koskevat kaikkia päiväkoteja

Verkanappuloiden toimitusjohtaja Minna Takkula toteaa, että päiväkotiketjun viime vuodet ovat olleet haasteellisia. Ongelmien syinä Takkula ei kuitenkaan pidä ketjun omia käytäntöjä, vaan koronapandemian kaltaisia olosuhteita.

– Ylimääräisiä kustannuksia on aiheutunut runsaasti taudin leviämisen ehkäisemisestä, karanteeneista, sairauslomista, ylimääräisistä koronasiivouksista jne. Lisäksi asiakastulot ovat pienentyneet, koska lapsia on ollut varhaiskasvatuksessa vähemmän kuin normaalisti.

Takkulan mukaan esitetyt ongelmat eivät myöskään koske yksinomaan Verkanappuloita, vaan kaikkia päiväkoteja. Esimerkiksi työntekijöiden kiireen ja uupumuksen syiksi Takkula mainitsee koko alaa vaivaavan työntekijäpulan.

– Varhaiskasvatuksessa on kautta maan puutetta esim. lastentarhanopettajista ja lastenhoitajista. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi lisääntyneenä sijaisten käyttöä.

Verkanappulat-ketjussa jo lopettanut työntekijä ei yhdy näkemykseen, että ongelmat olisivat samanlaisia kaikissa päiväkodeissa.

Miniatyyrinukke ratsastaa keinuhevosella.

"Olen ollut koko ikäni kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa töissä, mutta missään en ole kokenut vastaavaa."

A-studio käsittelee Verkanappuloiden ongelmia 20.6.2022 klo 21.00.

Teemme varhaiskasvatusta ja päiväkoteja koskevaa selvitystä. Onko tiedossasi ongelmia, joista meidän olisi syytä tietää? Lähetä meille sähköpostia: jonna.karjalainen@yle.fi ja eero.mantymaa@yle.fi.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 21.6.2022 kello 23 saakka.

Täydennetty 20.6.2022 kello 18.22 Lempäälän päiväkodin tarkastusraporttiin liittyvää kuvatekstiä.

Tekijät

Toimittaja:Eero Mäntymaa
Toimittaja:Jonna Karjalainen
Toimittaja:Satu Miettinen
Valokuvaaja:Sakari Piippo
Valokuvaaja:Antti Haanpää
Graafikko:Mika Hokkanen
Konseptisuunnittelija:Riikka Kurki
Tuottaja:Kati Pehkonen