Hyppää sisältöön

Kia Lampi huomasi tekevänsä paljon lapsiperheen metatöitä – hän teki puolisonsa kanssa tämän metatyötestin ja yllättyi

Lammen perheessä lista herätti ajattelemaan, kuinka paljon askareita kodin arkeen kuuluu. Tässä jutussa voit myös itse testata, kuka teillä tekee metatyöt.

Kia Lammen perheessä testattiin, kuka kotona tekee metatöitä. Nyt molemmat vanhemmat tietävät, mitä heiltä odotetaan. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Vanhempainvapaiden jälkeen Kia Lampi huomasi, että kotona monet näkymättömät, organisointia ja järjestelyä vaativat askareet olivat jääneet hänen kontolleen.

– Naiset ovat koko ikänsä kasvatettu opettelemaan kaikkea, hallitsemaan kokonaisuutta ja tekemään metatöitä.

Kodin metätöitä voisi kuvata näkyviksi ja näkymättömiksi kotitöiksi. Tähän kuuluu esimerkiksi organisointi, suunnittelu ja kokonaisuuksien hahmottaminen. Jos perheessä esimerkiksi järjestetään juhlat, juhlien lisäksi pitää valita päivä, kutsua vieraat ja kartoittaa ruoka-aineallergiat.

Kia Lampi, joka tuolloin asui Ruotsissa, löysi Ruotsin terveysviranomaisen tekemän, 84:n kohdan listan, joka on tarkoitettu perheiden avuksi hahmottamaan, millaisia metatöitä kodin arkeen yleensä perheissä kuuluu.

Voit myös itse testata, kuka teillä tekee eniten metatöitä.

Lista auttoi hahmottamaan työn määrän

Kia Lammen perheessä lista herätti molemmat vanhemmat ajattelemaan, kuinka paljon erilaisia askareita kodin arkeen kuuluu.

Listan täyttämisen jälkeen koti- ja metatöitä on jaettu perheessä tasaisemmin ja niistä myös keskustellaan säännöllisesti. Nyt molemmat vanhemmat tietävät, mitä heiltä odotetaan.

– Jos töitä ei ole eritelty, ei itsekään oikein tiedosta, kuinka paljon tekee. Kaikki ne kuitenkin kuluttavat voimavaroja, ja kaikki ne on kuitenkin hoidettava.

Vaikka keskustelun aloittaminen voi olla hankalaa, se kuitenkin palkitsee pitkällä aikavälillä, Lampi sanoo.

Suuri osa työstä jää äidille

Pandemian aikana poikkeusoloissa osa perheistä nautti kiireettömyydestä, kun taas osa uupui lomautusten ja etäkoulun alle. Erään tutkimuksen alustavien havaintojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) epidemian aikana äidit kokivat, että lasten- ja kodinhoito jäi yhä enemmän omille harteille, kun taas isät kokivat, että kotityöt jakautuvat vanhemmille tasaisemmin.

Vielä ei tiedetä, jäikö kotityöt pandemian jälkeen enemmän äitien kontolle, sanoo dosentti Matilda Sorkkila.

Tyypillisesti äidit kuitenkin kokevat tekevänsä suurimman osan kotitöistä ja lastenhoidosta, ja sillä näyttää olevan suuri merkitys myös äitien uupumiseen, Sorkkila sanoo.

Suomalaisten vanhempien onkin arvioitu eräässä vertailussa olevan jopa seitsemänneksi uupuneimpia.

Kuuntele myös: Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen: Miksi nainen matkustaa 1950-luvulle lapsen saatuaan?

“Kaikki lähtee nukkumisesta”

Neuvolassa välillä työskentelevä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Lampi kuulee usein työssään, kuinka monet äidit ovat väsyneitä ja nukkuvat huonosti – ja kuinka se vain kuuluu asiaan.

Lampi sanoo, että monissa perheissä äiti on edelleen se, joka herää lapsen kanssa öisin.

– Kaikki lähtee nukkumisesta. Äidin muka kuuluu heräillä koko ensimmäinen vuosi, ja sitten se jää päälle: äiti palaa töihin ja heräilee silti. Se on ensimmäinen steppi, ja vuosien myötä metatyöt vain lisääntyvät.

Siksi Lampi omassa työssään puhuu perheille nukkumisen tärkeydestä ja heräilyn jakamisesta.

– Metatyöt jakautuvat epätasaisesti jo ennen lapsia, mutta työtä tulee lisää lasten myötä. Sitä tulee niin paljon, etteivät äidit pysty tekemään täysillä töitä ja kaikkea metätyötä siihen päälle.

Lapsen lohduttaminen, uusien taitojen opettaminen ja hyvinvoinnin seuraaminen voidaan myös laskea kodin metätöiksi. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Isien työpaikoille toivotaan arvostavampaa ilmapiiriä

Elokuun alussa voimaan tulleen perhevapaauudistuksen (siirryt toiseen palveluun) yhtenä tavoitteena on vanhempainvapaiden ja hoitovastuun jakautuminen tasaisesti vanhempien kesken.

Dosentti Matilda Sorkkila kertoo, että eräässä tutkimuksessa osa isistä koki (siirryt toiseen palveluun), ettei työpaikoilla tueta kotiinjäämistä eikä Suomessa arvosteta koti-isejä riittävästi. Sorkkila sanoo, että vanhemmuudesta voitaisiin puhua kunnioittavammin ja nähdä se arvokkaana työnä myös isien työpaikoilla.

Ruotsista Suomeen muuttanut Kia Lampi sanoo, että Ruotsissa hänen lähipiirissään oli hyvin tavallista, että isä on puoli vuotta vanhempainvapaalla.

Ruotsissa tasapituiset äitiys- ja isyyslomat ovat olleet käytössä vuodesta 2012. Vuonna 2016 suomalaisista (siirryt toiseen palveluun) iseistä vanhempainvapaata piti 9,5 prosenttia, kun Ruotsissa vastaava luku oli lähes 28 prosenttia.

Se vaikuttaa myös siihen, että työpaikoilla asenneilmapiiri on sallivampi, ja osa-aikatyötä tehdään enemmän, Lampi sanoo.

Voit keskustella jutun lopussa aiheesta 14.9. klo 23 asti.

Katso koko lista ruotsiksi täältä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle