Hyppää sisältöön

Maksamme nyt sähköstä kovaa hintaa, koska 30 vuotta sitten sovittiin mekanismista, jossa sähköyhtiö yleensä voittaa

Rajusti noussut maakaasun hinta määrittää tällä hetkellä kaiken sähkön hintaa. Se kasvattaa sähkölaskuja ja samalla joidenkin sähköyhtiöiden voittoja.

Sähkön hintaan vaikuttaa se, että sähkön tuotannon ja kulutuksen on kohdattava joka hetki. Sähköä ei voi varastoida. Kuvassa voimalinja Helsingin Mustikkamaalla viime heinäkuussa. Kuva: Esko Jämsä

Kaikkialla puhutaan energiakriisistä, ja hallitus ilmoitti tällä viikolla kymmenen miljardin euron hätärahoituksesta sähköyhtiöille. Silti osa yhtiöistä tienaa nyt hyvin. Se johtuu siitä, että sähkömarkkinoilla kallein tapa tuottaa sähköä määrittää hintatason.

Mitä tämä oikein tarkoittaa?

Tässä jutussa avataan, miten hinnoittelu sähkömarkkinoilla toimii. Kysymyksiin on vastannut energiamarkkinoiden professori Samuli Honkapuro.

Halvasta tuulisähköstä maksetaan välillä kalliin maakaasun hintaa

Sähkön markkinat toimivat siten, että kaiken sähkön hinnan määrittää kallein tapa tuottaa sähköä. Jos esimerkiksi halpaa tuulivoimaa ei ole tarpeeksi, kaikki sähkö maksaa moninkertaisesti kalliimman maakaasun hinnan verran.

Sähköä pitää tuottaa joka hetki tasan sen verran kuin sitä käytetään, koska sähköä ei voida varastoida. Sähkön myös pitää riittää kaikkeen tarvittavaan.

Suurin osa sähköstä tuotetaan teknologioilla, joiden kustannukset eivät ole nousseet maakaasun tapaan. Tällaisia ovat muun muassa tuulivoima, ydinvoima ja vesivoima.

Ensisijaisesti kysyntä täytetään hyödyntämällä näitä edullisia tuotantotapoja.

Tällä hetkellä sähkön kovaa kysyntää kuitenkin joudutaan tyydyttämään maakaasulla, mikä nostaa hintoja.

Maakaasun hinta on noussut, koska Venäjältä tullutta kaasua joudutaan korvaamaan muualta tuodulla.

Sähkömarkkinat on rakennettu niin, että jokainen sähköntuottaja saa kulunsa katettua

Sähköä pitää olla aina tarvittava määrä markkinoilla, koska sähkö ei saa yhtäkkiä loppua. Siksi halutaan, että sähkön tuottajat saavat sähköstä kulujen mukaisen korvauksen ja sitä kautta yritys pystyy toimimaan.

Jos halvin tapa tuottaa sähköä määrittelisi kaiken sähkön hinnan, se tarkoittaisi sitä, että kalliilla sähköä tuottavat yhtiöt tekisivät tappiota. Tätä ei haluta, koska tuottajia tarvitaan.

Toimittaja Sara Salmi kertoo, miten voi olla mahdollista, että halvasta tuulivoimasta maksetaan nyt kovaa hintaa.

Hinnoittelutapa valittiin 1990-luvulla, eikä parempaa ole tarjolla

Nykyinen hinnoittelumalli valittiin käyttöön 1990-luvulla, kun sähkömarkkinat aukesivat ja sähköpörssi perustettiin. Toisenlaista hinnoittelumallia ei ole kehitetty, koska nykyistä on pidetty tähän asti toimivana.

Energiakriisin keskellä herää kysymys, onko nykyinen hinnoittelumalli järkevä. Tästä ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa, eikä tarjolla ole parempaakaan vaihtoehtoa.

Markkinat toimivat pitkälti samalla tavalla myös muualla maailmalla.

Vaihtoehtoinen hinnoittelumalli voisi olla esimerkiksi sellainen, jossa tuottaja saisi sähköstään sen hinnan, jolla on sitä tarjonnut markkinalle, eli tuulivoimala saa tarjoamansa hinnan eikä korkeampaa hintaa. Tällöin edullisempi tuotantomuoto saisi pienemmän korvauksen ja kalliimpi isomman.

Tällaisessa mallissa olisi kuitenkin todennäköistä, että tuottajat eivät tarjoaisi sähköä markkinoille todellisen kustannuksen perusteella vaan päättäisivät korkeamman hinnan, jolla kasvattavat omaa tuottoaan. Lopputulos olisi, että hinta ei välttämättä laskisi, mutta tehottomuus kasvaisi.

Uusien hinnoittelumallien kehittäminen on periaatteessa siis mahdollista, mutta se vaatisi vuosia kestävää tutkimusta, eikä siitä siksi ole ratkaisuksi akuuttiin energiakriisiin.

Osa yhtiöistä tekee tällä hetkellä isoa voittoa

Kun maakaasun kova hinta määrittää kaiken sähkön hintaa, se tarkoittaa sitä, että jotkut halvalla sähköä tuottavat yhtiöt takovat nyt isosti voittoa.

Esimerkiksi vanhat ydinvoimalaitokset, jotka toimivat täydellä teholla tekevät todennäköisesti hyvää tulosta. Tällaisissa laitoksissa ei ole isoja investointeja kuluttamassa kassaa.

Myös tuulivoimaa voidaan tarjota jopa lähes ilmaiseksi, koska sähkön lisätuotannon voi tehdä halvalla.

Joillekin sähköyhtiöille sähkön tuottaminen on siis halpaa, mutta sähköstä saatu hinta on tällä hetkellä korkea.

Tulos laskee, kun halvemmat tuotantomuodot jälleen riittävät täyttämään kysynnän.

Kaikki yhtiöt eivät kuitenkaan hyödy korkeista hinnoista, sillä iso osa tuotettavasta sähköstä on myyty jo ennalta tietyllä hinnalla, jolloin voittoja ei kerry. Esimerkiksi teollisuuteen voidaan sopia sähkölle hinta jopa vuosiksi etukäteen.

Hinta laskisi nopeiten, jos sähköä kulutettaisiin vähemmän

Sähkön hinta on halvempaa aina silloin, kun kalleimpia tuotantotapoja ei tarvitse ottaa mukaan sähkön tuotantoon. Siksi nyt valtiokin kehottaa kaikkia vähentämään sähkön kulutusta.

Jos sähkön kulutusta pystytään pienentämään, kalleimpia tuotantotapoja ei tarvita. Kulutuksen vähentyminen voi pudottaa hintoja nopeastikin, joten siksi se on energiakriisin keskellä ensisijainen tapa, jolla hintoja yritetään laskea.

Voit keskustella aiheesta 10.9. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle